Facebook Share Image

13 tipp az alkalmazottak kiégésének kezelésére 1. rész

Tematikus hírek / Vállalkozó

Azt vetted észre, hogy az egyik legjobb alkalmazottad újabban meglehetősen ingerlékeny, vagy rendszeresen késik? Könnyen előfordulhat, hogy a kolléga burnout-szindrómában szenved.

kieges_web

Azt vetted észre, hogy az egyik legjobb alkalmazottad újabban meglehetősen ingerlékeny, vagy rendszeresen késik? Már a lelkesedése és így a hatékonysága sem a régi? Esetleg te magad is egyre idegesebb vagy, ha megpillantod őt és tartasz tőle, hogy az egész helyzet a többi munkavállalót is negatívan befolyásolja?

Könnyen előfordulhat, hogy a kolléga burnout-szindrómában szenved, ami egy olyan érzelmi és fizikai kimerültség, melyet az üresség és frusztráció érzéséből fakadó, hosszú ideje fennálló stressz okoz.

Már hivatalosan is betegség a burnout!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) tavaly májusban vette fel a kiégés-szindrómát a hivatalos diagnosztikai kézikönyvébe, mint a „krónikus és nem sikeresen kezelt munkahelyi stressz következtében fellépő szindróma”. A döntés nyomán 2022-től az orvosok hivatalosan is diagnosztizálhatnak valakit kiégés-szindrómával.

Mik lehetnek az okok?

A kiégés leggyakrabban a túl sok munka és az alulértékeltség nyomán alakul ki, amikor a munkavállaló annyi feladatot kap, amennyit még túlórával sem képes teljesíteni. De felléphet akkor is, ha az alkalmazott unatkozik, alulstimulált, depressziós. Mások attól válnak kiégetté, mert félnek, hogy elveszítik munkájukat, nem biztosak benne, hogy megfelelő színvonalon látják el a feladataikat, vagy nincsenek is tisztában a munkahelyi elvárásokkal.

Mik a jelek?

Noha a munkavállalók kiégésének megakadályozása meglehetősen nehéz, a figyelmeztető jeleket könnyű észrevenni. Ilyenek lehetnek a megmagyarázhatatlan hiányzások, a rendszeressé váló késések, a romló hatékonyság, a frusztráció, a romló egészségi állapot, a lelkesedés hiánya, vagy az izoláltság.

Sajnos azonnali megoldást jelentő intézkedések nincsenek, valódi változást kell eszközölni a munkavállaló munkájában, a munkakörnyezetben és érzelmi állapotában. Főnökként elsősorban kommunikációval, motiválással és irányítással lehet alakítani a beosztottak munkahelyi életét.

Kommunikálj a munkavállalóiddal!

  • Tarts rendszeres munkatársi találkozókat
    A kéthetente, havonta megtartott csoportos értekezleteken, egyszemélyes találkozókon érdemes időt szánni arra is, hogy a kollégák a munkaterheléssel, a munkakörnyezettel, vagy a karriercéljaik elérésével kapcsolatos kérdéseiket is megvitathassák.
  • Ismerd el és értékeld a munkáját
    Ismerd el a kollégák kemény munkáját, és mondd is el, hogy értékeled azt.
  • Tisztázd az elvárásokat
    Egy jó vezető feladata, hogy megbizonyosodjon arról, az alkalmazottak pontosan ismerik szerepüket. Ellenkező esetben nem csak pénz és az idő megy kárba, de a frusztráció is tovább növekszik.

Következő bejegyzésünkben további 10 olyan tippet adunk, amivel a munkáltatók meg tudják akadályozni a burnout-szindróma kialakulását.

FOLYTATÁS a következő cikkünkben

2020.02.04.

SIGNAL IDUNA vállalkozói biztosítások