Facebook Share Image

Biodiverz építkezés: megéri tenni a környezetünkért!

Tematikus hírek / Lakás

Új otthon tervezésénél, felújításánál is sokat tehetünk a biodiverzitás előmozdítása érdekében, ami nem csak a természeti környezetünk, de családunk számára is egyértelmű előnyökkel jár.

biodiverz_web.jpg

Miközben a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele házak építése, felújítása során ma már szinte mainstreamnek tekinthető, addig a biológiai sokféleség megőrzésére, a biodiverzitásra még kevesen szánnak figyelmet. Az urbanizáció a természet egyik legpusztítóbb folyamatának tekinthető, a házak építése és felújítása veszélyt jelenthet számos vadon élő állat számára az élőhelyük elvétele, építési anyagok általi károsítása, vagy a biodiverzitás szempontjából káros építészeti megoldások miatt.

De ennek nem kell feltétlenül így lennie. Számos lehetőség kínálkozik egy ház megtervezése során a meglévő biodiverzitás megőrzésére, sőt, akár olyan fajokat is vissza lehet hozni, amelyek a területen korábban előfordultak, de egy ideje eltűntek.

1 lépés: vizsgáljuk meg a kertet, telket

A fő ok, ami miatt a felújítás vagy építkezés káros lehet a biodiverzitásra, hogy a tervezési szakaszban nem veszik figyelembe a terület meglévő értékeit, az ott élő növény és állatfajokat, potenciálisan elpusztítva őket.

2. lépés: Határozzuk meg céljainkat

Érdemes néhány fajt kiválasztani, amire tervezés során ügyelni szeretnénk. Ezek lehetnek azok a fák, bokrok, amiket meg szeretnénk tartani a leendő ház körül, vagy olyan fajok, amelyek az ökoszisztéma szempontjából fontos szolgáltatást nyújtanak (például a kártevő rovarokat elpusztító denevérek, vagy a beporzást elősegítő méhek). Célunk lehet az is, hogy az invazív fajokat, veszélyes gyomokat beazonosítsuk, hiszen a megfelelő tereprendezéssel és élőhely kialakítással nem csak a célfajokat tudjuk bevonzani, de a kevésbé kívánatos élőlényeket is távol tudjuk tartani.

3. lépés: Tervezz a választott fajokhoz igazodva

Miután meghatároztuk a biológiai sokféleséggel kapcsolatos céljainkat, azonosítani kell a kiválasztott fajokhoz szükséges legfontosabb erőforrásokat és az esetleges helyi veszélyeket, majd ezek alapján megtervezni az építési folyamatot. Ez részben a területrendezésről szól, de konkrét építészeti és tájrendezési megoldásokról is, amelyek segítik a célok megvalósulását.

A fenyegetések enyhítése

A tervezés célja a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek enyhítése. A madarakat óvhatjuk az üvegfelületekbe csapódástól, ha az üveget kifelé, lefelé döntjük, így az nem az eget vagy a környező növényzetet, hanem a talaj képét tükrözi vissza, ami nem kecsegteti áthaladással a madarakat. De létezik már madárvédő üveg is, melynek rácsozását csak a madarak látják, az emberek nem. A fényszennyezésről már kimutatták, hogy széles körű negatív ökológiai hatásokkal jár. Csökkentése nem csak a kevesebb világításról szól, a tervezési lehetőségek közé tartozik a megfelelő színtartományban történő világítás, a célzott megvilágítás és az adaptív világítás.

Megfelelő élőhely kialakítása

Számos lehetőség kínálkozik az állat és növényfajok számára szükséges élőhely kialakítására egy építkezés során. A tetőtéri vagy függőleges kertek kialakításával ráadásul a ház fűtési és hűtési igényét is csökkenteni lehet. Ültessük be különféle helyi növényekkel és kialakíthatunk kövek, farönkök vagy fészkelő dobozok segítségével élőhelyet a vadon élő kisebb állatfajoknak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról letölthető odútípus táblázat a leggyakrabban alkalmazott odútípusok alapadatait, köztük az elkészítéshez szükséges alapterület, magasság és röpnyílás méreteket mutatja be. Hogy miért éri meg időt és energiát szentelni a biodiverzitási szempontokra? A természettel való mindennapi élmény számtalan előnnyel jár: a jobb mentális egészségtől egészen a szívbetegség és rák, az asztma és allergia alacsonyabb kockázatáig. A zöld tetők és falak csökkenthetik a fűtési és hűtési költségeket. És végül a klímaváltozás, a természet pusztulása miatti aggodalom, az úgynevezett ökoszorongás feloldását is segíti, ha a megoldás részesei lehetünk és nem a problémáé.

2020.06.17.

SIGNAL lakásbiztosítások