Facebook Share Image

Mire kell figyelnie a szezonális vállalkozóknak?

Tematikus hírek / Család

Mi a közös a lángossütőben, a fagylaltárusban és a strandcikk-kereskedőben? Az, hogy nyáron, néhány hónap alatt szeretné megkeresni a szükséges betevőt. Mire kell odafigyelnie, hogy maximálja az árbevételt? Ebben segítünk most.

Mivel rövid idő alatt kell a lehető legtöbb terméket eladni, a szezonális vállalkozó akkor tud hatékony lenni, ha már a szezon előtt erős marketingkampányba kezd, vagyis a világ tudtára adja, mikor nyit, mettől-meddig, hol lesz megtalálható és mik az idei termékei, árai. Erre a legjobb megoldás egy weboldal. Emellett szükséges az állandó jelenlét a közösségi médiákban. Például a fagylaltárus néhány jól sikerült Instagram-poszttal nagyon jó kedvcsinálót készíthet a fagylaltjaihoz.

A szezonális vállalkozók között nagy a verseny, például a Balaton körül minden második sarkon van fagylaltárus vagy strandcikk-forgalmazó. Aki ilyen üzletbe vág bele, annak számítania kell arra, hogy míg a legtöbb ember erre az időszakra időzíti a szabadságát, rá bizony intenzív munka vár, megfeszített munkatempóval, adott esetben kedvezőtlen időjárási körülmények között, például kánikulában.

Akinek alkalmazottra is szüksége van, érdemes korán elkezdeni a munkaerőt toborozni, nehogy a főszezonban derüljön ki, hogy nem bírja az illető a munkatempót vagy egyéb okokból alkalmatlan a munkavégzésre. Sokan szeretnek bevált munkaerőt alkalmazni, azonban nem mindig sikerül ugyanazokat az embereket leszerződtetni. Ilyenkor a betanításra is hagyni kell elegendő időt, hiszen a vásárlói dömping közepette erre már nem lesz idő.

Sok területen érezhető a munkaerőhiány, ilyen például a vendéglátóipar is, egyre nehezebb például felszolgálót találni. Ezért is időben kell elkezdeni a keresgélést, nehogy hoppon maradjon a vállalkozó.

Vállalkozói kép 500x

A munkavállalók kedvét ösztönzi a megfelelő béren kívül az is, ha például odafigyel a munkaadó a kánikulában a napvédelemre, árnyékolásra, a védőitalokra, hiszen neki se érdeke, hogy a nehezen megszerzett alkalmazott a napszúrás miatt dőljön ki.

Szezonális munkát is csak megfelelő szerződéssel vállaljunk, és mindig kérdezzünk rá a vállalkozó felelősségbiztosítására!

A vállalkozások számára külön szakmaspecifikus biztosításokat is találhatunk így minden vállalkozás megtalálhatja a számára legmegfelelőbb védelmet.

Vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás