Facebook Share Image

12 egyszerű időgazdálkodási tipp elfoglalt vállalkozóknak – 2. rész

Tematikus hírek / Vállalkozó

Időgazdálkodás. Ugye sokszor hallottuk már? De hogyan alkalmazzuk, hogy valóban hatékonyak legyünk? Erről szól cikkünk sok-sok ötlettel.

Időgazdálkodás_webAz előző cikkünkben olvashattad az első 6 időgazdálkodási tippet elfoglalt vállalkozóknak.

Íme, itt a következő 6 tippünk:

7. Csatolj minden tevékenységhez várható eredményt

Szinte mindenkivel előfordul, hogy az agymunkát igénylő feladat elvégzése helyett inkább valami rutinfeladatot választ. Hogy ne pazarold ilyenekre az idődet, tedd fel magadnak mindig a kérdést: milyen eredményt várok ettől a feladattól? Legyen szó egy konferenciáról, ügyféltalálkozóról vagy egy belső meetingről, csatolj hozzá egy elvárt eredményt.

8. Bízz az időtlen Pareto-elvben

A Pareto elv, amelyet egy olasz matematikus Vilfredo Pareto alkotott, kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Ez például azt is jelenti, hogy az eredmények 80%-a a befektetett munka 20%-ából származik. Ezért is érdemes mindig a kulcsfontosságú feladatokkal kezdeni.

Pareto-elv

9. Fejleszd magad, de mértékkel!

Vállalkozóként mindig képben kell lenni a piacot érintő újdonságokat illetően, új dolgokat kell tanulni, követni kell a piaci híreket, a legújabb technológiákat és az iparágat formáló trendeket. Nem érdemes azonban túl sok időt fordítani blogok olvasására, YouTube-videók megnézésére sem, a tanulásban is érdemes a just-in-time elvet követni. Ha például olyan projekt előtt állsz, amely kutatást, az ismereteid bővítését igényli, ügyelj mindig arra, hogy csak olyan dolgokra fordíts időt, amik valóban a feladat elvégzéséhez szükségesek. Bármi, ami „fontos lehet”, az várhat. Használj olyan eszközöket, melyek lehetővé teszik ezeknek a fontosnak tűnő weboldalaknak, tartalmaknak a mentését és későbbi elérését (pl. Mozilla Pocket, vagy Evernote).

10. Küzdd le a kezdeti tehetetlenséget

Gyakran előfordul, hogy túl sok időt pazarolunk a túlzott előkészületekbe és a tervezésbe egy-egy projekt esetében, hívhatjuk ezt kezdeti tehetetlenségnek, inerciának is. Az amerikai tengerészgyalogság döntéshozatalában létezik egy úgynevezett 70% -os szabály miszerint, ha 70% erőforrással, 70% információval és 70% magabiztossággal rendelkezünk a feladattal kapcsolatban, meg kell tudni hozni egy döntést.

Vállalkozóként sem szabad, hogy megbénítson minket minden apró tényező, ami befolyásolhatja a terveinket. Merni kell belevágni a dolgokba. A startup világban érvényes alapelv szerint minél hamarabb piacra kell vinni a terméket (minimum viable product), a részletekben ráér elveszni a csapat, ha már vannak felhasználói visszajelzések. Ott van példának a Dropbox, melynek alapítói egy 3 perces videóban mutatták be tervezett szolgáltatásukat, még azelőtt, hogy az elkészült volna. A beta-tesztelőnek regisztrálók száma egy nap alatt 5000-ről 75000-re ugrott.

 

11. Pihenj! Segít megújítani a gondolataidat, növeli a hatékonyságot

Elsőre talán ellentmondásosnak tűnik, de a napi többszöri tervezett pihenés jelentősen javíthatja a termelékenységet. Tudományosan is igazolt, hogy a rövid alvások segítik a jobb teljesítményt, de még egy 10 perces meditáció is segíti a munka produktivitását.

Léteznek már alkalmazások is (ilyen a Rest, a Tomates) melyek emlékeztetnek arra, hogy mondjuk 25 perc munka után tarts öt percnyi pihenést, amely paraméter igényeid szerint módosítható.

12. Kezdd a napot korábban

Rengeteg cikk foglalkozik korunk legsikeresebb férfijaival és nőivel, bemutatva közös jellemzőiket, melyek közül az egyik, hogy valamennyien meglehetősen korán ágyba fekszenek, hogy napjukat korábban kezdhessék, mint a legtöbb ember. A korareggeli órákban ugyanis biztosan van ideje az embernek saját magával foglalkozni, összerendezni gondolatait, profi módon megtervezni a napot. Elég lehet akár csak fél órával előbbre állítani ébresztődet.

A vállalkozók minden nap árat fizetnek az általuk kezelt és elszenvedett stresszel összefüggésben. Ahhoz, hogy ez az ár a lehető legkisebb az üzleti tevékenység pedig sikeres legyen, folyamatosan ügyelni kell az időre.

2020.10.01.

SIGNAL Cégtárs