Facebook Share Image

A januári időjárással kapcsolatos megfigyelések és babonák

Tematikus hírek / Család

A meteorológia térhódítása előtt nem volt más eszközük őseinknek, mint a saját megfigyeléseik.

tel-babona-webA meteorológia térhódítása előtt nem volt más eszközük őseinknek, mint a saját megfigyeléseik. Gondosan feljegyezték nap-nap után az időjárással kapcsolatos tapasztalataikat és próbáltak következtetni belőle, hogy milyen idők várnak ránk a következő hetekben vagy akár az egész évben. Azért is volt ez fontos, mert az időjárás nagyban befolyásolja a termelést, amitől végső soron a megélhetésüket képezte. Cikkünkből kiderül, hogy mely napokra milyen érdekes babonák vonatkoznak. Lássuk, idén beválnak-e!

Tudtad, hogy a január hónap népi elnevezése szerint Boldogasszony hava, amelynek ősi megfelelője Fergeteg hava? Tehát, nézzük ezt a fergeteges hónapot, mit tartogat a számunkra!

Január 6. Vízkereszt, Boldizsár napja: ha ekkor havazik, hamar megjön a tavasz! Fordított logika mentén, ha „csurog az eresz”, akkor bizony jó hosszú telünk lesz! Leginkább atyáink annak örültek Vízkereszt napján, ha fújt a szél, mert ebben az esetben jó termés ígérkezett!

Január 13.: A következő napunk Veronikáké, mely január 13-án esedékes. Ez szokott lenni mindenütt a leghidegebb nap a hagyomány szerint, persze ez is csak elmélet. Az abszolút rekorder ebből a szempontból Baja, 1942.január 24-én -34 fokot mértek.

Január 18-án, Piroska napján, ha fagy, 40 napig el nem hagy! De rendszerint nem ennyire ragaszkodó, feljegyzések szerint, ha cudar is az idő 18-án, néhány nap után alább hagy a fagyos szorítása.

Január 21. Ágnes napjára már egy kicsit pozitívabbak a meglátások, ugyanis úgy hírlik, ha derült az idő, jó termésben reménykedhetünk. Persze, ha zimankós, rossz lesz a termés is!

Január 22-őt a borászok figyelmébe ajánljuk: Ha csepeg-csorog, kevés lesz a borod!
Mindenkinek ismerős lehet a felütés: Páli fordulat következik. Nos, a megfigyelések szerint ezen a napon radikális változások figyelhetők meg időjárásunkban, például nagyon nem jó jel, ha a mackó előjön a napsütésben a barlangjából, ugyanis ez esetben még 40 napnyi hideg időre számíthatunk.

2019.12.18.

SIGNAL IDUNA Biztosítások