Facebook Share Image

Biztos ti is hallottatok már a 20%, 50%, 30%-os szabályról!

Tematikus hírek / Megtakarítás

Összeszedtünk nektek néhány tanácsot, amivel pénzügyileg is sikeres lehet a 2020-as évetek!

30-50-20-szabaly-webNépszerű újévi fogadalom, hogy jobban vigyázunk a pénztárcánkra, azaz megtanulunk félretenni, és elérjük a kisebb vagy akár nagyobb pénzügyi céljainkat! Hogy ez ne maradjon beváltatlan álom, összeszedtünk nektek néhány tanácsot, amivel pénzügyileg is sikeres lehet a 2020-as évetek!

A lényege, hogy a fizetésed fele fedezi a havi fix kiadásod! Ebbe bele kell férnie az albérletnek vagy hiteltörlesztésnek, rezsinek, autófenntartásnak, biztosításoknak stb. Ha ezekre többet költesz, az azt jelenti, hogy gazdaságilag túlvállaltad magad és érdemes átgondolni, hogy tudsz-e valamiből lefaragni (hosszabb futamidejű lakáshitel, olcsóbb albérlet).

30% fedezi a változó kiadásaidat, mint a bevásárlás, szórakozás, ruházati cikkek. Innen lehet elcsípni a fix kiadások javára.

A maradék 20% a megtakarítások halmazát képezi, amit a lehető legnehezebb megtartani, ugyanis lássuk be, sokszor égeti a zsebünket. Ha minden hónapban félreteszed a fizetésed 20%-át, masszív megtakarítást fogsz tudni megspórolni, így, ha hirtelen elromlik a mosógép, vagy méltatlanul drága az autó szervizköltsége, nem fog problémát okozni ezeknek a kifizetése.

Ha nem jön ki a matek, van még egy tippünk, amivel racionalizálhatod a kiadásaidat: írd fel minden költésedet egy hónapon keresztül: ebbe beletartozik a kakaós csiga az aluljárós pékségből vagy a szemmel láthatóbb költségek: egy új könyv, bérlet, kávé, vacsi a barátokkal… Szinte biztos, hogy igazán meg fogsz döbbenni, hogy naponta mennyi kiadásod van. Ha ezt racionalizálod, könnyebben fogsz tudni mérlegelni, hogy tényleg szükséged van-e bizonyos termékekre vagy sem.

A változó kiadásaidat más módon is kordában tudod tartani: az eddigiektől eltérően szabj határt. Ha például az jön ki, hogy 150 ezer forint mehet az élelmiszer, fodrász, szórakozás halmazra, akkor lehet, hogy ebben a hónapban belefért a fodrász és az élelmiszerek, de nem biztos, hogy mozinak vagy vacsinak helye lesz a kiadásaid listáján!

2019.12.18.

SIGNAL IDUNA Biztosítások