Facebook Share Image

Hogyan enyhítsünk a fronthatások tünetein?

Tematikus hírek / Család

Milyen hatással vannak az időjárási frontok az emberi szervezetre? Hogyan enyhíthetjük a tüneteket? Tudja meg az alábbi cikkből!

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakuló légköri képződmény, ami hatással van az emberi szervezetre. Átlagosan egy évben körülbelül 100 front ér minket Magyarországon. A frontok nyomán általában idegi és hormonális változások zajlanak az emberekben, amit ki így, ki úgy érzékel, a tünetek egyénenként jelentősen eltérhetnek. Van, aki csak az egyik típusú frontra érzékeny, míg más az összesre.

Mik a tünetek?

Melegfront esetén a tünetek leginkább a front átvonulása előtt jelentkeznek. Általában csökken a vérnyomás, nő a pulzusszám, migrénes panaszok, fejfájás, szédülés, levertség, fáradtság, aluszékonyság jelentkezhet.

Hidegfront esetében viszont a tünetek inkább a front áthaladását követően jelentkeznek, leginkább ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok, asztmás roham, gyomorpanaszok, epe- vagy vesegörcsök, mellkasi fájdalmak és szívinfarktus formájában.

A kettősfront pedig igencsak változatos tünetekkel járhat. Ami leginkább jellemző, az a fejfájás, levertség, dekoncentráció, a reflexek tompulása, mely kihatáassal lehet az autóvezetésre, de akára gyalogos közlekedésünkre is.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Érdemes rendszeresen figyelni az időjárás-előrejelzést, így, amennyire csak lehet, fel tudunk előre készülni a fronthatásokra. Figyeljük meg, mik a fő tüneteink, és azokat próbáljuk már az első jelek észlelésekor csökkenteni.

Ami minden esetben ront a helyzeten, az a stressz, így próbáljunk meg minél nyugodtabb életvitelre berendezkedni. Segít a rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés. Fogyasszunk sok vitamint, és ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis a folyadékhiány is okozhat fejfájást például.

A váltott – hideg-meleg vizes – zuhany és a szaunázás is segít, hogy megfelelő legyen a vérkeringésünk.

Amennyire csak lehet, kerüljük a rendszeres gyógyszerhasználatot. Természetesen, ha hirtelen fájdalomcsillapításra van szükségünk, akkor legyen kéznél a megfelelő gyógyszer, ami gyors enyhülést hoz. Azonban kezdetben próbáljunk inkább aromaterápia és gyógyteák segítségével úrrá lenni a problémákon.

Az ízületi és reumatikus fájdalmak elkerülése érdekében használjunk csonterősítőt, például a tojáshéjpor kiváló erre, és figyeljünk a megfelelő kalcium-bevitelre. A fájdalmak jelentkezésekor gyógynövényes krémmel kenjük be az érintett testtájakat. Segíthet például a rozmaring krém.

2018.01.24.

Ismerje meg biztosításainkat!