Facebook Share Image

 

Társasház felelősségbiztosítás –

miért fontos, hogy képben legyünk?

SIGNAL Blog / Lakás

Ha társasházban élünk, gyakran elfelejtjük, hogy még nagyobb a veszélye annak, hogy kár ér bennünket, hiszen nem csak a saját lakásunkért, de a közös tulajdonban lévő helyiségekért is felelősek vagyunk. Tudta, hogy ha megsérül a ház tetőszerkezete és nem rendelkezünk társasház biztosítással, akkor a kárt a lakóknak saját zsebből kell kifizetniük? És azt, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a házról leomló tárgyakért, legyen az törmelék, cserép vagy jégcsap szintén a tulajdonosok a felelősek?

Sokszor látunk az omladozó társasházak falán olyan táblát, amely omlásveszélyre figyelmeztet, ez azonban nem mentesíti a társasházat a felelősség alól. A tulajdonosoknak ilyen esetben bizonyíthatóan meg kell tenniük minden lépést a balesetek elkerülése érdekében, például hófogót szereltetni a háztetőre, vagy jegesedés esetén gondoskodni a járda biztonságosságáról. Ha pedig mégis megtörténik a baj, például egy autóban kár keletkezik, vagy valaki megsérül, társasházi felelősségbiztosítás hiányában a társasház tulajdonosai tulajdoni hányaduknak megfelelő mértékben felelősek lehetnek a kárért és kötelesek azt megtéríteni.

De nem csak harmadik személynek okozott károk esetében fontos a felelősségbiztosítás. Az egyik leggyakoribb káresemény, egy csőtörés esetén is a társasház biztosítója fedezi az egymásnak okozott kárt, így a szomszéd eláztatását is. Ennek hiányában a lakók egyénileg, vagy saját felelősségbiztosításuk terhére kell, hogy állják az okozott károkat.

Lakástulajdonosként sok esetben nem is vagyunk tisztában azzal, hogy a társasház közös képviselete kötött-e biztosítást a házra, és ha igen, milyet. Egy társasházat két módon lehet biztosítani. Az egyik lehetőség, hogy minden lakó a saját lakására köti meg a biztosítást, a közös helységekre pedig a társasház köt egy társasház biztosítást. A másik esetben egy mindenre kiterjedő, úgynevezett teljes körű társasház biztosítást kötnek a tulajdonosok, amiben a közös (lépcsőház, pince, padlás) illetve a külön (lakások, tárolók) tulajdonú részek is benne vannak. Ez jellemzően egyszerűbb, gyorsabb, illetve a biztosítás díjazása is jelentősen alacsonyabb, mégis ritkábban előforduló módozat, hiszen ehhez a lakóközösség egyetértésére van szükség.

Ha rendelkezünk társasház biztosítással, akkor azt nem árt 2-3 évente felülvizsgálni, hogy a lakóközösség véletlenül se essen az alulbiztosítás csapdájába. Egy felújítást, nyílászárócserét, tetőjavítást, szigetelést követően az ingatlan értéke ugyanis jelentősen megnő. De ma már felújítás nélkül is egyre drágábbak a lakások, így könnyen előfordulhat, hogy egy néhány éve megállapított szerződési összeg ma már messze nem fedezné a keletkezett károkat. Sajnos gyakran maguk a közös képviselők sincsenek tisztában a társasház biztosításával, csak befizetik a díjat. Tekintve, hogy a biztosítók folyamatosan korszerűsítik a társasházak részére kínált biztosításokat, így azok egyre több biztosítási elemet tartalmaznak, már csak ezért is érdemes felülvizsgálni a meglévő szerződést. De könnyen előfordulhat az is, hogy kedvezőbb ajánlatot találunk a piacon. Bárhogy legyen is, a legnagyobb pénzkidobás az, ha olyan biztosításért fizetünk, ami végül nem fedezni kellő mértékben a kárunkat.

A MI-HÁZUNK társasház-biztosítás modulokból felépülő biztosítási csomagjai a legtakarékosabb megoldástól a teljes épületbiztosításon keresztül számos kiegészítő fedezetre is lehetőséget nyújtanak. Egy valóban a saját igényeinkre szabott, rendszeresen frissített szerződés sok gondot levehet a vállunkról.

2022.10.14.

SIGNAL Lakásbiztosítás