Facebook Share Image

 

Nők 40

SIGNAL Blog / Család

Az aktuális szabályozások szerint korábban elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akiknek 40 év jogosultsági idejük van.

A nyugdíjkorhatár jelenleg Magyarországon 2021-ben 65 év a férfiak és nők esetében egyaránt, viszont nők jelenleg számolhatnak a 40 éves korengedmény lehetőségével.

nők-40-web

Az aktuális szabályozások szerint korábban elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akiknek 40 év jogosultsági idejük van függetlenül attól, hogy hány évesek, és így nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani, vagyis legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel, azaz munkával kell megszerezniük.

Fontos tudni, hogy a jogosultsági idő nem azonos fogalom a szolgálati idő fogalmával. Arról, , hogy mi, hogyan számít bele a szolgálati időbe, az alábbi cikkben bővebben lehet informálódni:: https://ado.hu/tb-nyugdij/nok-40-milyen-idoszak-lehet-jogosultsagi-ido/

A programba belépő nők évtizedeken át keményen dolgoztak, és közben többségük felnevelt egy vagy több gyermeket, amelynek elismeréseként teljes összegű öregségi nyugdíjra jogosultak, elismerve a nők fokozott teherviselését.

Az intézkedés rendkívül népszerű, a bevezetésétől 2021 júliusáig több mint 312 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel.

Külön szabály vonatkozik a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermekeket nevelő anyákra, illetve akik öt vagy annál több gyereket nevelnek.

A tartósan beteg, fogyatékos gyermeket nevelők számára kedvezmény, hogy ha a beteg gyermek ápolására tekintettel gyermekek otthongondozási díjában, vagy ápolási díjban részesül az anya, vagy az ápolási díj bevezetése előtt erre tekintettel szakította meg a munkáját, 32 helyett 30 év munkában töltött időt kell igazolni, és 8 helyett 10 év lehet a gyermeknevelési/jogosultsági idő.

Az öt vagy több gyermekes anyák esetében úgy kell számítani a jogosultsági idejét, hogy gyermekenként egy évvel csökken a munkával szerzett idő követelmény és ugyanennyivel nő a gyermeknevelési idő.

A „Nők 40” célja, hogy azok a nők, akik a munka mellett családjukban is helytállnak, 40 év jogosultsági idő után lehetőséget kapjanak visszavonulni a munkaerő piacról. Így a 60-as éveik közelében járó nők számára alkalom nyílik az unokákkal való foglalkozásra, illetve az idősgondozás során szüleik ellátására.

2021.10.20.

SIGNAL Nyugdíjbiztosítások