Facebook Share Image

Ne aludjon orchideával egy szobában!

Tematikus hírek / Család

Nem minden növény veszélytelen. Van olyan fajta, amit például tilos a hálószobában tartani, míg mások jótékony hatással vannak ránk.

Az elmúlt napokban beköszöntött a tél és már bekerültek a virágok kertünkből vagy az erkélyről a melegebb szobába. Nem is gondolnánk, hogy a szobanövények választásakor nem csupán a növény igényeit, de életciklusát is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy egészséges környezetet alakítsunk ki magunknak. Sőt, nem minden növény veszélytelen!
Egyes növényeket például tilos a hálószobában tartani, mert megzavarhatják az alvásciklust vagy allergiás reakciókat válthatnak ki, míg mások jótényok hatással vannak ránk. Vigyáznunk kell akkor is, ha kisállat van a lakásunkban, hiszen rájuk nézve is veszélyt jelenthet egy-egy növényfajta.

A szobanövények többsége a téli hónapokban 21-23 C-fokos helyiségben érzi jól magát. Nappal vízben oldott tápanyagokat vesznek fel a földjükből és oxigént adnak át a környezetüknek. Éjjel ez a folyamat ellenkező irányú: a növények pihennek és eközben széndioxidot bocsátanak ki. Ez a hálószobában kifejezetten hátrányos és rontja a nyugodt, pihentető alvás lehetőségét. A hálószobába ezért ne tegyünk se vágott virágot, se nagy virágú növényt, mint amilyen az orchidea vagy a bromélia. Csak lassú életfolyamatú, kis virágú vagy virágtalan növény való a hálóba, például a fikusz, a filodendron, a Sansevieria vagy a pálmafélék.Kiváló választás még a szobafenyő is.

Nagyon figyeljünk oda arra is, hogy kisgyermek vagy háziállat mellé milyen növényt veszünk. A szobanövények döntő többsége sajnos mérgező. Különösen veszélyes például a ciklámen vagy a korallka, ami kedvelt dísznövény, mert hosszú ideig virágzik és meglehetősen igénytelen. De soha ne teleltessük a leandert sem lakásban, mert minen része mérgező. Mérgező a fikusz, az aszparágusz is. Macskák számára mérgező még a mikulásvirág, a kála, a leander, a liliomfélék, muskátlik, sőt, számukra még az ember számára ártalmatlan fokföldi ibolya is.

Ahol macska van, ott figyeljünk arra, hogy a folyosón, pincében, tárolóban áttelelő növényekhez se férjen oda az állat, illetve mellettük még az sem elegendő, ha a magasba tesszük a növényeket, hiszen kiváló akrobaták, bármit elérnek, amit szeretnének.

Állatok, gyerekek mellett érdemes inkább ehető növényeket tartani. Ilyenek tipikusan a fűszernövények, melyekkel ételeinket is ízesíthetjük, de kitűnő gyógyteákat is főzhetünk belőlük.

2018.11.20.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások