Facebook Share Image

Tudatos energiahasználat:

hogyan spóroljunk a rezsin,

mire érdemes figyelni

SIGNAL Blog / Lakás

Az energiával való takarékoskodás eddig is fontos volt, azonban az árak jelentős emelkedése miatt mostanra különösen húsbavágóvá vált. A villanyok lekapcsolása, a termosztát ideális hőmérsékletre állítása és a fürdés helyett a zuhanyzás elég nyilvánvaló módjai a takarékosságnak, de vannak más trükkök is, amellyel spórolhatunk. Íme néhány praktikus módszer, amellyel már most elkezdhetjük a takarékoskodást.

1. Mosás
A félprogramok nagyon kevés energiát takarítanak meg, ezért a teljes töltés sokkal energiatakarékosabb. A mai hatékony mosógépeknél pedig gyakran nincs szükség 30 °C-nál magasabb hőmérsékletre, bátran mossunk alacsony hőfokon.A mosógép megfelelő karbantartásával szintén rengeteget megtakaríthatunk. Az első és talán legfontosabb, hogy ne terheljük túl a dobot. Ez károsodást okozhat, és a gép hatékonyságát is csökkenti. A jobb teljesítmény érdekében a dob tetején egy kéztávolságnyi helyet kell hagyni. Egy másik módja a folyamatos jó teljesítmény biztosításának, ha havonta kitisztítjuk a gép szűrőjét. A havi szervizmosás (melegben, ruhák nélkül) szintén nagyon jó gyakorlat. A ruhák zsebeinek kiürítése és a túl sok mosószer kerülése is jó ötlet, mivel az eltömítheti a gépet és megakadályozhatja a megfelelő működést.

2. Használjunk „öko” beállítást!
Mosogatógépen vagy bojleren az ’eco’ beállítás lassabban melegíti a vizet, így kevesebb energiát használ. Ugyanazt az eredményt kapjuk, csak egy kicsit tovább tart.

3. Ne hagyjuk töltőn a készülékeinket!
Az emberek feleslegesen túltöltik mobiltelefonjaikat, MP3-lejátszóikat és laptopjaikat. Ehelyett, amint a készüléked teljesen feltöltődött, húzzuk ki a konnektorból. Ezzel nem csak energiát takarítunk meg, de az akkumulátor élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

4. Ne használjunk készenléti üzemmódot!
Ha nem húzzuk ki a konnektorból a készülékeket, azok továbbra is energiát fogyasztanak, ami teljesen felesleges. Igaz ez a hálózatra csatlakoztatott, de töltést nem végző mobiltelefon töltőre, a fel nem kapcsolt lámpatestre, vagy a televízióra is. Ha nem akarjuk ki-be dugdosni a készülékeidet, használhatunk külső kapcsolót, kapcsolós dugaljat is.

5. Váltsunk LED izzókra!
A hagyományos izzók rendkívül gazdaságtalanok. A modern LED-ek energiatakarékosak, ráadásul tovább is bírják. Intelligens LED-izzókkal még több energiát takaríthatunk meg, mivel távolról is be- és kikapcsolhatjuk őket. Fontos: mindig kapcsoljuk le a lámpát, ha kimegyünk a helyiségből!

6. Okosan a vízforralóval
Amikor teát vagy kávét készítünk, a legtöbben egyből megtöltjük a vízforralót, amivel energiát pazarolunk el. Ha csak a szükséges szintig töltjük meg a vízforralót, akár a felhasznált energia egyharmadát is megspórolhatjuk.

7. Használjuk többet a mikrohullámú sütőt!
Ezzel energiát takaríthatunk meg, mert gyorsabb, mint a sütő vagy a tűzhely használata, rádadásul csak az ételt melegíti, a levegőt nem.

8. Használjunk kuktát!
Ez az egyik legenergiatakarékosabb konyhai eszköz, nem véletlenül használták nagyanyáink. Segítségével töredék idő alatt elkészülnek az ételek, kevesebb energiafogyasztással és még vitaminból is több marad.

9. Rendszeresen olvasszuk le a hűtőszekrényt és a fagyasztót!
A hűtőszekrény és fagyasztó rendszeres leolvasztásával kordában tarthatjuk a jegesedést, ami fontos a hatékony működéshez.

10. Húzzuk be a függönyöket!
Nappal fontos, hogy minél több természetes - és ingyenes - hőt (napfény formájában) felhasználjunk. Amikor azonban lemegy a nap, a függönyök/redőny lehúzása segít bent tartani a hőt. Ügyeljünk, hogy ne a radiátorokat takarjuk el velük! Nyáron ugyanígy hasznos az ablakok eltakarása, csak éppen nappal.

11. Tekerjük lejjebb egy kicsit a termosztátot!
Az egyik legegyszerűbb módja az energiatakarékosságnak, ha egyetlen fokkal lejjebb tekerjük a fűtést. Talán nem gondolnád, hogy ez mekkora különbséget jelentene - de egy brit szervezet szerint a termosztát 20 °C-ról 19 °C -ra történő csökkentésével (például) 10%-ot lehet megtakarítani a fűtésszámlán. Az ideális hőmérsékleti tartomány egészségügy szempontból 18-21 fok.

12. Szigeteljük az ablakokat és ajtókat!
Hacsak az otthonod nem teljesen új, az ajtók és ablakok valószínűleg huzatosak, de a padló körüli réseken keresztül is némi hőt veszítesz. Az ablakok és ajtók huzatszigetelésével, valamint a padló és a szegélylécek repedéseinek betömésével is kimutatható összeget takaríthatunk meg az energiaszámlánkon.

13. Korszerűsítsük a fűtési rendszerünket!
Ha épp felújításra szánnánk magunkat, érdemes az otthonunk energiahatékonyságára is pénzt szánni, akár megújuló energiaforrások beépítésével is. 2022. június 30. után az új épületek, illetve a jelentős felújításon átesett ingatlanok már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. A követelmény eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, amit fel is kell használni az ingatlanban. A megújuló energiahordozók közül figyelembe vehető többek között a tűzifa, a biomassza, a nap-, szél-, vízenergia, de a geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben.

Persze ennél kisebb korszerűsítéssel is jelentős rezsit takaríthatunk meg egy új kazánmodellel, bojlerrel, amik jóval energiahatékonyabbak. A nyár remek alkalom a kazánszervizre egy kis extra nyugalomért, amikor eljön a tél. De ha legközelebb új mosógépet, hűtőszekrényt vagy fagyasztót vásárolunk, válaszuk a legkisebbet, amely megfelel az igényeinknek, valamint a legmagasabb energiabesorolásút, amelyet megengedhetünk  magunknak.

A SIGNAL IDUNA mindkét lakásbiztosítása, a BÁSTYA MAX és az OTTHON is biztosítja a napelemeket, napkollektorokat, méghozzá az épület vagyoncsoport részeként. A biztosítási fedezet ezekre is kiterjeszthető külön megállapodással, kiegészítő többletszolgáltatásként. Ha tehát nemrégiben kerültek telepítésre napelemek, vagy még csak most van tervben, mindenképpen érdemes tájékoztatni erről a biztosítót is, hogy a biztosítási összeg módosításra kerüljön, ezáltal elkerülve az alulbiztosítottságot.

2022.08.10.

SIGNAL Lakásbiztosítás