Facebook Share Image

 

Kritikus felkészülni ezekre a betegségekre!

SIGNAL Blog / Család

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett a várható életkor és ezzel párhuzamosan gyökeresen átalakult a halálhoz vezető leggyakoribb betegségek szerkezete. Ma már jellemző módon nem fertőző betegségekben vagy balesetekben, hanem daganatos betegségekben, szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben, légzőszervi betegségekben, Alzheimer-kórban halunk meg. Szerencsére ma már kritikus betegségekre is köthető biztosítás.

Hazánkban évente (!) nagyjából 30 ezer ember hal meg rákban, közel ugyanennyi ember szívinfarktusban vagy egyéb szívbetegségben. És ezek a számok 1990 óta nem igazán változtak a KSH szerint. Ha bármilyen fertőző betegség ilyen gyakran és ilyen halálozási aránnyal ütné fel a fejét, már biztosan világvégét kiáltanánk. (Összehasonlításképp a KSH adatai szerint Covid-19 okozta megbetegedésben 8 981 ember halt meg 2020-ban.).

Egy kritikus betegség diagnosztizálását követő első sokk után a legtöbb beteg mindent megtesz azért, hogy felkutassa azokat a gyógymódokat, amelyek gyógyulását vagy életminőségének javulását eredményezhetik. Sokan kényszerülnek speciális diétákra, gyógykezelésre, gyógyászati segédeszközök igénybevételére és rendszeres terápiára. Ez pedig akár tetemes anyagi költséggel járhat. Az anyagi fedezet hiánya miatt pedig sokan elesnek az életmentő vagy életminőséget javító kezelések igénybevételétől. Ezekre az esetekre is megoldást nyújthatnak a biztosítások. A SIGNAL IDUNA új kiegészítő biztosítása a kritikus betegség diagnosztizálását követően, a biztosítási összeg kifizetésével lehetővé teszi, hogy a beteg a gyógyulással, az életminőségének javításával foglalkozhasson.

A SIGNAL TESTRESZABOTT VÉDELEM egy olyan modern, csoportos baleset-, élet- és egészségbiztosítás, amely baleseti csomaghoz köthető, további kiegészítő biztosítások választásával teljes körű védelmet kínálhat akár az egész családnak. Ilyen opcionális kiegészítő a kritikus betegségek biztosítása, amely a 34 leggyakoribb kritikus betegség esetén nyújt térítést, megkönnyítve ezáltal az életminőség javításához, a felépülés támogatásához, vagy akár a betegség miatti jövedelemkiesés pótlásához szükséges anyagi fedezet előteremtését.

Mik ezek a kritikus betegségek?Ahogy már említettük, a biztosítás az Európában leggyakoribb 34 kritikus betegség esetén nyújt fedezetet. Ezek a betegségek 6 nagyobb csoportba sorolhatók, úgy mint
1. Daganatos megbetegedések
2. Szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívizominfarktus)
3. Tüdőbetegségek
4. Idegrendszeri betegségek (pl. stroke), Alzheimer-kór, epilepszia, Parkinson-kór)
5. Belgyógyászati betegségek (pl. hepatitis)
6. Autoimmun betegségek (pl. sokízületi gyulladás)

Ezek a megbetegedések sajnos meglehetősen hosszú ideig tartó tüneteket okoznak, ami az életminőséget is befolyásolja. Felgyorsult világunkban a stroke sem számít már kifejezetten időskori problémának. A legújabb publikációk a stroke megnövekedett gyakoriságáról számolnak be fiatal felnőtteknél, akiknek egyedülálló kockázatokkal kell szembenéznie a stressznek való kitettségnek köszönhetően. A fiatal felnőttek körében is egyre gyakrabban előforduló stroke például a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, de számos egyéb fogyatékosság okozója (bénulás, beszédzavarok, látásproblémák, nyelési nehézség stb.) Több hónapos rehabilitációval, rendszeres gyógytornával, a mozgások újratanulásával, különböző logopédiai, pszichológiai kezelésekkel azonban megközelíthető a betegség előtti állapot.

A biztosítás díja a biztosítási összegtől, az egészségi állapotodtól és életkorodtól függ. Itt is igaz azonban, hogy érdemes minél fiatalabb korban megkötni a szerződést, ugyanis például 1 millió forintos biztosítási összegre az éves biztosítási díj 18 évesen nincs kétezer forint. Ezzel szemben 35 évesen már kétszer, 45 évesen pedig már ötször ekkora díjon köthetsz szerződést. Ez persze nem véletlen, hiszen a kor előrehaladtával megnő az esélye az előzmény nélküli, váratlan kritikus betegségek kialakulásának.Ugyanígy a főként nőknél, 35 éves kor felett előforduló autoimmun eredetű ízületi gyulladásnál óriási szerepe van az időben történő diagnózisnak. Megfelelő kezeléssel ugyanis a betegség lefolyása lassítható, sőt, hosszú időn át tartó tünetmentesség is elérhető. Másrészről, kezelés nélkül az ízületek deformálódhatnak, a fájdalom és a merevség állandósulhat, idővel teljes mozgásképtelenséget okozva. Mindez persze komoly pszichés és anyagi terhet is jelent.

Szerencsére a biztosítás rugalmas abból a szempontból, hogy te döntheted el, hogy mekkora biztosítási összegre tartasz igényt, amely egymilliótól 20 millió forintig terjedhet. Az összeg meghatározásakor érdemes számításba venned a jövedelemkiesés várható nagyságát, a gyógyulás költségeit, illetve a betegség hosszú távú egészségügyi következményeit is. Ez az összeg minden biztosítási eseményre vonatkozóan megegyező.

A biztosítás díja a biztosítási összegtől, az egészségi állapotodtól és életkorodtól függ. Itt is igaz azonban, hogy érdemes minél fiatalabb korban megkötni a szerződést, ugyanis például 1 millió forintos biztosítási összegre az éves biztosítási díj 18 évesen nincs kétezer forint. Ezzel szemben 35 évesen már kétszer, 45 évesen pedig már ötször ekkora díjon köthetsz szerződést. Ez persze nem véletlen, hiszen a kor előrehaladtával megnő az esélye az előzmény nélküli, váratlan kritikus betegségek kialakulásának.

2022.05.26.

SIGNAL Testreszabott védelem