Facebook Share Image

Az új személyi igazolvány elektronikus aláírásra is jó

Tematikus hírek / Okmányok

Az új okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, és ellátja a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióját is.

Az új típusú személyi igazolvány biztonságos, és lehetőséget biztosít arra, hogy az állampolgárok az ügyeiket egyszerűbben, gyorsabban tudják intézni.

Az okmányról leolvashatók a korábbiakban is megtalálható személyi adatok. Emellett egy chipet építettek bele, amely rögzíti a személyazonosító adatokat, kérés esetén a 12 évnél idősebbek ujjlenyomatát, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, továbbá a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is. A TAJ-kártya és az adókártya ugyanakkor egyelőre változatlan formában megmarad. Az adatokat PIN-kód védi. A chipen lévő adatok, és ennek révén a különböző szolgáltatások igénybevételéhez érintésmentes kártyaolvasó szükséges. A chip bővíthető további, a közigazgatási ügyintézéshez szükséges adatokkal is.

Az okmányt 16 biztonsági elemmel védik, például Braille-írással, transzparens hologrammal, biztonsági alnyomattal, változó lézerképpel, lézergravírozott okmányszámmal, metallizált hologrammal, optikailag változó tulajdonságú ábrával és kétdimenziós vonalkóddal (QR-kóddal).

Hatósági ellenőrzés során okostelefon vagy tablet beépített kamerájával is leolvashatóak az alapadatok.

Az új okmányok érvényességi ideje a korábbi 10 év helyett 6 év, a 18 év alattiaknál 3 év. Kiállítása illetékmentes. Az új személyazonosító igazolvány használatára az átállás fokozatosan történik, cseréjét az állampolgárok a jelenlegi személyazonosító igazolványuk érvényességének lejárta előtt is igényelhetik. A 65 évnél idősebbek továbbra is kérhetik, hogy számukra lejárati idő nélküli okmányt állítsanak ki, azonban az chipet nem tartalmaz. Az új típusú személyi igazolványról részletesen itt olvashat: http://www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/

Személyi igazolvány 1954 óta létezik. Kezdetben könyv formátumban adták ki, ezt követte a korszerű plasztikkártya, amit most a chippel ellátott kártya vált.

2016.02.03.