Facebook Share Image

Akár több százezres is lehet a kátyú miatti kár

Tematikus hírek / Autó

Szerencsétlen esetben sérülhet a gumi, a felni, de akár a futómű is. Tudja, hogy ha autójában kár keletkezik egy kátyú miatt, kérheti annak megtérítését a közútkezelőtől?

Mivel az eljárás során bizonyítanunk kell, hogy akkor, ott és úgy következett be a kár, ahogy a bejelentésben szerepel, ha kátyúba megyünk a gépkocsival, célszerű azonnal leállni és rendőrt hívni, aki jegyzőkönyvet vesz fel a helyszín, időpont és a látható kár rögzítésével. Felvételt is készít az autóról és a kátyúról. Ezzel a jegyzőkönyvvel a leggyorsabb az ügyintézés.

Amennyiben nincs időnk kihívni a rendőrt – hiszen esetenként fél órát, órát kell várni a kiszállásra -, akkor rögzítsük mi a helyszínt és az időpontot azáltal, hogy lefotózzuk a kátyút, az autót mobiltelefonnal úgy, hogy bekapcsoljuk a dátumot és a helymeghatározást is. Így igazolni tudjuk, hogy mikor és hol történt az eset. Ezen kívül, ha a környéken van más járókelő is, kérjük a segítségét, hogy tanúként írja le egy papírra, hogy látta a balesetet.

Fontos szempont, hogy volt-e kihelyezve az úthibákra figyelmeztető tábla, illetve, hogy az útviszonyoknak megfelelően vezettünk-e.

A kárigényt a közútkezelőnek, illetékes önkormányzatnak, vagy például Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek (FKF) kell benyújtani.

Amennyiben azonnali beavatkozásra volt szükség, például el kellett szállíttatni az autót vagy a futóművet be kellett állíttatni, hogy tovább tudjunk menni, feltétlenül kérjünk számlát és azt csatoljuk a bejelentéssel egy időben. A saját biztosítónktól is kérhetjük, hogy mérje fel a kárt, de alapesetben ez az illetékes igazgatóság biztosítási kárszakértőjének feladata.

Ha az útkezelő elismeri, hogy az ő hibájából történt a baleset, mert nem javította ki időben a kátyút, úgy megtérítik a kárunkat a biztosítónkon keresztül. Amennyiben nem ismerik el a kárt, de bizonyítani tudjuk vétkességüket, polgári peres eljárást indíthatunk.

2016.02.25.