Facebook Share Image

 

Kockázatos is lehet a home office – nem árt felkészülni!

SIGNAL Blog / Család

A home office kockázataira nem árt idejében felkészülni. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan.

Rengeteg változást hozott az életünkbe a pandémia, ezek közül az egyik legfontosabb talán az otthoni munkavégzésre történő átállás volt. Sokak számára ez a lehetőség a jövőben is megmarad, nem árt ezért felkészülni a home office kockázataira is.

Home office web

A legtöbb nagyvállalatnál már a koronavírus előtti időkben sem volt ismeretlen az otthoni munka, a dolgozók heti egy-két napon választhatták a távoli munkavégzést, ha az a munkakörükből fakadóan megoldható volt. A koronavírus hatására sok vállalat teljesen átalakította a munkarendet, szinte egyik napról a másikra állt át teljes egészében otthoni munkára vagy a hibrid munkavégzésre, amely részben a munkahelyen (irodában) és részben távmunkában (home office) zajlik.

Számtalan felmérést készült arról, hogy mit gondolnak a munkavállalók és a munkaadók a távmunkáról.

Ezekből jellemzően az derül ki, hogy a dolgozók alapvetően élvezik a home office-szal járó szabadságot, előnyként tekintenek az utazással járó stressz és időveszteség megspórolására, az egyéni időbeosztásra és a maximális koncentrációra. Ugyanakkor munkaidejük egy részét az irodában szeretnék tölteni, közös ötletelésekkel és a munkahelyi kapcsolatok ápolásával. Rengetegen hiányolják a nem munkához kapcsolódó beszélgetéseket, a közös étkezéseket, a személyes együttműködés lehetőségét. Nem véletlen, hogy számos cég a hibrid munkavégzésben látja a jövőt.

A részben otthoni munkavégzésre történő átállás együtt járt azzal, hogy ehhez eszközöket kellett biztosítani, és máshova került a munkavégzés helyszíne. Mindez számos kérdést vetett fel biztosítási szempontból is, hiszen messze nem egyértelmű, hogy mi számít munkahelyi balesetnek home office esetében, vagy hogy kiterjed-e a biztosítási fedezet az olyan helyzetekre is, mikor például a gyerek kakaóval önti le a céges laptopot.

Szerencsére a home office-hoz használt munkahelyi eszközök már védhetők biztosítással: lakásbiztosítások keretében az idegen eszközökre vonatkozó biztosítással lehet csökkenteni az anyagi kockázatot. A SIGNAL IDUNA lakásbiztosításai kiegészíthetők személyi felelősségbiztosítással, így a céges munkaeszközökben (asztali számítógép, laptop, monitor, billentyűzet, egér) keletkezett károkat is megtéríti a biztosító. Történjen a sérülés kezelési hiba, ügyetlenség, gondatlanság vagy külső események mechanikus hatásai, illetve bármilyen folyadék vagy nedvesség miatt, a biztosítás megtéríti azt a szerződésben vállalt mértékig. Tűz- és elemi károk, valamint betöréses lopáskárok esetén az ingóság biztosítási összegének 20%-ig, kezelési hiba, gondatlanság miatt bekövetkező személyi felelősség károk estén 50 000 forintig.

Baleset azonban nem csak a ránk bízott munkaeszközökkel történhet, hanem velünk is. Statisztikák szerint a háztartási balesetek a leggyakoribbak, ezek száma pedig akár emelkedhet is az otthon töltött idő jelentős növekedésével. Nem árt ezért a lakásbiztosítási szerződést balesetbiztosítási fedezettel is kibővíteni, amely egy esetleges maradandó egészségkárosodás, vagy több napos kórházi tartózkodás esetén komoly anyagi terhet vehet le a válladról.

Bár a lakásbiztosításokkal járó költség a munkavállalót terheli, azonban a munkaadók hozzájárulhatnak a home office-ból adódó többletkiadásokhoz, amibe nem csak a villanyszámla, de akár a lakásbiztosítás díja is beletartozhat. Amennyiben a home office vagy a hibrid munkavégzés tartósan velünk marad, nem elképzelhetetlen, hogy a munkáltatók is nyitottá váljanak az ilyen jellegű juttatások iránt.

2021.11.03.

SIGNAL Otthonbiztosítások