Facebook Share Image

 

Lakásunk védelme nyáron- biztosítással nyugodtabban utazhatsz el!

SIGNAL Blog / Lakás

A nyár sokak számára a pihenés és az utazás időszaka, de számos lakásbiztosítási káresemény is tipikusan ekkor történik. Akár azért, mert lakásod üresen áll, akár a zord időjárás miatt, a lakásbiztosítás bizony nyáron is segítségedre lehet. Cikkünkből megtudhatod, mi mindenben.

Nyári viharok
A nyári viharok sok esőt, jégesőt, erős szelet hozhatnak magukkal, ami komoly károkat okozhat a lakásban, kertben, pincében, legyen szó ablakon keresztül befolyó vízről, a szennyvízelvezetés fennakadásáról vagy villámcsapás okozta elektromos meghibásodásról. Ha gondoskodtál is az ablakaid zárva tartásáról, az esővíz-elvezető rendszer tisztán tartásáról és a kertből is elpakoltál vagy rögzítettél mindent, akkor is előfordulhat olyan káresemény, amire lakásbiztosításod fedezetet nyújhat. Léteznek például olyan kiegészítők, mint a hűtött élelmiszerek vagy egyéb készletek biztosítása, amely meghibásodás vagy áramszünet miatti károkra is térít. Emellett az egyre több tetőn megtalálható napelemre, illetve hőszivattyúra is érdemes kiegészítő biztosítást kötni, hiszen a természeti károk ezekben is sérülést, meghibásodást okozhatnak. Nem árt évente egyszer alapos ingatlanfelmérést végezni annak érdekében, hogy naprakész legyél otthonod tartalmával kapcsolatban, hogy értékeid teljes mértékben védettek legyenek.

Tűzkár
A nyár a grillezés és a tábortüzek időszaka is, melyek növelik az otthoni tűzkár kockázatát. De a tűzijátékok vagy akár a villámcsapás is okozhat tűzzel kapcsolatos károkat az ingatlanokban. A lángok könnyen kikerülhetnek az irányítás alól, ezért fontos, hogy tarts a közelben vizet, tűzoltó készüléket. Ügyelj arra is, hogy a grillt távol tartsd az éghető anyagoktól, és soha ne hagyd felügyelet nélkül! Az alap lakásbiztosítások szerencsére az elemi károkat, így a tűzkárokat is fedezik.

Betörés
Mivel a nyári hónapokban sokan elutaznak, ilyenkor megnövekszik a betörések száma. Lakástulajdonosként azonban bizonyos óvintézkedésekkel könnyen megvédheted értékeidet a nyaralásod alatt. Mozgásérzékelős lámpák elhelyezésével vagy otthoni biztonsági rendszer telepítésével jelentősen növelheted ingatlanod biztonságát. Fényeket is bekapcsolhatsz időzítő segítségével, hogy azt a látszatot keltsd, hogy otthonod nincs üresen. Ha hosszabb ideig távol vagy, érdemes megkérni egy barátot vagy szomszédot, hogy időnként ürítse a postaládádat, ellenőrizze a lakásodat.

Emellett ne kürtöld szét a közösségi oldalakon, ha épp nyaralsz, mint ahogy lakásodról, az abban található értékekről sem ajánlatos képeket megosztani, nehogy illetéktelenek tudomást szerezzenek mindezekről.

Miért nem elég a társasházbiztosítás?
Ha társasházban laksz, érdemes kiderítened, hogy kötött-e a lakóközösség épületbiztosítást. Amennyiben igen, úgy az a lakásod szerkezeti elemeire is kiterjed. Ez azért is fontos, hogy ne fizess magasabb biztosítási díjat amiatt, hogy bizonyos elemek esetleg kétszeresen vannak biztosítva.A társasház biztosítása azonban nem biztos, hogy kiterjed a lakáson belüli részekre, például a burkolatra, festésre, tapétára, illetve biztosan nem nyújt fedezetet a lakásban található ingóságokra vagy éppen a biztonsági üvegezésre. Ezekre csak egy jól összeállított lakásbiztosítás nyújthat védelmet.

Több mint lakásbiztosítás…

Talán nem is gondolnád, hogy egy lakásbiztosítás a lakásodon kívül keletkező káresemények során is segíthet. Ha például a nyaralás során megsemmisül vagy ellopják a személyidet, útleveledet, egyéb okmányaidat, vagy a bankkártyádat, akkor azok pótlási költségeit is fedezheti a biztosító. Sőt, a biztosító térítést nyújt akár az üdülés alatt bekövetkezett biztosítási esemény miatti haza- és visszautazási költségeidre is bizonyos limitösszeg erejéig.

További részletekért látogass el weboldalunkra, mert biztosítást kötni sosem késő, hogy nyugodtan élvezhessük a nyaralást, miközben otthonunk biztonságban van.

2022.07.06.

SIGNAL Lakásbiztosítások