Facebook Share Image

5 ok, miért érdemes unit-linked biztosítást kötnöd

Tematikus hírek / Család

Életünk során számos cél megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi háttér. Egy időben elkezdett megtakarítás komoly segítséget jelent.

unit-linked-web

Életünk során számos célt fogalmazunk meg, amelyek megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi háttér. Ilyen lehet a saját lakás megszerzése, a családalapítás, a gyermekek jövőjéről való gondoskodás, de akár a nyugdíjas kori pénzügyi biztonság megteremtése is. Ezekre az életeseményekre az anyagi feltételeket rövid időn belül jellemzően nehéz megteremteni, azonban egy időben elkezdett megtakarítás komoly segítséget jelenthet céljaink megvalósításához, ennek pedig kitűnő eszköze lehet a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítás.

Hosszú távú megtakarítások képzésére számtalan pénzügyi eszköz áll rendelkezésre, melyek közül nem egyszerű választani. Hogy megkönnyítsük a döntést, összeszedtünk 5 indokot a unit-linked biztosítások mellett.

1. Nincs szükséged szaktudásra a profi befektetéshez
Sokan azért nem kezdenek hosszú, de még rövid távú megtakarításba sem, mert úgy vélik, nincs hozzá megfelelő szaktudásuk, ezért inkább otthon gyűjtögetik a pénzt, vagy maximum bankszámlájukon lekötik. A bankoknál általában akkor kap valaki pénzügyi tanácsadást (privátbanki szolgáltatást), ha több tízmilliós megtakarítással rendelkezik (70-80 millió Forint). Ha csak kisebb összeggel rendelkezel és ahhoz, vagy a havi rendszeres megtakarításodhoz szeretnél pénzügyi tanácsadást, akkor a unit-linked biztosítás jelenthet a számodra jó alternatívát, ahol megbízott vagyonkezelők foglalkoznak befektetéseddel, napi szinten.

2. Több mint befektetés, életbiztosítás
Egy unit-linked biztosítás esetében nem csak profi befektetést, de életbiztosítást is kapunk, sőt, számos kiegészítő biztosítás is köthető mellé. Bár a piacon elérhető termékek más és más biztosítási fedezetet nyújtanak, a biztosító jellemzően halál esetén vagy lejáratkor kifizeti a szerződésben meghatározott összeget. Ez tehát egy gyors anyagi segítséget jelent a családnak egy váratlan halálesetnél.

3. Rugalmasság, díjmentesen
A unit-linked befektetések rugalmassága nem csak abban merül ki, hogy dönthetünk egyszeri díjas, vagy havi, negyedéves, féléves, esetleg éves rendszeres díjfizetés mellett, de a tartam alatt kérhetjük befektetéseink átváltását a felkínált befektetési alapok között. Nem kell aggódni akkor sem, ha átmeneti fizetési gondunk támad, hiszen ennek kezelésére több megoldást is javasolhat a biztosító, például a díjfizetés szüneteltetését vagy a díj csökkentését, de akár részleges visszavásárlást is.

4. Jutalom a többlet megtakarítóknak
A biztosítók jellemzően jutalmazzák a nagyobb összegű, vagy a rendkívüli éves befizetéseket, melyek után akár 1-2 százaléknyi prémiumot (tehát egyfajta többletdíjat) is jóváírhatnak a számlánkon. Ez egy megtakarításra ösztönző rendszer, az ügyfél megtakarítási fegyelmét erősíti. Emellett számos konstrukció a futamidő alatt levont költségek egy részét szintén visszafizeti bónusz formájában, ha fegyelmezetten fizetjük a megtakarításunkat.

5. Akár adókedvezmény is igénybe vehető
A nyugdíjbiztosításokhoz, így a unit-linked típusúakhoz is évi 20%-os, befizetésarányos adójóváírás is igénybe vehető, 130 ezer forintos felső határig. Ezeknél a termékeknél a lejárat a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár alapján kerül meghatározásra.

SIGNAL befektetéshez kötött életbiztosítás