Facebook Share Image

Biztonsági tippek őszi vezetéshez

Tematikus hírek / Autó

Beköszöntött az ősz. A gyönyörű őszi színek mellett már megjelentek a ködfoltok, a hulló falevelek és néha az eső is. Néhány tipp, hogy mire figyeljünk ebben a színes évszakban, hogy biztonságban autózhassunk.

Vezetéstechnika_webBeköszöntött az ősz a hűvös ropogós levegővel és levelek gyönyörű színeivel. Nem árt autóvezetőként is felkészülni az évszakváltozásra, hiszen ezzel egyidejűleg az időjárási és az útviszonyok is változnak. Adunk néhány biztonsági tippet a biztonságos autóvezetéshez.

 

Veszélyes levelek az utakon

Az úttesten felhalmozódó nedves levelek rendkívül csúszóssá válhatnak, ami hasonlóvá teszi a vezetési körülményeket a jégen történő vezetéshez. Ráadásul a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével a levelek is megfagynak és rendkívül veszélyessé válnak az úttesten. Amellett, hogy csökkentik az autó tapadását, megcsúszást és a jármű uralmának vesztését okozva, a levelek még el is fedik a felfestett útjelzéseket, ami megnehezíti a sávok helyének felismerését.

 

Érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

 • Lassíts le, ha levelekkel borított úton haladsz, különösen a kanyarokban
 • Tarts nagyobb követési távolságot
 • A levelek miatt nehezebb észrevenni az úthibákat, kerüld a nagy levélhalmokat
 • Tisztítsd meg a szélvédőt és az ablaktörlő lapátjait a ráhullott falevelektől
 • Ne parkolj levélhalom fölé, a kipufogórendszer vagy a katalizátor is tüzet okozhat

Változó időjárási körülmények

Az ősz meglehetősen nedves évszak, megnő az esős, ködös napok száma. A hőmérséklet csökkenése éjszaka már talajmenti fagyokat is okozhat.

 • Ködös időben tompított fényszórót használj, ez a fénysugarakat az úttest felé irányítja. Ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
 • Felüljáróknál és hidaknál különösen óvatosan vezess, mivel ezek a terültek gyorsabban fagynak át, mint az úttestek.
 • Ügyelj azokra a területekre, ahol fekete jég képződik az úttesten. A szitáló csapadékból, vagy az autók kipufogógázának kondenzvíz-tartalmából képződő hajszálvékony, átlátszó jégréteget rendkívül nehéz észrevenni az aszfalton. Egyedül a sebesség csökkentése, a hirtelen kormánymozdulatok és a pánikszerű vészfékezés elkerülése segít.

Alkalmazkodj a rövidebb nappalokhoz

Ősszel a nappalok is jelentősen rövidülnek. A korábban beálló sötétségben gyakran találkozni játszó, bicikliző gyerekekkel, kutyasétáltatókkal, kocogókkal, akiket nehezebb észrevenni. Ügyelj rájuk, vezess mindig nagyon óvatosan.

Jármű őszi karbantartása

 • Tartsd tisztán és rendben a fényszórókat, ügyelj arra, hogy jól be legyenek állítva, ellenőrizd a tartalék izzókészletet is
 • Cseréld le az ablaktörlő elkopott lapátjait
 • Ellenőriztesd a hűtőfolyadékot és az akkumulátort is
 • Tarts az autóban elakadásjelző háromszöget és láthatósági mellényt is

A nedves úton történő vezetés még egy rutinos sofőrnek is problémát okozhat. Ha teheted, vegyél részt speciális vezetéstechnikai tréningen, hogy biztonsággal nézz szembe az őszi veszélyekkel az utakon.

2020.09.29.

SIGNAL gépjármű biztosítások