Facebook Share Image

3 SIGNAL IDUNA tipp, amikkel felkészülhetsz a viharkárok csökkentésére!

Tematikus hírek / Család

A nyári időszak gyakori viharkárai miatt fontos, hogy megfelelő fizikai védelemmel és egy jó otthon biztosítással is rendelkezzen!

villám_webA nyári időszakban gyakoriak a nagy viharok, melyek az elmúlt évek során is megmutatták magukat: féktelen széllökések, mindent elverő jégeső, monszun-szerű felhőszakadás és villámlás. A természeti károk megfékezésére sajnos nincs lehetőségünk, viszont felkészülhetünk a különböző káreseményekre.

A villámcsapás okozta tűzesetek veszélye az elmúlt években nem csökkent, ugyanis a szigetelőanyagok, valamint a fokozott elektronikus igénybevétel miatti túlfeszültségből is következnek károk. Erre a legjobb mód, ha megfelelő villámvédelmet építettünk ki otthonunk biztonsága érdekében.

A másik kézenfekvő módja, hogy az ingatlanbiztosításunkat szakember (ügynökünk vagy alkuszunk) segítségével átnézzük, és ha viharkárt illetően nem találnánk megfelelőnek, akkor kiegészítjük, „upgradeljük” azt.

Túlfeszültség-védelem: A villámok sok bosszúságot és kárt okozó hatása a túlfeszültség, amely elsősorban az elektronikai eszközeinket veszélyezteti!

A villámhárító a tűzkártól ugyan megvéd, de a túlfeszültség keletkezésétől nem. Az elektronikai eszközeinket a konnektorból történő kihúzás megóvhatja, viszont sok esetben nem olyan könnyű az eszköz áramtalanítása, például hűtőszekrény vagy mosogatógép esetében.

A hirtelen keletkező viharoknál nincs lehetőség a megelőzésre, ha éppen nem tartózkodunk az otthonunkban. A konnektorba illeszthető túlfeszültség elleni védelmi eszköz (pl. elosztó) nagyon jó kiindulópont, mindenkinek javasoljuk, mert lokálisan védelmet nyújt, azonban, mivel a lakás többi részére a hatása nem terjed ki, így érdemes az ingatlanbiztosítás fedezetei közé ezt is bevenni.

Összeszedtünk neked még néhány egyszerű tippet, amivel felkészülhetsz a viharkárok csökkentésére:

  1. Ne hagyj a szabadban ingóságokat, ha vihar közeleg, ugyanis ezeknek a meghibásodásáért nem fizet a biztosító. Pl: a kertben felejtett laptop elázása.
  2. Legyen rendben a ház tetőszerkezete, gondoskodj annak folyamatos karbantartásáról.
  3. Figyelj a meteorológiai figyelmeztetésekre, villámveszélyes időszakban, vagy pár napos távollét/szabadság/elutazás előtt húzd ki az áramból a csatlakoztatott eszközöket. /nem elég csak kikapcsolni, készenléti módban hagyott készülék berendezés, károsodhat/

Ha már megtörtént a kár, akkor:

  1. Készíts képeket a kárról.
  2. A kárt észleléstől számított 48 órán belül jelezd a biztosítódnak.
  3. A kárszakértő szemléig, de maximum a bejelentésedtől számított 5 napig csak olyan mértékben változtass a kár utáni helyzeten, ami további károk megelőzését szolgálja, de utólagosan a bekövetkezett esemény/károsodás azonosítható legyen /fotó, videó, cserélt/károsodott eszközt tegyük félre, v. törmelék et szemléig, kár lezárásig érdemes megőrizni.

A legnagyobb óvatosság ellenére is bekövetkezhet a baj, így ha igazán előrelátó szeretnél lenni, nézd át a biztosításodat, hogy pontosan milyen viharkárokra nyújt fedezetet! Ajánljuk a SIGNAL IDUNA ottnonbiztosításunkat, ahol a bázis, médium, prémium szolgáltatáscsomagok közül választhat. A kockázati elemeket és csomagokat a leggyakoribb vagyonfedezetek szerint válogattuk össze, megkönnyítve a választást.

SIGNAL OTTHON Biztosítás