Facebook Share Image

Őszi egészségmegőrzés: mire figyeljünk?

Tematikus hírek / Család

Itt a hűvös, nyirkos idő, a ködös reggelek, a hajnali fagyok, a nagy napi hőingás. Figyeljünk oda magunkra, hogy egészségesen átvészeljük az őszt.

Vitaminfogyasztás

Az első és legfontosabb dolog, ha elkezdődik az ősz, fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Számtalan lédús, vitaminban gazdag gyümölcs elérhető most, például az alma, körte, őszibarack, szilva, szőlő, áfonya, szeder fogyasztása is ajánlott.

A zöldségfélék szintén támogatják az immunrendszert. Többségükre jellemző, hogy magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk van. Fogyasszunk sok hagymafélét, paprikát, paradicsomot, hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, káposztaféléket, karfiolt, brokkolit, tököt, sütőtököt, cukkinit.

Jó tudni, hogy a fehér szőlő, a patiszon, az alma, a körte és a jégcsapretek rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések.

Öltözködés

Reggel kimondottan hűvös, hideg van, ezért nem is igen akarunk kiszállni az ágyból. Napközben viszont, ha kisüt a nap, könnyen levesszük a kabátot akkor is, ha már alig meg 10 fok fölé a hőmérő higanyszála. Ősszel nagyon fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, és ha süt a nap napközben, csak a legfelső réteget vegyük le. Például gyerekeknél a póló, pulóver, pufimellény kitűnő választás. Főleg a hölgyek kedvelik a vékony felsőket, amire ráhúznak egy kabátot, azonban a vékony ruha már a legmelegebb órákban is kevés. Egy divatos mellény, poncsó, kötött sál, ami melegíti a hátat, jó szolgálatot tehet ilyenkor.

Az sem mindegy, mivel közlekedünk. Az autót saját igényeink szerint fűthetjük, így a kocsiban kényelmesebb kabát nélkül vezetni. Kiszállás előtt azonban öltözzünk fel, mert a kinti hideg hamar megcsapja az embert.

Ha biciklizünk, válasszunk megfelelő anyagból készült, légáteresztő biciklisruhát. Tekerés közben könnyen megizzad az ember, célba érve érdemes minél előtt megmosakodni és átöltözni.

Pihenés

Bár sokan nem gondolnak rá, de a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is fontos annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket. Régen is úgy tartották, hogy a lázat, megfázást ki kell feküdni. A hosszabb ágynyugalom segít, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon, ezzel még a gyógyszerek is kiválthatók. Aludjunk minden nap legalább 7-8 órát, mert a kialvatlan, fáradt szervezet kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben.

A mennyiség mellett aminőség is fontos, a kényelmes matrac, a megfelelő vastagságú takaró elengedhetetlen a nyugodt alváshoz. Ha egész éjjel forgolódunk, kitakaródzunk, mert melegünk van, hiába feküdtünk le időben, mégis fáradtan indul a reggel.

Balesetmegelőzés

Az őszi időszakban már nyirkosak a reggelek, ilyenkor még körültekintőbben kell gyalogosan is közlekednünk. A csúszós levelek nem csak az autósokat veszélyeztetik, hanem bizony gylogosan is könnyen megcsúszhatunk. A látási viszonyok is változnak, így akár egy zebrán történő átkelésnél is megfontoltabbnak kell lennünk. Egyre korábban sötétedik, így fontos, hogy kerüljük az olyan helyeket melyek rosszul megvilágítottak, illetve esti futásnál is inkább keressünk futótársakat. A kerti munkák elvégzésénél is legyünk körültekintőek és inkább a biztonságunkat helyezzük előtérbe és ne akarjunk mindent egyszerre elvégezni.

2018.09.26.

Balesetbiztosítás