Facebook Share Image

 

Takarítási Világnap-szeptember 18.

 

SIGNAL Blog / Család

 

Takarítási Világnap
Nem csak az erdőt, a gondolatainkat is érdemes kipucolnunk

Tudtad, hogy évente 300 millió műanyag keletkezik, melyből 8,3 millió a tengerekben, óceánokban végzi? És azt, hogy az elmúlt 10 évben több műanyagot gyártottunk, mint az elmúlt évszázadban? Éppen ezért hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1992-ben a Takarítás Világnapját, mely korunk egyik legnagyobb civil mozgalma, és amelyhez azóta 180 ország és több tízmillió önkéntes csatlakozott egy tisztább bolygóért. Minden évben szeptember harmadik szombatjára esik ez a nap, idén ez szeptember 18-a, amikor is arra ösztönöznek mindenkit, hogy aki csak teheti csatlakozzon a globális szemétszedő akcióhoz. De el is adományozhatod a felesleges holmijaidat vagy ültethetsz fát is, a lényeg, hogy tegyél a környezetedért!

Ám ha nem csak ezen a napon akarsz jót cselekedni, akkor érdemes átgondolnod, hogy milyen háztartási és egyéb cikkeket vásárolsz. Azt már mindenki tudja, hogy az eldobható termékek rettentő károsak a környezetre, jelentős részük a tengerekben, erdőkben végzi. De mi a helyzet a tartós fogyasztási cikkekkel?

takaritasi_vilagnap_300x300

 

A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) tanulmányában a tartós fogyasztási cikkek energiafogyasztását vizsgálta, beleértve a használatukhoz szükséges összes energiát. Az olyan tartós cikkek, mint a járművek és elektronikai készülékek előállítása és használata hosszú élettartalmuk alatt rengeteg energiát igényelnek. Ráadásul a fenntartásukhoz gyakran számos más termékre és szolgáltatásra is szükség lehet. A kutatócsoport megállapította, hogy a tartós fogyasztási cikkek önmagukban csak 10 %-át teszik ki a háztartások energialábnyomának világszerte. Ha azonban figyelembe vesszük az összes olyan árut és szolgáltatást, amely e tartós fogyasztási cikkek használatához szükséges, akkor részesedésük a háztartások által felhasznált energiafogyasztás kétharmadára emelkedik. 

 


Az energiafogyasztás legnagyobb hányadát a közlekedési ágazat teszi ki. A második legnagyobb energiafogyasztás az otthonok és az olyan tartós fogyasztási cikkek esetében tapasztalható, amelyek nem igényelnek további energiaellátást. Ebbe a kategóriába tartoznak például a bútorok, játékok, sporteszközök, hangszerek, hanghordozók stb. Az energiafogyasztás harmadik legnagyobb hányada az elektronikai cikkekhez és azok számos tartozékához kapcsolódik, a negyedik legnagyobb csoportot a gáztűzhelyek és kályhák, valamint ezek tüzelőanyagai alkotják.

A hatékonyságnövelés nem elég - de akkor mit tehetünk?

A legjobb, ha kerülöd a túlfogyasztást, valamint azokat a termékeket és eszközöket, amikre valójában nincs szükséged. Egyes tartós fogyasztási cikkek valóban elengedhetetlenek a jobb életminőséghez, ám a fenntarthatóság szempontjából az a kihívás, hogy különbséget tudj tenni a jobb élethez hozzájáruló, alapvető tartós fogyasztási cikkek, és az olyan „lifestyle” vagy luxustermékek között, amiknek a környezetre gyakorolt káros hatása nagyobb, mint az előnyük.

Önmagában az a cél, hogy az áruk előállítása és használata energiahatékonyabb és tartósabb legyen, nem elég. Vásárolj kevesebb tárgyat, különösen, ha az, ami van, még működik, vagy ha igazán nincs is szükséged rá. Az autó, a számítógép, a telefon, a mindenféle kütyü a modern élet része, legalábbis ezt gondoljuk róluk. Talán észre sem veszed, hogy ezek a tárgyak mennyire befolyásolják, hogy mivel töltöd az idődet. Ha a globális szemétszedéshez nem is tudsz csatlakozni a világnapon, érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy valóban szükséged van-e minden tárgyra, amivel körül veszed magad. Takarításra és szortírozásra fel, nem a természetben hanem az élet minden területén!

2021.09.17.

SIGNAL Biztosítások