Facebook Share Image

5 tipp, hogy tudatos vásárló legyél a karácsonyi őrületben is

Tematikus hírek / Család

Gondoltad volna, hogy akkor vagy tudatosabb a karácsonyfával, ha vágottat veszel műfenyő helyett?

Ilyen és ehhez hasonló érdekes tippeket olvashatsz az alábbiakban!

karacsony3-web

1. Kezdjük az alapoknál, vagyis a csomagolásnál. Már lehet vásárolni újrahasznosított papírból is karácsony mintásat és még a környezeted is óvhatod vele. Ha nem találsz ilyet az üzletben, keress sima újrahasznosított papírt és díszítsd te magad :)

 

 

 

 

karacsony5-web

2. Karácsonyfa: Igazi vs. műfenyő? A kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség életciklus elemzése alapján az élő fenyő sok esetben környezettudatosabb döntés, mint erre hivatkozva műfenyő mellett dönteni. Az elemzés szerint a környezet szempontjából akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha legalább 20 éven át vesszük elő és használjuk vágott fenyő helyett karácsonykor. Műfenyőt átlagosan 6 éven át használunk, aminek a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így háromszor magasabb, mintha minden évben új, vágott fenyőt díszítenénk. Ha mégis műfenyő mellett döntünk, akkor az legyen PVC mentes, keresd az Európában gyártott alternatívát és használd minél tovább. Tehát összességében akkor járunk el környezettudatosabban, ha Magyarországon nevelt, valódi fenyőt vásárolunk. Választhatod még a földlabdás fenyőt is, de csupán 50% esélye van a fának, hogy túlélje a karácsonyi megpróbáltatást. Ha igazán környezettudatos döntést szeretnél hozni, akkor a már meglévő eszközeidből készíthetsz kreatívan karácsonyfát, így nem kell egy fát sem kivágni. Pl: díszíts fel egy szép ágat.

ajandekkartya-web


3. Ne vásárolj ajándékokat halomra: Persze, könnyű ezt mondani, de felesleges holmik vásárlása helyett pl. választhatsz élménykupont is szeretteidnek, így biztos, hogy a környezetszennyező előállítás helyett szuper tudatos meglepetésben lesz részük, a kupont meg elküldheted e-mailben is!

 

 

 

 

karacsony6-web

4. Karácsonykor ételek táján is hajlamosak vagyunk túlköltekezni: Karácsonykor sem eszünk (sokkal) többet, mégis halomra vásároljuk az ételeket, melyeknek jelentős részük a kuka alján végzik. Vegyük ezt számításba és csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat az átgondolt bevásárlással.

 

 

 

 

5. Karácsonyi díszítés: Hajlamosak vagyunk karácsonykor rengeteg díszt vásárolni akár a karácsonyfánkra, akár a lakásba. Ezek nem több mint egy hétig díszítik az otthonunkat, mégis a csillámpor, műanyag, különböző műszőrök előállítása környezetszennyező, pláne ha csak egyszer használjuk őket. A természet tele van remek díszítőelemmel, ha egy kicsit kreatívak vagyunk tobozzal, mézeskaláccsal csodás díszbe varázsolhatjuk otthonunkat és még a környezetvédelemre is figyelünk.

karacsonyi-diszites1-webkaracsonyi-diszites4-webkaracsonyi-diszites2-webkaracsonyi-diszites3-web

 

 

 

 

 

 

Összességében elmondható, hogy apró változtatásokkal sokat tehetünk környezetünk megóvásáért, ezzel nem csak a szeretteinket, hanem a földünket is megajándékozhatjuk december végén!

Ajánljuk Blossom videóját, amelyben nagyon sok kreatív ötletet találtok a tudatos karácsonyhoz: