Facebook Share Image

8 tipp külföldi autós utazáshoz

Tematikus hírek / Autó

Ha végre egy régóta várt külföldi útra megyünk a családdal, akkor szeretnénk, hogy minden a kikapcsolódásról és a szórakozásról szóljon. Éppen ezért jobb még az indulás előtt alaposan felkészülni minden eshetőségre, mint utazás közben szembesülni egy olyan problémával, ami aztán tönkreteszi a szabadságunkat. Mire érdemes odafigyelni?

1. Dokumentumok
Ellenőrizzük, rendben vannak-e a kocsi papírjai: érvényes-e a jogosítványunk, a műszaki vizsga, a nemzetközi zöldkártyánk és rendben van-e a jármű biztosítása.

2. Állapotfelmérés
Alapvető fontosságú, hogy rendszeresen ellenőrizzük a kocsi műszaki állapotát, de egy hosszú út előtt ez mindenképpen ajánlott. A szervízben kiderül, szükséges-e feltöltetni a motorolajat, fékolajat, hűtővizet, ablakmosót, kell-e izzót vagy szűrőt cserélni.

3. Autógumik
Sok esetben – ha hirtelen nagyot kell fékezni, vagy ha síkos az út – mindössze négy tenyérnyi gumifelület állapotán, minőségén múlhat az életünk. Ellenőrizzük a gumik állapotát, és szükség esetén cseréljük le őket. Télen mindenképp használjunk téli gumit. És a keréknyomásról se feledkezzünk meg.

4. Kötelező felszerelések
Nem csak azért fontos, hogy legyen nálunk láthatósági mellény, elakadásjelző, egészségügyi doboz, pótkerék, hogy ne büntessen meg miattuk a rendőr. Ezek az eszközök valóban fontosak lehetnek, ha bajba kerülünk.

5. Rögzítés
Úgy pakoljunk be az autóba, hogy vészfékezés esetén se szabaduljanak el nagy, nehéz bőröndök, vagy egyéb tárgyak az utastérben, ne önállósodjon az utánfutó, és ne essenek le dolgok a tetőcsomagtartóról.

6. Túlélőkészlet
Főleg téli utazás esetén, rossz időjárási viszonyok esetén fontos felkészülni rá, hogy esetleg ott ragadunk valahol a nagy fagyban-hóban. Ha indokolt, vigyünk magunkkal hóláncot (egyes országokban ez kötelező is lehet), de akár kisebb ásó, vagy termoszba töltött forró ital sem árhat. A mobiltelefonunk legyen feltöltve. Ha pedig veszélyesnek tűnik az időjárás, ne induljunk útnak.

7. Ne hergeljük a tolvajokat
Ha útközben megállunk valahol, parkolóban, vagy várost nézni, ne adjunk esélyt a tolvajoknak arra, hogy megszabadítsanak a csomagjainktól. Csak annyi csomag legyen nálunk, amit biztonságosan el tudunk zárni, és ne hagyjunk szerteszét heverni csábító értékeket az utastérben.

8. Biztosítás
Kössünk utasbiztosítást, és mentsük el a telefonunkba a biztosító számát, hogy baj esetén kapcsolatba tudjunk lépni vele.

2015.11.06.