Facebook Share Image

Mi kerüljön a kézipoggyászba?

Tematikus hírek / Család

Repülővel utazik a család? Gondolja át, mi kerül a kézipoggyászba, és mit ad fel csomagként. A praktikus csomagoláshoz adunk néhány hasznos tanácsot.

A kézipoggyász mérete limitált, ráadásul a repülőre sokféle tárgy fel sem vihető. Annak érdekében, hogy nélkülözhetetlen tárgyak ne a reptéri kukában kössenek ki, még otthon át kell gondolni, mit hova tegyünk.

Iratok, pénztárca

A személyes irataink, például az útlevél vagy személyi igazolvány, a TAJ-kártya vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya, a bankkártyák, némi hazai pénz és valuta, a célországban lefoglalt lakhely címe, esetleg egy térkép mind a kézipoggyászba kerüljön.

Egy váltás ruha

Ritkán fordul elő, de nagy bosszúságot tud okozni, ha elkeveredik a bőröndünk. Ezért ha belefér, egy váltás ruhát is tegyünk a kézipoggyászba, így baj esetén nem kell azonnal bevásárolnunk, ki tudjuk várni, míg előkerül a csomagunk.

Ha kisgyermekkel utazunk, előfordulhat, hogy összekoszolja, leeszi magát útközben. Számára mindenképp legyen kéznél legalább egy tiszta póló, nadrág.

Törékeny holmik

A törékeny, valamint drága értékeink, mint a mobiltelefon, tablet, fényképezőgép is mindenképp a kézipoggyászba kerüljön, ahogy a szemüveg, napszemüveg is.

Szórakoztató eszköz

Hosszabb út során jól jön egy zenelejátszó, egy könyv vagy egy magazin. Ha kisgyerekkel utazunk, feltétlenül gondoskodjunk a szórakoztatásáról! Vigyünk magunkkal mesekönyvet, ujjbábot, hangos könyvet, vagy például mágneses úti társast, amivel az egész út során el tudja magát foglalni a kicsi. Ha esetleg pihenőidőre esik az utazás, az alvóplüsse is legyen nálunk, ami nélkül nem tud elaludni.

Csecsemők, kisdedek ellátása

Egészen kisgyerekkel nem könnyű az utazás. Pelenkát feltétlenül vigyünk magunkkal, azonban az előírások miatt a rendszeresen használt popsikrém, testápoló, tápszer nem kerülhet a kézipoggyászba.

Szúró, vágó eszközök, folyadékok soha!

A veszélyesnek minősített tárgyakat csak a feladott poggyászban szállíthatjuk repülőn. Mi gondolhatjuk ártalmatlannak, de nem szállíthatunk a kézipoggyászban manikűrkészletet, kötőtűt, bicskát például.

Bármilyen folyadékot maximum 1 dl-es, átlátszó üvegben lehet felvinni a gépre. Ha gyerekkel utazunk, akkor ez legyen a kicsi vize. Emiatt viszont semmilyen üdítő, naptej, kontaktlencse ápoló folyadék nem kerülhet a táskánkba, ezeket el fogják venni az ellenőrzés során. Készüljünk fel arra is, hogy gyakran úgy győződnek meg a folyadék ártalmatlan voltáról, hogy felszólítanak, itassuk meg vele a gyermekünk. Ez esetben kérjük meg, hogy egyet kortyoljon, de a maradék vizet hagyjuk meg vésztartaléknak, amíg fel nem szolgálják az ennivalót a légiutas-kísérők.

2017.06.20.

Utasbiztosítás

Utazzon biztonságban!