Facebook Share Image

Nem csak a nőknek lenne előnyös, ha többen lennének sikeres vállalkozók!

SIGNAL Blog / Vállalkozó

Évről évre növekszik a női vállalkozók száma hazánkban. Hogy hogyan legyünk nőként sikeres vállalkozók, cikkünkből most kiderül.

Évről évre növekszik a női vállalkozók száma hazánkban, azonban a férfiakétól még mindig jelentősen elmarad. Ennek vannak személyes, társadalmi-kulturális és szervezeti, rendszer szintű okai is. Mindez nem csak az egyénekre, a nőkre nézve jelent hátrányt, de a gazdasági és társadalmi növekedési potenciált is csökkenti. Ha te is saját vállalkozás elindításán gondolkodsz, vagy egyszerűen inspirációt keresel, mutatunk néhány vállalkozói tippet a siker eléréséhez.

Női vállalkozó webAz Opten teljes cégbázisát tekintve ugyan már 10 éve folyamatosan növekszik a tisztán női menedzsmenttel rendelkező cégek aránya, de még mindig csak 14 % körüli. Ezzel szemben a tisztán férfi tulajdonosi és aláírói körrel rendelkező társaságok aránya 50 százalék felett van. Sajnos még mindig a nemek közötti egyenlőtlenség rajzolódik ki abban is, hogy a tisztán női vállalkozások aránya egyedül a mikrovállalkozások körében jelentős, a magasabb vállalati kategóriákban a hölgyek szerepe fokozatosan csökken.

A nőket számos tényező gátolja abban, hogy vállalkozásba fogjanak. A személyes tényezők között ugyanúgy megtalálható az önbizalomhiány, a motiváció hiánya, a kudarctól való félelem, mint a példakép hiánya, vagy  az előítéletek. Emellett léteznek szervezeti–környezeti gátló tényezők is. A Világgazdasági Fórum (WEF) nemek közötti egyenlőtlenségről szóló jelentése (Global Gender Gap Report) szerint a tőkéhez, hitelhez, földhöz vagy pénzügyi termékekhez való hozzáférés rendszerszintű hiánya akadályozza a nőket abban, hogy céget alapítsanak. A női vállalkozást akadályozó másik örök tényező emellett az ápolási/ellátási infrastruktúra hiánya.

A nők ugyanis legalább kétszer annyi időt fordítanak gondozásra és önkéntes munkára, mint a férfiak.

A vállalkozói létforma lehetőséget biztosíthat a nők számára az esélyegyenlőségre, hiszen amíg a munkahelyen megjelenő üvegplafon miatt a nők korlátozott mértékben bontakozhatnak ki, addig a vállalkozói lét megadhatja az önmegvalósítás lehetőségét számukra. De mi kell ahhoz, hogy megtedd az első lépéseket a vállalkozói lét felé, és legyőzve a kihívásokat sikerre vidd a cégedet? Mutatjuk!

Legyen egyértelmű víziód - A sikeres vállalkozóknak kristálytiszta elképzeléseik vannak arról, hogy mit szeretnének elérni. Nem azt nézik, hogy milyen a világ ma, hanem azt, hogy milyenné szeretnék tenni, és könyörtelenül dolgoznak annak elérésén. Tehát legyen világos elképzelésed arról, hogy mit akarsz elérni és ezt írd is le. Ez segít megtartani a fókuszt, ha kudarcokkal, zavaró tényezőkkel vagy akadályokkal szembesülsz. A vízió, jövőkép megfogalmazása megkönnyíti a megfelelő csapat kialakítását és motivációját, emellett a potenciális befektetőket és ügyfeleket is könnyebben bevonzod vele.

Vállalj kiszámítható kockázatokat - A vállalkozói lét mindig nagy kockázatot hordoz magában. Mivel nem lehet megjósolni vagy felkészülni minden lehetséges kimenetre, meg kell tanulnod megalapozott döntéseket hozni hiányos információk alapján is. Egy vállalkozás elindításához türelem kell. Nem számít, mennyire jó vállalkozó, alapító vagy, készülj fel arra, hogy akár évekbe telik, mire anyagilag is sikeres lesz a céged. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy mindig tisztában legyél a vállalkozásod pénzügyi helyzetével. Győződj meg arról, hogy rendelkezel elegendő készpénztartalékkal, vázold fel a növekedési előrejelzéseket, kövesd figyelemmel és kezeld a havi működési költségeidet, és tudd, hogy mennyi tőkére lesz szükséged a jövőben és mikor. Amit csak tudsz, számolj ki.

Légy biztos önmagadban és az ötletedben – Ne engedd, hogy a félelem eluralkodjon rajtad, vagy bárki elbizonytalanítson az ötleteidben, ami különösen gyakran megesik a nőkkel. Lépj egyet előre! Kövesd a Colin Powell féle úgynevezett „40–70 szabályt”, amely szerint elegendő az információk 40%-a ahhoz, hogy megalapozott döntést hozz, 70%-nál pedig semmiképp ne habozz, mert elszalasztod a lehetőséget. Gyűjtsd tehát össze a rendelkezésre álló tények és adatok 40-70 százalékát, majd vágj bele! A nagy cégek felépítése időt vesz igénybe, ezért ne hagyd, hogy az érzéseid hullámvasútja vagy mások véleménye megakasszon. Kezdd el magad felvértezni a kudarcokkal, elutasításokkal szemben. Ezek a dolgok sokkal félelmetesebbek, amíg csak elképzeljük őket, mint amikor bekövetkeznek.

Fókuszálj az eredményekre – Nagyon könnyű elveszni az ötletekben, de egy vállalkozónak az eredményekre kell koncentrálnia. Tűzz ki tehát nagy célokat magadnak és csapatodnak, és ünnepelj, mikor eléred azokat. Dolgozz mindig azon, hogy elérd a következő nagy mérföldkövet, ami a jövőképed felé vezet. Sikereid legjelentősebb meghatározó tényezői azok az emberek lesznek, akikkel körülveszed magad: a csapatod, a tanácsadóid, a partnereid. Ezért érdemes időt szánni és ápolni a kapcsolatot az olyan emberekkel, akik motivációt, inspirációt és támogatást nyújtanak, valamint alapvető visszajelzéseket adnak. És végül keresd a lehetőségeket a tanulásra, a mentorálásra és a hasonló cipőben járó vezetőkkel való interakcióra.

2021.08.13.

Vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás