Facebook Share Image

 

Műanyagmentes július

Még nem késő belevágni...

SIGNAL Blog / Család

Bár már javában tart a Műanyagmentes július, ne csüggedj, ha eddig még nem vágtál bele a kihívásba. Még mindig rengeteget tehetsz a cél elérése érdekében, hogy műanyaghulladék-mentessé váljon a világ. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, módszert, nem csak júliusra…

2020-ban több mint 29 millió tonna fogyasztás utáni műanyaghulladékot gyűjtöttek be az Európai Unióban. A hulladék több, mint egyharmadát újra hasznosító létesítményekbe szállították, de több mint 23%-át továbbra is hulladéklerakóba, több mint 40%-át pedig energetikai hasznosításra kerül. Fontos tehát az újrahasznosítás, de még jobb, ha megpróbálunk minél kevesebb műanyagot használni. Ebben segítenek az alábbi tippek.

A Műanyagmentes július kezdeményezés célja nem kevesebb, mint a világ műanyaghulladék-mentessé tétele. A 2011 óta futó kampány weboldala szerint az egyszer használatos műanyag zacskók, a vizes palackok, az elviteles kávéspoharak és a szívószálak eredményezik a legtöbb műanyag hulladékot. Ha tehát tenni szeretnél a cél elérésért, cseréld le ezeket a tárgyakat többször használhatóra: természetes szálakból készült bevásárlótáskákra; fém vagy üveg palackokra, kerámia bögrére vagy fém termoszra. A szívószálakat egyszerűen el is felejtheted, de ha mégis ragaszkodnál hozzá, legyen nálad mindig fém szívószál.

Az egyszer használatos műanyagok egyéb alternatívái:
A legtöbb ember még mindig halomszámra tömködi tele az újrahasználható bevásárlótáskáit műanyag zacskókkal. Könnyedén elkészítheted magadnak a saját textil zacskóidat, vagy meg is vásárolhatod őket. De ha például csak néhány hagymára vagy citromra van szükséged, teljesen el is hagyhatod a zacskót vásárlásnál.
Evőeszközök
: Tarts magadnál egy készlet fém evőeszközt, így soha nem lesz szükséged eldobhatóra.
Fém ételtárolók
: Ezeket használhatod ebédekhez, maradékok tárolására és bevásárlásra is.
Befőttes üvegek
: Érdemes gyűjteni őket, hiszen sok mindenre használhatóak: ételek tárolására (akár fagyasztóban!), ivásra, bevásárlásra; ételek készítésére (most például kovászosuborka szezon van!). Plusz tipp: a tetőkből áradó szagot borzasztó egyszerűen el lehet távolítani: csak tedd ki a tűző napra néhány órára, és semmi szaguk nem marad!

Egyél valódi ételeket!
Ha már megszabadultál egy sor egyszer használatos műanyagtól, érdemes leszoknod az "élelmiszer-jellegű anyagokról" is, hogy valódi ételeket egyél. Számos feldolgozott élelmiszer házi készítésű változatához találhatsz recepteket az interneten, a humusztól a májkrémen át az alma-chipsig, melyeket jellemzően műanyag csomagolásban lehet megvásárolni. Mondj nemet az egyenként csomagoltak ételekre, rágcsálnivalókra. Vásárolj élelmiszert (joghurtot, sajtot, szalámit, chipset) nagy tételben és csomagolj magadnak vagy a gyerekednek abból porciózott adagokat. A nagyobb kiszerelések ráadásul olcsóbbak is, így pénzt is spórolhatsz!

Készítsd el saját testápolási termékeidet!
Ha hiszed, ha nem, fogkrémet, szájvizet, hámlasztót, dezodort és még rengeteg kenceficét el lehet készíteni házilag is, ráadásul természetes alapanyagokból (hámlasztót akár kávézaccból is!). A Google a barátod. De ha nincs kedved a készítéssel bajlódni elég, ha szilárd, műanyag csomagolásmentes samponra váltasz. Belegondoltál már, hogy életedben hány műanyag flakonnyi sampont és kondicionálót használtál el?

Merj kérni!
Elfelejtetted a saját elviteles poharadat magaddal vinni a kávézóba? Kérj egy igazit és vidd vissza, ha kiittad. Szeretnéd, ha a kedvenc elviteles éttermed a saját edényedbe csomagolná az ételt? Kérd meg a kiszolgálót. Ma már kevesen néznek furcsán, egy ilyen kérésre. És bátran fordulj segítségért a világhálóhoz is, ha tanácstalan vagy egy műanyag tárgy alternatívájával kapcsolatban. Ha például rákeresel a "házi készítésű naptej" kifejezésre, erre is találni fogsz egy sor receptet.

Együtt ez is könnyebb!
Bár a Műanyagmentes július kezdeményezés már 2011-ben elkezdődött és egyre szélesebb körben ismert, még így is előfordulhat, hogy furcsán érzed magad, amikor átadod a fémdobozt a csemegepult mögött dolgozónak, hogy abba adja a felvágottat. Ha egy barátoddal, kollegáddal közösen vágsz bele a kihívásba, nemcsak jól fogod érezni magad, de még hasznot is húzhatsz a többi hasonlóan gondolkodó ember támogatásából.

Azért ne őrülj meg!
Ha úgy döntesz, hogy műanyagmentesen próbálod szervezni az életed, mindenhol műanyagot fogsz látni, hiszen mindenhol ott van. Nem véletlenül hívják kihívásnak. Lehet, hogy reménytelennek fogod érezni a küzdelmet, és azon tűnődsz, hogy mi értelme van. De hidd el, a cselekvés jobb érzéssel tölt majd el. Nem fog minden egycsapásra megváltozni, de ha csak egy embert sikerül rávezetned a műanyaghasználat csökkentésére, már rengeteget tettél a műanyagmentes világ megszületéséért.

2022.07.15.

SIGNAL Biztosítások