Facebook Share Image

Miért fontos a társasházi felelősségbiztosítás?

SIGNAL Blog / Lakás

Nem csak a csúszós járdák, hanem a tetőről lezuhanó hó és jégcsapok is komoly veszélyt jelenthetnek a járókelőkre és a parkoló autókra. Lehet persze figyelmeztető feliratot elhelyezni az épület falán, de ez önmagában nem elég. Elmondjuk, miért.

Biztosan te is találkoztál már társasház falán olyan felirattal, amely tetőről lehulló hó, jégcsap, sőt vakolat veszélyére figyelmeztet. Bár ezek a figyelmeztetések adott esetben akár meg is akadályozhatják egy-egy baleset bekövetkezését, valójában nem mentesítik a társasházat a felelősség alól.

A társasházak feladata ugyanis minden lehetséges óvintézkedést megtenni, például hófogót szereltetni a háztetőre, illetve jegesedés esetén síkosság mentesíteni a járdát. Sok helyen mégsem foglalkoznak ezzel.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a vonatkozó jogszabály szerint – bizonyos kivételektől eltekintve – az épületekről lehulló tárgyakért, legyen az hó, cserép vagy jégcsap, az épület tulajdonosa a felelős. Ez tehát azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosai tartoznak kártérítési kötelezettséggel, amennyiben a társasház felelőssége megállapítható.

Márpedig a felelősség alól nem feltétlenül lehet egy figyelmeztető felirattal kibújni, hiszen azt nem biztos, hogy mindenki észreveszi, pláne nem sötétben. Bizonyíthatóan meg kell tennie minden olyan lépést, mellyel nagyobb eséllyel megelőzhető a baleset.

Az ingatlantulajdonosok sokszor nem is gondolnak arra, hogy a tetőről lezúduló hótömeg akár több millió forintos kárt is okozhat. Amennyiben a társasháznak nincs felelősségbiztosítása, akkor a társasház tulajdonosai tulajdoni hányaduknak megfelelő mértékben felelősek a kárért és kötelesek azt megtéríteni.

De nem csak a társasházaknak érdemes kiegészítő felelősségbiztosítást kötniük, hanem a családiház-tulajdonosoknak is, hiszen az esetükben is igaz, hogy a telekhatár előtti járda síkosságmentesítésének elmulasztásából származó balesetekért az ingatlantulajdonos a felelős. Emellett a telekvonalra épült családiházak esetében is előfordulhat, hogy a tetőről lecsúszó hó ráesik valakire vagy kárt tesz egy ott parkoló gépkocsiban. Amennyiben az ingatlanon nincs hófogó, akkor a kártérítési kötelezettség fennáll. Ha a tulajdonos nem rendelkezik felelősségbiztosítással, akkor a balesetet szenvedett vagyoni és nem vagyoni kárait is köteles megtéríteni. Komolyabb személyi sérüléseknél ez jelentős anyagi tehertétel is lehet.


Bővebb információért társasház-biztosításunkról látogasson el weboldalunkra.

2022.01.21.

SIGNAL IDUNA Lakásbiztosítások