Facebook Share Image

Mire figyeljünk a fesztiválokon?

Tematikus hírek / Család

Fesztiválozni, önfeledten szórakozni nagyszerű dolog, ugyanakkor komoly veszélyforrások leselkednek a fiatalokra az ilyen helyeken, amikre nem árt előre felkészülni.

A fesztiválozásnak vannak nyilvánvaló és kevésbé egyértelmű veszélyei is, van, amire nem is gondolna az ember indulás előtt.

Alkohol

Az önfeledt szórakozás egyik velejárója, hogy a fesztiválozók alkoholt fogyasztanak. Nincs ezzel semmi baj, de ismerni kell a szervezetünket, hogy mennyi ital árt meg. Figyeljünk testünk jelzéseire, és ha szédülni kezdünk, túl vidámak, beszédesek vagyunk, akkor tegyük le az üveget vagy a sörösdobozt. Az alkohol mellett fogyasszunk elegendő vizet is, mert a másnapos fejfájás egyik forrása, hogy az alkohol sok vizet von el a szervezettől.

Ne feledjük, aki alkoholt fogyasztott, az még órák múlva sem vezethet gépkocsit!

Nap

Bizony nemcsak az ital, a nap is megárthat, különösen a kettő együtt! A fesztiválok idején, július-augusztusban gyakran van kánikula. A tűző napon állva, táncolva könnyen leéghet az ember. Használjunk a bőrünknek megfelelő fényvédő krémet, viseljünk divatos sapkát vagy kalapot, napszemüveget. Bár a fesztiválokon sokan vannak bikinifelsőben vagy meztelen felsőtesttel, a legmelegebb órákban praktikusabb egy vékony, vállakat, hátat takaró – akár egy divatos, átlátszó – felsőt viselni, ami megvéd az UV-sugárzástól.

Zsebtolvajok

Sajnos sokan nem szórakozni járnak a fesztiválokra, hanem „dolgoznak”, például a zsebtolvajok. Vigyázzunk értékeinkre! Pénzünk vagy az első zsebünkben, vagy zárt táskában legyen, ami mindig velünk van! Aki sátrazik, az minél kevesebb értéket hagyjon bent a sátorban, iratait, pénzét mindenhova vigye magával!

Partydrogok

Sajnos a kábítószerek minden fesztiválon jelen vannak. Aki nem akar élni vele, azt is könnyen lépre csalhatják, ha óvatlanul beletesznek valamit az italába. Ne fogadjunk el senkitől gyógyszernek, cukorkának látszó dolgot, és ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat. Az ismerősök, barátok, soha ne hagyják egymást egyedül, lehetőleg csapatban mozogjanak. Így kevésbé vannak kitéve a zsebtolvajoknak és a drogoknak is, ha figyelnek egymásra a fiatalok. Akit rosszullét kerülget, az azonnal szóljon a többieknek, senkit ne hagyjanak magára akkor se, ha úgy tűnik, berúgott és alvásra van szüksége, mert a magatehetetlen ember teljesen kiszolgáltatott. Akit bedrogoztak, annak mielőbb orvosi segítségre van szüksége.

Víz

A vízparti fesztiválok egyik veszélyforrása, ha alkoholos befolyásoltság alatt mennek a fiatalok úszni. Ezt semmiképp se hagyják a barátok, mert részegen az amúgy jó úszó is könnyen belefulladhat akár a térdig érő vízbe is.

Mindig figyeljünk egymásra, és segítsünk annak, aki bajba jutott! Ha elővigyázatosak vagyunk, nagyszerű fesztiválszezon vár mindenkire az idén is.

2018.06.27.

Balesetbiztosítás