Facebook Share Image

8 tuti tipp, ha síelni indulsz!

Tematikus hírek / Család

Egy sítúrára ugyanolyan jól fel kell készülni, mint egy nyaralásra, ebben szeretnénk nektek hasznos tanácsokat adni.

sieles-webVégre itt a síszezon! Ilyenkor a magyar hófödte hegycsúcsok hiányában, útnak indulunk, hogy az egyik kedvenc sportunknak hódoljunk. Egy sítúrára ugyanolyan jól fel kell készülni, mint egy nyaralásra, ebben szeretnénk nektek hasznos tanácsokat adni.

1. Tervezz meg mindent

Mielőtt szállást foglalsz, olyan sípályát keress, ami a tudásszintednek megfelelő. Mindenütt vannak zöld, kék, piros és fekete pályák is, de nem mindegy, hogy milyen arányban vannak. Az sem mindegy, hogy milyen hosszú időt szánsz a síelésre, ha csak egy meghosszabbított hétvégére gondolsz, akkor lehetőleg ne Franciaországot válaszd célpontnak.

2. Számolj utána

Ha fix kerettel indulsz útnak, olvass utána, hogy mennyibe kerülnek a bérletek, számolj azzal, hogy a pályaszállás drágább egy kicsit, mint a többi apartman, nézd meg, hogy vannak-e szupermarketek, esetleg piacok a környéken.

3. Tájékozódj

Tudtad, hogy Ausztriában kötelező a téli gumi használata november 1-től április 1-ig? A rendőrség büntet is, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt! Ilyen és ehhez hasonló meglepetések fogadhatnak, ha nem vagy körültekintő.

4. Utasbiztosítás

Ne felejts el utasbiztosítást kötni. A statisztikák szerint a síelő magyaroknak mintegy kétharmada köt csak utasbiztosítást, pedig egy komolyabb sérülés (és helikopteres mentés) esetén egy osztrák ellátás számlájának végösszege több millió forintot is jelenthet!

5. Válassz megfelelő felszerelést

Persze, nem kell méregdrága és vadiúj dolgokat venned, ugyanis kölcsönözhetsz is sífelszerelést. Olyan sílécet válassz, ami megfelel a tudásszintednek, a magasságodnak és állítasd be a súlyodnak megfelelően. Ne feledkezz el a bukósisakról, nap/síszeművegről és a kesztyűről sem.

6. Edzés

A síelés előtt hozd formába magad! Ne feledd, aktív sportolásra indulsz, így számolhatsz erős izomlázzal, de ha megfelelően felkészülsz, sérülésmentesen élvezheted a havas tájat. Megfelelő sport lehet a futás, kerékpározás vagy bármi egyéb, ami a combizmokat erősíti.

7. Készülj fel

Ha kezdő vagy készülj hazai tájakon. Ha csak most ismerkedsz a lécekkel, akkor a Kékes, Normafa, Visegrád remek terep lehet, persze, ha esik a hó!

8. Biztosítsd az otthonod

Gondolj az otthonodra! Nem árt, ha megkéred a szomszédokat, hogy nézzenek rá a lakásra alkalomadtán, és vegye ki a leveleket a postaládából (feltűnő lehet, ha a postaláda roskadásig van pakolva).

+1 Mindenképp pakolj be a táskádba magas fényvédő faktorú, zsíros alapú krémeket. Ezek megfelelő védelmet jelentenek a nap ellen! Vigyél magaddal kézkrémet, testápolót és ajakápolót!

2019.12.31.

HóBarát utasbiztosítás