Facebook Share Image

Mindent a téli gumikról

Tematikus hírek / Család

Hamarosan váltani kell nyáriról téli gumira. Mennyire kerül egy-egy új szett megvásárlása? Mire érdemes figyelni? Mennyiért végzi el egy szerviz a cserét? Ki lehet-e otthon is cserélni a gumikat? Most minden kérdést megválaszolunk.

Sokan akkor kezdenek el kapkodni, amikor már 4 fok alatt van a nappali hőmérséklet, és hetekig kell várni a kerékcserére a szervizeknél. Ha most vennénk egy új gumiszettet, esetleg most vásároltuk meg az első, saját autónkat, érdemes időben szétnézni a piacon.

Újat vagy használtat vegyek?

Általánosságban az a fő szabály, hogy az autógumin nem érdemes spórolni, hiszen adott esetben az életünk múlhat azon, milyen a kerekek minősége. Attól függően, milyen gyakran használjuk az autót és milyen utakon, körültekintően kell megválasztani a gumit. Ebben egy szakember tud a legtöbbet segíteni. Ugyanakkor az sem igaz, hogy a legdrágább gumit kell megvásárolni, mert van, amikor a gumi minősége mellett a márkanévért is fizetni kell, míg egy kevésbé ismert márka is hozhatja ugyanazt a minőséget. Vásárlás előtt érdemes független cégek vagy szakújságok tesztjeit végigböngészni.

Aki ritkábban használja az autóját, vagy télen szinte alig, annak megfelelő lehet egy alig használt szett is, ha az jó minőségű. Van, aki épp autót vált, és a réginek és az újnak eltérők a kerék paraméterei. Ilyenkor a használt gumikat eladják, és az új árának töredékéért vásárolhatja meg egy élelmes autós. Amire figyelni kell: a használt gumi csak egy szezont futott legyen. Ne legyenek rajta erős kopásnyomok, sérülés, szakadás. Egy szakember ránézésre megmondja, mennyit futhatott a gumi. Egy szett 4-5 évet bír, utána érdemes lecserélni.

Mennyibe kerül egy szett?

Az árak jelentősen eltérnek márkától és mérettől függően. Egy személyautóra átlagosan 12.000 és 25.000 forint körül kaphatjuk a gumik darabját, míg egy terepjáró esetében kerekenként 60-70 ezer forintot is rá kell szánni. Egy átlagos személyautóra egy felnivel együtt vásárolt, szerelt kerék darabonként 25-50 ezer forint között mozog. Ennek előnye, hogy így a kereket egy ügyeskezű ezermester otthon is könnyedén ki tudja cserélni, nem szükséges szervízre költeni, míg a csupasz gumit csak a szervízben tudják áttenni a felnire.

Mennyibe kerül a kerékcsere?

A 4 kerék cseréjére jellemzően 5000 és 8000 forint közötti összeget kell szánni alkalmanként egy személyautó esetében. A szervizbe érdemes időben bejelentkezni, mivel ahogy megkezdődik a szezon, vagyis hidegre vált az idő, hirtelen 3 hétre előre lehet csak időpontot kapni.

Otthon intézzem vagy vigyem szervizbe a kocsit?

Egy erőskezű férfi, ha szerelt kerekek vannak otthon, könnyedén el tudja végezni a kerékcserét. Ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy felnivel együtt nehezebb a kerék, nehezebb mozgatni, adott esetben tárolni. Drágább is az előre összeszerelt kerék, mintha csak gumit veszünk, ugyanakkor előny, hogy nem kell a szervizre várni. Természetesen ebben az esetben nagyon körültekintően kell eljárni. A legbiztonságosabb az, ha szakemberre bízzuk a dolgot.

Aki nem tud kereket cserélni, annak nincs más opciója, marad a szerviz. Hölgyeknek is egyszerűbb így, nem kell összekoszolniuk a kezüket a gumikkal, a szervizben mindent elvégezek a szakemberek. Ráadásul ott egyidejűleg extra szolgáltatások is kérhetők, például beállíttathatjuk a futóművet, kicseréltethetjük a fékfolyadékot.

Ha autóval rendelkezik, ne feledkezzen meg a casco biztosításról sem! Télen, a csúszós időben számos olyan baleset történhet, amikor jól jön a biztosító segítsége. Például ha megcsúszik az autónk és összetörjük emiatt az oldalát vagy a jég súlya alatt letörik egy faág és behorpasztja az alatta parkoló kocsinkat.

2018.10.10.

SIGNAL CASCO Biztosítás