Facebook Share Image

Madarak és fák napja

Tematikus hírek / Család

A minket körbevevő természet előtti tisztelgés szimbóluma ez a nap.

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző programokkal és rendezvényekkel a társadalom, különösen a fiatalok természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse.

A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára és május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának. Ezen a napon évről-évre sokféle rendezvény, köztük a Magyar Madártani Egyesület (MME) kiemelt madárünnepei várják az aktív résztvevőket országszerte. Évente megválasztásra kerül az év madara és az év fája egy internetes szavazás keretében.

ev madara 2021 web

 

Az év madara 2021: a cigánycsuk
A szavazáson győztes cigánycsuk (Saxicola rubicola) a mezei verébnél kicsit kisebb méretű madár. A nászruhás hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér.
A Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő.

 

 

 

 


ev faja 2021 web

 

Az év fája 2021: a lisztes berkenye
A lisztes berkenye (Sorbus aria) középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka, a rózsafélék családjába tartozó vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos védett faj.

 

 

 

 


A környezetvédelem Veled kezdődik

A mai nap a természet és az élővilág védelmének szimbóluma és fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk e jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata. Sokan mennek most a természetbe a zsúfolt közösségi terek (parkok, játszóterek, sportpályák) látogatása helyett, ezért is fontos, hogy felelősen viselkedjenek és nem veszélyeztessék az erdők és állatok élővilágát. Néhány fontos dolog, amelyre figyelnünk kell, ha a természetben járunk:

1. Ne csapjunk zajt! A természetet nagy zajban nem lehet megismerni és a természet életét zavarják az erős hangok. Lármás viselkedésünkkel ne zavarjuk az erdő életét.

2. Ne térjünk le a kijelölt utakról!
Érdemes a kijelölt utakon haladni, már csak azért is, mert figyelve a jelzéseket kisebb eséllyel tévedünk el. Gondoljunk arra, hogy a kirándulás célja maga az út, tehát csak akkor rövidítsünk, ha nyomós okunk van rá és ne vágjunk át mindenhol.

3. Ne gyűjtsünk növényeket, állatokat!

A begyűjtött állatok odahaza, természetes környezetükből kiszakítva hamar elpusztulnak. Ha kíváncsiságból egy állatot fogunk, például lepkét vagy bogarat, azt a lehető legóvatosabban tegyük, hogy biztosan ne sérüljön meg. Lehetőleg a befogás helyén, minél hamarabb engedjük is el. Védett állatokat, pl. kétéltűeket, hüllőket egyáltalán ne fogjunk.
Hasonló a helyzet a növényekkel is. Letépés vagy kiásás helyett inkább csodáljuk őket természetes közegükben. A letépett vadon növő virág hamar elhervad, többnyire már az erdő széléig sem bírja. Mivel sok növény védett, a leszedésük komoly bírsággal is járhat.

4. Kutyánkat mindig pórázon vezessük!
Az erdőben kutyánkat mindig tartsuk pórázon. A legszelídebbnek tartott házikedvenc is megkergethet őzet, szarvast. Ilyenkor akár hosszabb időre is szem elől téveszthetjük és az erdőben ráadásul a szabadon kószáló kutyák komoly, emberre is veszélyes betegségeket kaphatnak el.

5. Vigyük magunkkal a szemetünket!

Az eldobált hulladék nem csak sérti más kirándulók tiszta környezethez való jogát, de a vadvilágnak is kárt okozhat. A szemét elfogyasztása az erdei állatok (őzek, mókusok, madarak) megbetegedéséhez, esetleg fulladásához vezethet.  Igyekezzünk a nálunk keletkező hulladékot magunkkal hazavinni. Egy-egy eldobált szemetet be is gyűjthetünk, és a legközelebbi szelektív szemétgyűjtőig elszállíthatjuk

2021.05.10.

SIGNAL IDUNA biztosítások