Facebook Share Image

13 tipp az alkalmazottak kiégésének kezelésére

2. rész

Tematikus hírek / Vállalkozó

Előző bejegyzésünkben bemutattuk a már hivatalosan is betegségnek nyilvánított burnout-szindrómát, kialakulásának okait és az árulkodó jeleit, és 3 tippet a kezeléséhez. Ime további 10 tipp.

kieges_web

Előző bejegyzésünkben bemutattuk a már hivatalosan is betegségnek nyilvánított burnout-szindrómát, kialakulásának okait és az árulkodó jeleit. Emellett három olyan egyszerű tippet, amivel a munkáltatók hatékonyan tudják motiválni dolgozóikat, csökkentve ezáltal a kiégés kialakulásának veszélyét.

Íme további 10 hasznos tananács főnökök számára.

Motiváld a dolgozóidat

 • Találd ki, hogy mi motiválja a munkavállalódat
  Javítja-e a hozzáállását és hatékonyságát, ha a többi kolléga előtt dicséred őt? Ha négyszemközt rámutatsz a hiányosságaira, az vajon keményebb munkára sarkallja? Értékeli a „casual friday-t”? Motiválj tehát mindenkit az ő igényeinek megfelelően, ne a tieid szerint.
 • Ösztönözd a stresszoldást
  Engedd, hogy zenét hallgassanak munka közben, legyen rugalmas a munkaidejük, viselhessenek lazább öltözetet, vagy engedélyezd a távmunkát. Mindezzel elősegítheted, hogy élvezzék a munkával töltött időt, miközben azt is megmutatod, hogy törődsz a jólétükkel.
 • Mutasd ki, hogy értékeled őket
  Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha időnként kávét, szendvicset viszel a csoportnak, néha korábban elengeded őket, vagy akár masszázst biztosítasz számukra.
 • Engedd ki őket a szabadba
  Ha a munka típusa lehetővé teszi, engedd, hogy az alkalmazottak kimenjenek egy időre, akár laptopjukat is magukkal vigyék. Bátorítsd őket sétára a szünetek alatt, vagy tarts kint egy meetinget. Negyedévente akár egy céges pikniket vagy kirándulást is tarthattok.
 • Ösztönözd őket szabadságra
  Bár egy vakáció várhatóan nem akadályozza meg a kiégést, de enyhítheti a tüneteket. Arra is ösztönözheted a jobban leterhelt alkalmazottadat, hogy vegyen ki rendszeres időközönként szabadnapot pihenésre.
 • Növeld a bónuszt
  A kompenzáció emelése motiválhatja az unalmas munkát végző dolgozót. Érdemes bónuszokat bevezetni a kiemelkedő munkáért.

Vezesd jól a dolgozóidat

 • Javítsd vezetői képességeidet
  Olvass el néhány szakkönyvet, ismerj meg nagyszerű vezetőket, vegyél részt vezetői workshopon vagy konferencián. Ezeken ötletet meríthetsz arra is, hogyan kezeld a kiégési helyzeteket az alkalmazottak körében.
 • Küldd el dolgozóidat tréningekre
  Vezetőként fontos felismerni, hogy mely képességek fejlesztésére van szüksége egy-egy dolgozónak. A tréningek nemcsak a hatékonyságot, de a csapat hangulatát is javítják.
 • Megfelelő feladatot a megfelelő embernek
  Azok számára, akik alulstimuláltak, érdemes új és izgalmas feladatokat adni. Érdemes a feladatokat rotálni, hogy mindenki kipróbálhasson valami újat. De ügyelj rá, hogy a munkaterhelés egyenletes legyen, és senki ne vállalja túl magát.
 • Korlátozd a túlórát
  Lehet, hogy csökkenteni kell a munkaterhelést, fel kell venni ideiglenes munkavállalókat, vagy akár egy állandót. Az alkalmankénti túlórák ártalmatlanok, ám a rendszeresek növelik a munkahelyi kiégés veszélyét.

Bárkinél bekövetkezhet munkahelyi kiégés. Ne gondold, hogy alkalmazottaid immunisak erre csak azért, mert te elégedett vagy a karriereddel. Szánj időt az alkalmazottak kiégési mértékének felmérésére, és vezess be intézkedéseket kezelésére és megelőzésére.

2020.02.04.

SIGNAL IDUNA vállalkozói biztosítások