Facebook Share Image

5 hasznos infó az autó tavaszi karbantartásához

Tematikus hírek / Autó

Már az elmúlt napokban is erőteljes felmelegedés volt, így itt az ideje, hogy gondoljunk autónk tavaszi karbantartására.

Minél jobban óvjuk az autónkat, annál tovább marad jó állapotban, tehát annál kevesebbet kell költenünk rá.

auto2

1. Mosassuk le az autót!

Az autóról nem csupán a sarat, latyakot, vagyis a látható koszt kell lemosatni. Télen sok helyen sózták az utakat, a felverődő sós hólé pedig hosszú távon károsíthatja az alvázt. Tavasszal mindenképp kérjünk alvázmosást is.

2. Javíttassuk meg a szélvédőt!

Az apró kőfelverődéseket mielőbb javíttassuk ki! A szakemberek akár a cascónk terhére, sőt ha úgy szeretnénk, otthonunkban kijavítják az apró hibát.Az eljárás: műgyantával töltik fel az apró repedéseket, szilárdulás után szinte nyoma sem lesz a sérülésnek.
Ha azonban elhanyagoljuk a javítást, akár a következő kátyúnál vagy egy hirtelen hőváltozásnál tovább repedhet az üveg, ilyen esetben pedig már csak a drága szélvédőcsere jelentheti a megoldást.

3. Mosassuk le a kerekeket!

Kerékcsere előtt gondosan mosassuk le a téli gumikat, és azokat tisztán, szárazon tegyük el és tároljuk. Így a só nem károsítja a gumikat, amíg állnak.

4. Javíttassuk ki a karcokat, fényezésen esett hibákat!

Ha megkarcolódott az autónk, ott hamarabb elkezd majd rozsdásodni. Érdemes azonnal kijavíttatni a hibákat. Vigyük fényezőbe vagy használjunk hibajavító autófestéket.

5. Nézessük át az autót szakemberrel!

A szakszervizekben gyakran hirdetnek tavaszi karbantartási akciót, éljünk a lehetőséggel: cseréltessük ki az izzókat, ha szükséges, és nézessük meg a keréknyomást, az olajszintet és a szűrők állapotát. Mindezek mellett az alábbiak se maradjanak el:
A légkondícionáló ellenőrzését és tisztítását az egészségünk védelme érdekében végeztessük el!
Ha vezérműszíj illetve lánc már elérte azt az adott km határt, amelyre szabták az alkatrészt, akkor cseréltessük ki.
Ne feledkezzünk meg a gumi kopásának ellenőrzéséről se! Figyeljük meg, hogy a gumik szimmetrikusan koptak-e, illetve a kopás elérte-e a jelölést. Amennyiben igen, akkor feltétlenül vegyünk másik szettet.

SIGNAL CASCO