Facebook Share Image

Hogyan szerezz motivációt?

Csinálj valamit!

SIGNAL Blog / Család

Az életben gyakran van szükség változtatásra, cselekvésre, hogy elérd a kitűzött célokat, vagy hogy reagálni tudj a megváltozott környezetre, élethelyzetre. Ehhez sokan a megfelelő motivációra várnak. A motiváció azonban nem úgy működik, ahogy a legtöbb ember gondolja. Megmutatjuk, hogyan motiválódhatsz anélkül, hogy az ihletre várnál.

A legtöbb ember csak akkor kötelezi el magát a cselekvés mellett, ha bizonyos szintű motivációt érez. A motivációhoz pedig érzelmi inspirációra vár. Jó példa erre a vizsga előtti tanulás, amire általában csak az motivál, hogy félsz a következményektől. Ilyenkor persze jellemzően letargikusnak és apatikusnak érzed magad a kitűzött cél miatt, hiszen valójában hiányzik a motiváció, mert nem érzel semmilyen vágyat arra, hogy elérd a célt.

Az Inspiráció → Motiváció → Cselekvés keretrendszerben gondolkodással azonban van egy probléma. Az életben leginkább szükséges változásokat és cselekvéseket ugyanis gyakran negatív érzelmek inspirálják, amelyek egyúttal megakadályozzák, hogy cselekedj.

Ha például fogyni szeretnél, de szégyenérzeted van a tested miatt, akkor az edzőterembe való elmenetel pontosan azokat az érzelmeket váltja ki benned, amelyek miatt eleve otthon maradtál a kanapén.

A múltbéli traumák, a negatív várakozások, valamint a bűntudat, a szégyen és a félelem érzései gyakran eltántorítanak azoktól a cselekedetektől, amelyek ahhoz szükségesek, hogy legyőzd éppen ezeket a traumákat és negatív érzelmeket.

Legyél motivált a "Csinálj valamit" elvvel
A fenti motivációs lánccal az a helyzet, hogy az nem egy három részből álló egyirányú lánc, hanem egy végtelenített hurok:

blog_action_motiv

 

 

 

 

 

 

 

 

A cselekvés ugyanis érzelmi reakciókat és inspirációt szül, ami motiválja a jövőbeli tetteidet. Ez alapján a gondolkodásmódodat is át tudod alakítani az alábbiak szerint:

Tevékenység → Inspiráció → Motiváció
Ha tehát hiányzik a motiváció ahhoz, hogy egy fontos változást hajts végre az életedben, akkor tegyél valamit, igazából bármit, és aztán használd fel a cselekvésből jövő érzéseket arra, hogy elkezdd motiválni magad.

Nevezhetjük ezt "Csinálj valamit" alapelvnek, ami segít kimozdítani a félelmek és apátia jelentette cselekvésképtelenségből.

A legnyilvánvalóbb példa erre a vállalkozói lét, amikor magadnak dolgozol, nincs főnököd, aki megmondja, mit tegyél és mit ne tegyél. Gyakran kell komoly kockázatokat vállalni, ami anyagilag, és érzelmileg is kimerítő. Ez időnként idegőrlő, és a kétségek és a bizonytalanság is eluralkodhat rajtad. És amikor senki sincs melletted, aki lökdösne, akkor gyorsan vonzóbbá válhat az egész napos semmittevés, ami akár hetekig is eltarthat egyszerűen azért, mert szorongsz és stresszelsz a tennivalók miatt. Biztosan észrevetted már, hogy ha ilyenkor rákényszeríted magad valamire, még a leghétköznapibb feladatra is, akkor a nagyobb feladatok sokkal könnyebbnek tűnnek.

Ez a lényege a "csinálj valamit" elvnek, hogy a puszta cselekvés szinte mindig felpezsdít, a motiváció, az inspiráció pedig ebből következik. Ez összességében sokkal kellemesebb módja a célok elérésének, legyen az vizsgára készülés, egy új nyelv megtanulása, vagy akár takarékos életmód elsajátítása.Sikeres lehetsz valamiben anélkül is, hogy tudnád, mit csinálsz, vagy hogy különösebb tehetséged lenne hozzá. De soha nem lehetsz sikeres semmiben anélkül, hogy cselekednél. Soha.

2022.08.18.

SIGNAL Biztosítások