Facebook Share Image

Autós tanácsok tavaszra

Tematikus hírek / Autó

Végre itt az igazi tavasz és ha majd enyhül a fertőzésveszély és feloldásra kerül a részleges kijárási tilalom, sokan indulnak útnak autójukkal. Erre az időszakra szólnak autós tanácsaink.

Autózás tavasszal

Végre itt az igazi tavasz és ha majd enyhül a fertőzésveszély és feloldásra kerül a részleges kijárási tilalom, sokan indulnak útnak autójukkal. Erre az időszakra szólnak autós tanácsaink, illetve azoknak, akik munkájuk miatt vagy a bevásárlás miatt a részleges kijárási tilalomban is autóba ülnek.

Ha jó az idő és süt a nap, sokkal felszabadultabbak leszünk és ez vezetési szokásainkon is meglátszik. Pedig az autózás tavasszal sem veszélytelenebb, mint télen. Nézzük, mire figyeljünk:

1. Szeszélyes időjárás
Tavasszal a legszeszélyesebb az időjárás és a legtöbb csapadék is ilyenkor esik. Fel kell készülnöd, hogy az egyik pillanatban még száraz az útfelület, a másikban pedig, egy hirtelen jött zivatartól nedves. A vizes, csúszós útszakaszokon csökken az autó menetstabilitása és megnő a féktávolság is. Ha nedves útfelületen vezetsz, mindig csökkentsd a sebességet és pocsolyákba, vízátfolyásokba mindig a legkisebb sebességgel hajts bele. A nedves útszakaszokon létrejöhet az aquaplaning jelenség, ami vízen futást jelent. Ilyenkor az autó a vízen siklik, tehát a gumiabroncsoknak nincs tapadása. Ha ez megtörténik, vedd le a gázról a lábad, ne fékezz, és ne tegyél hirtelen kormánymozdulatot. Várd meg, amíg újra szilárd talajra érsz. Számolni kell a zivatartok idején megerősödő széllel is, így mindig legyen a két kezed a kormányon, tudod a helyes 9 óra 3 óra állásban.

2. Kétkerekűek az úton
A jó időben egyre többen bicikliznek és pattannak motorra. A téli időszak kihagyása után, nekik is újra rutint kell szerezniük, így a te figyelmedre és türelmedre még inkább szükség lesz. A kerékpáros és motoros balesetek száma folyamatosan nő, így a balesetek kivédésére tarts megfelelő oldal- és követési távolságot.

3. Ellenőriztesd a gumiabroncsok állapotát
A gumiabroncsok állapota tavasszal és nyáron éppolyan fontos mit a téli időszakban. Ha nem négy évszakos abroncsod van, akkor tavasszal 7 c fok felett legyen nyári gumi az autódon. Az abroncsokban legyen mindig megfelelő a nyomás, erre vonatkozó adatokat az autód műszaki könyvében, vagy az ajtóoszlopon található táblácskán találsz. A gumiabroncs profilmélységét is ellenőrizni kell, mert a nem megfelelő gumiabroncs életveszélyes lehet. Ebben kérd a kerék-, vagy abroncscserét végző szakember segítségét.

4. Hűtsd az utasteret
A melegben az utastér felhevülése nagyon rövid idő alatt megtörténik. Ez nem csak kényelmi probléma, hanem a forró autóban koncentrációd is csökken. Ha a légkondit hívod segítségül, egészséged védelme érdekében évente ki kell tisztíttatnod. A tisztítást bízd szakemberre.Ha az ablak lehúzása mellett döntesz, akkor veszélyforrást jelenthetnek a berepülő rovarok. Ha ilyen történik, ne ess pánikba, mert ezzel balesetet idézhetsz elő. Amint teheted, állj meg biztonságos helyen, szállj ki az autóból és tessékeld ki a betolakodót.

5. Napszemüveg nélkül ne indulj útnak
A vakító napsütésben használjunk napszemüveget, de nem mindegy, hogy milyet. Válassz jó minőségű, nem túl sötét lencsét, így megakadályozhatod, hogy a napos és árnyékos területek váltakozásánál se romoljanak a látási viszonyok. A megfelelő színű lencse kiválasztásához kérd optikus segítségét.Ha pedig szemüveges vagy, akkor javasoljuk a kifejezetten szemüvegre illeszthető sötétített lencséket, vagy akár a dioptriás napszemüveget.

+1 Akkumulátor
Ha egyáltalán nem használjuk autónkat a kijárási tilalom alatt, akkor is néhány naponta, rövid időre indítsuk be a motort, hogy az akkumulátor élettartamát megóvjuk.

2020.04.14.

Olvassa további hasznos cikkeinket is