Facebook Share Image

 

Napelemet telepítenél?

Ne feledkezz meg a biztosításáról sem!

SIGNAL Blog / Család

 

Egyre több magyar háztartás telepít napelemeket a környezettudatosság és a hosszú távú megtakarítások jegyében, valamint az elérhető támogatásoknak köszönhetően. Ha te is rendelkezel már napelemmel, vagy még csak fontolgatod a telepítését, fontos tudnod, hogy miként óvhatod meg a berendezéseket az esetleges károktól, vagy hogy miket fedezhetsz biztosítással.

Ezek okozhatnak kárt a napelemekben
Bár a napelemek többségét úgy tervezték, hogy sok évig ellenálljanak a változó időjárási körülményeknek: a jégesőknek, a melegnek vagy fagynak. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárási események kárt okozhatnak a napelemes rendszerekben.

signal_blog_napkollektor_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lehulló törmelék
A panelekre eső nagy tárgyaktól - faágaktól, építési törmelékektől stb. viszonylag könnyű megóvni a berendezést, ami nagyobb odafigyelést igényel, azok a nehezen észrevehető kis törmelékek. Amikor például az autók kerekei a járdaszegélynek ütköznek, a felpattanó apró kavicsok megkarcolhatják a paneleket. Fontos, hogy bármilyen méretű lehulló törmelék - ha nem kerül eltávolításra - végül energiahatékonysági csökkenéshez vezethet.

Villámcsapás
Amikor villám éri a napelemeket, az nem csak leállást eredményezhet, de akár teljes károsodást is. Ezért különösen fontos a napelemek külső és belső villám- és túlfeszültség-védelme.

Hó, páralecsapódás és eső
Ha jelentős mennyiségű hó esik a panelekre, azokat azonnal el kell távolítani, különösen fontos ez az alacsony szögű tetőknél, amik könnyen felhalmozzák a havat. A legtöbb napelemnek nincs problémája a páralecsapódással, csak arról kell gondoskodni, hogy az ne érje el az elektromos vezetékeket. Magukban a panelekben az erős széllel járó viharok ugyan nem okoznak kárt, azonban az állványoknak és a horgonyoknak ellen kell állniuk ezeknek a természeti erőknek.

Túlmelegedés
Talán furcsán hangzik, de a napelemek nem bírják az extrém hőt, ami túlmelegedéshez és károsodáshoz vezethet. Ennek megelőzésére érdemes lehet kialakítani szellőzőrendszert, például ventilátorokat. Fontos, hogy soha ne jusson eszedbe lehűteni, például vízzel lelocsolni.

Tűz
Mint ahogy az elektromos vezetékek, a napelemek sem tűzveszélyesek önnmagukban. Azonban a szabályok és szabványok be nem tartása elektromos tűzesethez vezethet. (Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részletesen foglalkozik a napelemekkel és azok tűzvédelmi fontosságával.) A tervezést és telepítést bízd mindig szakemberekre!

Ha mégis megtörténik a baj
Szerencsére a lakásbiztosítások a felsorolt káreseményekre is megoldást jelenthetnek. A SIGNAL IDUNA mindkét lakásbiztosítása, a BÁSTYA MAX és az OTTHON is biztosítja a napelemeket, napkollektorokat, méghozzá az épület vagyoncsoport részeként. A biztosítási fedezet ezekre is kiterjeszthető külön megállapodással, kiegészítő többletszolgáltatásként. Fontos, hogy a napelemek és azok tartozékai a biztosítási összegben is tükröződjenek. Ha tehát nemrégiben telepítettél napelemeket, vagy csak most készülsz rá, mindenképp tájékoztasd erről a biztosítódat is, hogy a biztosítási összeg módosításra kerüljön, ezáltal elkerülve az alulbiztosítottságot.

A biztosításai védelem kiterjed a „standard” károkon kívül többek között a napelemet ért olyan károkra, amit jégverés, vihar vagy villámcsapás, illetve annak másodlagos hatása esetleg fa rádőlése okoz, de a rendszer bármely elemében keletkező tűzkárokat is megtéríti. A biztosítás ráadásul védelmet nyújt a napelem rendszer összes elemére, így a panelekre, azok tartószerkezeteire, az optimalizáló egységekre, az inverterre, az egyes elemeket összekötő elektromos hálózatra, a tűzvédelmi kapcsolóra, az AC és DC túlfeszültségvédő modulra és az „ad-vesz mérőórára”, annak kimeneti kapcsáig.

Legyen biztonságban a napelemed a SIGNAL IDUNA Biztosító védelmével!

2021.10.08.

SIGNAL Lakásbiztosítások