Facebook Share Image

Veszélyek vakáció idején -

ezeket érdemes betartani!

SIGNAL Blog / Család

A nyári vakáció több százezer gyerek számára egyet jelent a végtelen játékkal és kalandozással, amikor a szabadtéri tevékenységek széles skáláját élvezhetik reggeltől, egészen késő estig. Sajnos azonban a féktelen szabadság megnövelheti a sérülés kockázatát is. Ami ártalmatlannak és élvezetesnek tűnő tevékenységnek tűnik, mint például az úszás, a (vízi)biciklizés vagy a grillezés, gyorsan veszélyes helyzetbe fordulhat, amely katasztrofális sérülésekhez vezethet. A biztonságot prioritásként kezelve, és néhány fontos szabályt betartva azonban továbbra is felhőtlen maradhat a vakáció.

Mivel jóval többen utaznak, kirándulnak, barátokat és családtagokat látogatnak meg, az autóbalesetek az egyik leggyakoribb nyári balesetek közé tartoznak. Az autósok megnövekedett száma mellett egyre több motoros, kerékpáros és gyalogos használja ki a meleg időt, hogy élvezze a nyílt utakat, kerékpározzon vagy sétáljon. Ha egy autóbalesetben gyalogos, kerékpáros vagy motoros is érintett, a sérülések általában súlyosak, mivel semmi sem védi őket az ütközés erejétől, kivéve a sisakot. Autósként ezért fokozott óvatossággal kell nyáron is közlekedni, különösen a települések kisebb útjain. Hosszabb út előtt pedig érdemes meggyőződni arról, hogy a jármű megfelelően karbantartott, kerülni kell a figyelemelterelést és rendszeres pihenőket kell tartani.

Az autóbaleseteken kívül számos más, a meleg időjárással összefüggő tevékenység is növeli a sérülések kockázatát.
Csúszás és elesés okozta sérülések
: Ez a balesettípus gyakori a nyári szezonban, amikor az emberek több időt töltenek a szabadban. Ha a felület csúszós, vagy a járda repedezett vagy egyenetlen, megnő a csúszás és elesés okozta sérülések kockázata. Ezek akár súlyosak is lehetnek. Ha az ingatlantulajdonos nem végezte el a szükséges javításokat a járdaszegélyeken, lépcsőkön, járdákon vagy más felületeken, felelősséggel tartozhat az ebből eredő sérülésekért.

Égési sérülések: A grillezés például súlyos, rendkívül fájdalmas égési sérüléseket okozhat. A gyerekeket ezért mindig felügyelni kell grillezés során, de a grillsütőt használó felnőtteknek is óvatosnak kell lenniük, kerülniük kell minden zavaró tényezőt. A tábortüzek szintén súlyos égési sérüléseket okozhatnak.

Vizi balesetek: Nyáron előkerül a vízibicikli, a sup, a gumicsónak, a különféle felfújható matracok. Egy gyengén úszó gyermek, de akár felnőtt számára is veszélyes lehet, ha ezekkel mélyvízbe sodródik. Esetükben ezért mindig ajánlatos mentőmellényt viselni. De nem csak nyílt vizekben, medencében is előfordulhat fulladás, ezért gyereket soha nem szabad felügyelet nélkül vízben hagyni.

Hőséggel kapcsolatos veszélyek: A nyári hónapokban a hőmérséklet elérheti a 35-40 fokot is. Amikor a hőmérséklet és a páratartalom elkezd emelkedni, ez a hőség okozta megbetegedések sorát okozhatja, ha az emberek nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. A hőséggel kapcsolatos gyakori betegségek közé tartoznak:
Leégés, hőkiütés
Hőséggörcsök: Ezek fájdalmas izomgörcsök, amelyek a dehidratáció és a túlzott izzadás okozta tápanyagveszteség miatt lépnek fel.
Hőkimerülés: Az extrém hőségben eltöltött hosszú órák, elegendő víz hiányában erős izzadást, gyors, gyenge pulzust és szapora légzést okozhatnak.

Sportsérülések: A foci, a kerékpározás, a futás népszerű sportágak, amelyeket a meleg nyári hónapokban gyerekek és felnőttek egyaránt űznek. De lazán ide sorolható a trambulinozás is. A megfelelő folyadékpótlás hiánya miatt fellépő hőguta és hőséggörcs kockázatának növekedése mellett az agyrázkódás, a rándulás, a húzódás és a csonttörés is gyakori sporttal kapcsolatos sérülések, amelyek a nyári hónapokban előfordulhatnak.

Hogyan kerülhetők el a sérülések?

A legtöbb sérülés egy kis józan ésszel és az alábbi fontos biztonsági tanácsok szem előtt tartásával elkerülhető:
Biztonságos vezetés: Kerülni kell a figyelemelterelést, vezetés előtt eleget kell aludni, be kell tartani a közlekedési szabályokat, mindig be kell kötni a biztonsági övet, és soha nem szabad alkohol fogyasztása után a volán mögé ülni. Az autósoknak a többi járművezetőre, motorosra, kerékpárosra és gyalogosra is nagyon figyelniük kell.

Hidratálás: Ez az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a hőség okozta sérülések megelőzésének. Ajánlott a nap folyamán sok vizet (minimum 3 liter), valamint elektrolitpótló sportitalokat fogyasztani, különösen hőség, sportolás idején.

Védőfelszerelés: A védőfelszerelés életet menthet, és baleset esetén csökkentheti a sérülések súlyosságát. A kerékpáros sisaktól és a biztonsági övtől kezdve a mentőmellényig és a védőszemüvegig ezek jelentősen csökkenthetik a súlyos sérülések és halálos balesetek kockázatát a nyári hónapokban.

Napvédelem: A fájdalmas leégés elkerülése és a bőrrák kockázatának csökkentése érdekében erősen ajánlott a hatékony fényvédő krém használata. A nap délelőtt 10:00 és délután 15:00 óra között a legerősebb, ezért fontos, hogy ebben az időszakban olyan széles spektrumú fényvédő krém használatával védje a bőrt, amely minden ultraibolya sugárzás ellen véd. A fényvédő krémnek legalább 30-as fényvédő faktorral (SPF) kell rendelkeznie, és kétóránként újra kell kenni.

Víz közelében fokozott óvatosság: Tengerparton, tónál, folyónál vagy medencében a biztonságnak mindig elsődleges fontosságúnak kell lennie, különösen akkor, ha kisgyermekek játszanak a vízben. Soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket a víz mellett, és csak kijelölt helyen szabad úszni.

A negatív események és váratlan történések is az életünk részei csakúgy, mint a boldog pillanatok. A TESTRESZABOTT VÉDELEM egy olyan modern, csoportos baleset-, élet- és egészségbiztosítás, amely baleseti csomaghoz köthető, további kiegészítő biztosításokválasztásával, teljes körű védelmet kínálhat.

2022.07.23.

SIGNAL Testreszabott Védelem