Facebook Share Image

A halak nem beszélnek, mégis érteni kell a nyelvüket!

Tematikus hírek / Lakás

Egy szép akvárium lakásunk dísze lehet, természetesen csak akkor, ha megfelelően gondoskodunk halainkról. Kezdő akvaristáknak írtuk össze, mire is kell nagyon figyelni.

Az akvárium mérete

Először is döntsük el, hova fogjuk helyezni az akváriumot, mekkora méretű fér el. Figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül az ablak vagy a radiátor elé helyezzük, mert nyáron túlmelegedhet a víz, illetve a túl sok természetes fény hatására fokozódhat az algaképződés.

Akvárium és talaj

Ha megtaláltuk a megfelelő méretet, akkor gondoljuk végig, hogy élő vagy műnövényekkel szeretnénk-e berendezni. Ettől függ a talaj is, az élő növényekhez szükség van némi földre is, amelyet apró szemű kavicsokkal fedhetünk le, hogy ne kavarodjon fel a talaj, míg a műnövényhez a nagyobb szemű kavicstakaró is elegendő egy vékony rétegben.

Ha megvan a válasz, akkor keressünk fel egy szakboltot, ahol megvásárolhatjuk az akváriumot és a szükséges tartozékokat. A legegyszerűbb, ha szettet vásárolunk, ez esetben a doboz a hőmérőt, fűtőt és a levegőztető-szűrő szivattyút is tartalmazni fogja, egyes készletek a vízhez szükséges adalékokat is. Emellé már csak talaj és növény kell mindenképp.

Otthon állítsuk össze az akváriumot, a szükséges hőfokot (ez halfajtától függően 24-27 fok legyen), töltsük fel vízzel, amihez hozzáadjuk a szükséges adalékokat (a csapvízből ugyanis ki kell szűrni a klórt, ammóniát, nehézfémeket). Járassuk az akváriumot üresen két hétig, hogy beálljon a mikroklíma, csak ezt követően vásároljuk meg a halakat.

Halak kiválasztása

Míg régen a guppy számított az egyik legigénytelenebb halnak, a túltenyésztés következtében már ezek is eléggé kényessé váltak, gyakran megbetegszenek, elpusztulnak. Az első akváriumba vásároljunk mollyt, plattit vagy neonhalat. Első körben elegendő csak fajtánként egy-két párt vásárolni, és később bővíteni a létszámot. Ha párokat veszünk, akkor idővel úgyis szaporodni fognak a kis halaink, ha jó körülményeket biztosítunk számukra. Ez alól kivétel a neonhal, amelyik csapatban érzi jól magát, így belőlük 8-10 darabot vegyünk meg egyben.

Kérdezzük meg a kereskedőt, mivel etessük őket. Általában a lemezes táp megfelelő ezeknek a kis halaknak, de törekedünk a változatosságra, ők sem szeretik, ha folyamatosan egyféle ennivalót kapnak.

Betegségek

A halakat megviselheti a környezetváltozás, ilyenkor megbetegszenek, és a kórt átragasztják egymásra. Ha valamelyik halunk furcsán viselkedik, különítsük el, és kérdezzük meg a kereskedőt, milyen gyógymódot javasol. Első körben segíteni szokott egy kis metilénkék adagolása a vízhez, aminek nyugtató, fertőtlenítő hatása van.

Vigyázzunk az akváriumra!

Az akvárium szép dísz, de semmiképp se játék! Vigyázzunk, hogy ne történjen baja! Megemelni csak üresen szabad, különben elengedhet a ragasztás. Tisztítani évi egyszer szükséges, amikor mindent kiveszünk és átmosunk. Egyebekben hetente egyszer egy részleges vízcsere elegendő. A vízcserét gumitömlő segítségével végezzük, az akváriumot nem mozgatjuk, nem húzgáljuk. Ne engedjük, hogy a gyermekünk nyomja az üveget, és a háziállatainknak is tanítsuk meg, hogy nem szabad nekivetődni az üvegnek (ez különösen a kutyák, macskák szokása).

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal mentsük ki a halakat egy lavórba, és kapcsoljuk be nekik a levegőztetőt. A nagy mennyiségű víz felszedése időigényes feladat, vigyázzunk, nehogy a bútorok, szőnyegek is tönkre menjenek.

2016.11.23.

Érdekli ajánlatunk?

Akvárium törése esetén a piaci szokásoktól eltérően nem csak a kifolyó víz okozta károkat térítjük, hanem az élőlények elpusztulása miatti kárt is.