Facebook Share Image

Első kézből - Biztonságban a téli fűtés idején is

Tematikus hírek / Lakás

Beköszöntött a fűtési időszak. Ahhoz, hogy ez az időszak is biztonságban teljen, nem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

Az utóbbi napokban már ízelítőt kaphattunk a hőmérséklet drasztikus csökkenéséből, így aki eddig még meleg pulóverekkel oldotta meg a „fűtést”, most már kénytelen lesz a költségesebb megoldást választani. De mire is figyeljünk a fűtési szezonban, hogy életünk, egészségünk és vagyontárgyaink se legyenek veszélyben? Erről kérdeztük Takács Zoltánt, a SIGNAL IDUNA Biztosító vagyon-kár csoportvezetőjét.

tüzesetek web

Takács Zoltán: Aki előrelátó volt, már a fűtési szezon előtt átvizsgáltatta fűtőberendezéseit. Sokan azonban csak most szembesülnek azzal, hogy nem működik a fűtés vagy nem úgy, ahogy kellene. Nemcsak akkor kell szerelőt hívnunk, amikor működésbeli probléma van, hanem érdemes, sőt szükséges minden évben ellenőriztetni fűtőberendezéseink állapotát. Ezzel nem csak egészségünket, életünket, de vagyontárgyainkat is megóvhatjuk. Egy eltömődött, rosszul szellőző kémény vagy egy rosszul működő fűtőberendezés, akár tüzet, robbanást, sőt a visszaáramló szén-monoxid halált is okozhat.

Mi a helyzet a kéményellenőrzéssel?

Takács Zoltán: A kémények ellenőrzése az utóbbi években már nem kötelező bizonyos esetekben. Saját és szeretteink biztonsága érdekében azonban érdemes minden évben szakemberrel ellenőriztetni kéményeink állapotát. Sajnos Magyarországon a fűtési szezonban a kémények kritikus állapota miatt, sokan vesztik életüket. Soha ne magunk barkácsoljuk, hanem bízzuk szakemberre az ellenőrzést és a szükséges javításokat is. A kéményellenőrzésről bővebben a FŐKÉTÜSZ kéményseprési kisokosában olvashatunk: http://www.kemenysepro.hu/hu/szolgaltatasok/ugyfelkapcsolat/kemenysepresi-kisokos

Melyek a legnépszerűbb fűtési lehetőségek?

Takács Zoltán: A fűtési lehetőségek közül egyre elterjedtebb a hűtő-fűtő berendezések, azaz a klímák használata. Ez jobb és környezetkímélőbb megoldás, mint például a fával való fűtés, de mint ahogy a nyári időszakban, télen is gondot jelenthet az elektromos hálózat túlterhelése. Főleg a régebben épült lakásoknál, házaknál jelenthet veszélyt, hogy az elavult elektromos hálózat nem bírja a terhelést, és zárlat, de akár tűz is keletkezhet. Ha ebben a fűtési módban gondolkodunk, célszerű megvizsgáltatni az elektromos hálózatot és kikérni egy szakember véleményét.

Sokan használnak valamilyen gázkészüléket pl. gázkonvektort a fűtési szezonban. Ennek előnye, hogy bekapcsolása és hőfokszabályzása a használó igényeitől függ. A hőfok beállításakor azonban mindig körültekintően járjunk el. Gyakori tűzkockázat a fűtőtestre, konvektorra rálógó függöny vagy a hőforrás közelében lévő gyúlékony tárgyak. Veszélyforrást jelenthet az is, hogy a fűtőberendezést a téli időszakban ruhaszárításra használják, ami szintén tűz forrása lehet. A gázkészülékeket is évente egyszer ellenőriztetni kell, hiszen a készülék égési terében, az égőfejeken és körülötte égéstermék maradhat vissza, ami eltömítheti az ott lévő alkatrészeket, ezzel veszélyeztetve a készülék biztonságos működését. A konvektorok kivezető nyílását is minden fűtési szezon előtt át kell vizsgáltatni, mert előfordulhat, hogy idegen tárgy (falevél, apró ágak, stb.) vagy egyéb szennyeződés kerül a nyílásba. Ha a gázkészülék égéstermék elvezetése kéménybe csatlakozik, ezt is minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni kell.

Még mindig igen népszerű a cserépkályha és a kandalló. Bár ez a fűtési mód nem túl környezetbarát, mégis sokan választják a hangulata és nem utolsó sorban költséghatékonysága miatt. Ha ebben a fűtési megoldásban gondolkodunk, csak szakemberre bízzuk a kandalló építését és karbantartását is. Ennél a fűtési módnál is kiemelten fontos, hogy a kéményt évente ellenőriztessük szakemberrel. A cserépkályha és a kandalló használatát meg kell tanulni. Ha nem tartjuk be a megrakásra és szellőztetésre való szabályokat, akár robbanás és tűz is keletkezhet. A tűztérből kipattanó szikrák vagy kieső parázs miatt a kandalló elé tegyünk hőálló edzett üveglapot, így megakadályozhatjuk a tűzeseteket és a baleseti sérüléseket.

Ha mégis megtörténik a baj, és tűz keletkezik, elsődleges az emberi élet mentése. Ha a tűz nem nagy kiterjedésű, akkor meg kell próbálni eloltani, vagy a tűz terjedését megakadályozni. Az oltásnál figyelembe kell venni, hogy mi okozta a tüzet és ennek megfelelően kell az oltást megkezdeni. Elektromos tüzet soha nem szabad vízzel oltani. Azonnal értesítsük a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon.

2020.11.14

SIGNAL lakásbiztosítások