Facebook Share Image

 

Mire érdemes figyelni a

lakásbiztosítás kapcsán?

SIGNAL Blog

Vannak dolgok, amiket mindenképp érdemes átgondolnunk, mielőtt lakásbiztosítást kötünk! Tudta, hogy szerződéskötés szempontjából az sem mindegy, hogy van-e kutyája?!

Az első és talán legfontosabb, hogy lakásbiztosítás esetén otthonunk berendezését is érdemes a fedezetbe bevonni. Fontos tudni, hogy az ingóságok értékét újérték szerint kell meghatározni. Hiába nyer ugyanis az esetleg alacsonyabb biztosítási összeggel a biztosítási díjon, ha beázás, betörés vagy tűz esetén a keletkezett károk értékénél jóval kevesebbet fizet majd a biztosító.

Lakásbiztosítási szerződést kötni ma már nagyon egyszerű, a legtöbb biztosítónál online is elvégezhető. Ennek persze megvannak a hátrányai is, ha ugyanis nem gondoljuk alaposan végig, hogy pontosan mire is vonatkozik a szerződés és milyen összeget térít, akkor csak egy esetleges káresetet követően szembesülünk azzal, hogy mi az, amit fedezni képes a biztosítás.

A legnépszerűbb kiegészítők közé tartozik például a vagyonbiztosításra vonatkozó kiegészítő fedezet. Ez olyan károkat, illetve költségeket térít meg, mint a duguláselhárítás, az elfolyó víz költségeinek térítése, a kerti veszélytelenítés vagy például a besurranásos, az iskolai vagy a kórházi lopás.

Nem árt gondolni a garázsban tárolt járművekre is, mikor lakásbiztosítást kötünk. Legyen az családi vagy vállalkozói autó, motorkerékpár vagy utánfutó, amennyiben ezeket is fedezetbe vonjuk, úgy egy esetleges elemi kár vagy betöréses lopás esetén is védve lehetünk.

A napelemmel, illetve hőszivattyúval rendelkezők számára érdemes érdemes akár olyan biztosítást is kötni, amely a „standard” károkon kívül a töréskárokat is téríti.

Akik nagyobb mennyiségű élelmiszert halmoznak fel otthon, jelentős anyagi kártól óvhatják meg magukat a hűtött élelmiszerek vagy egyéb készletek biztosításával. Ez a kiegészítő fedezet a meghibásodás vagy áramszünet miatti károkra is (privát élelmiszer vagy vállalkozói tulajdonú készletkárra) kiterjed.

A házi kedvencekkel rendelkezőknek több szempontból is érdemes átgondolniuk a szerződéskötést. Egyrészt betegségük vagy balesetük esetén kiegészítő és balesetbiztosítással fedezhetjük a felmerülő gyógyítási költségeket. Másrészt ebtartói felelősségbiztosítással a kutyánk által okozott károkat térítheti meg a biztosító, ha például megharap valakit vagy anyagi kárt okoz másnak.

Ugyanígy ne feledkezzünk meg a minket vagy családtagunkat érintő káresetekről, így a balesetekről, halálesetről sem, amire a lakásbiztosítás fedezete kiegészítő baleset-, illetve kockázati életbiztosítással szintén kiterjeszthető.

Egy assistance szolgáltatással vészhelyzet esetén a nap 24 órájában segítséget kérhetünk a biztosítótól, hogy megfelelő szakembert (például víz-, gázszerelőt, duguláselhárítót, villanyszerelőt, tetőfedőt, zárjavítót, üvegest, stb.) küldjön ki a hiba elhárítására.

Nem elég azonban egyszer megkötni az igényeinknek leginkább megfelelő lakásbiztosítást, időnként muszáj felülvizsgálni is azt. Ha például új műszaki cikket, konyhabútort vásároltunk, vagy felújítottunk, érdemes a szerződésünket is ráncba szedni, nehogy egy káreseményt követően derüljön fény az alulbiztosítottság kellemetlen következményeire.

A SIGNAL IDUNA mindkét lakásbiztosítása, a SIGNAL OTTHON és a SIGNAL BÁSTYA MAX is rugalmasan alakítható, számos kiegészítő biztosítás közül lehet választani (többek között vagyon-, felelősség-, balesetbiztosítás, temetési biztosítás, kivitelezés, felújítás alatt álló épületek építés-szerelés kiegészítő biztosítása, munkanélküliség esetén díjmentesítés, illetve a BÁSTYA MAX-nál pl. kockázati életbiztosítási modul).

2023.05.11.

SIGNAL Lakásbiztosítások