Facebook Share Image

Biztosítás nélkül mibe fáj egy síbaleset?

Tematikus hírek / Család

A síszezonnak még nincs vége, és sokan indulnak útnak egy-két napra biztosítás nélkül. Az alábbi összeállításból kiderül, mennyit kell fizetni, ha külföldön ér minket síbaleset.

Biztosítás nélkül mibe fáj egy síbaleset?

A téli sportok sajnos nem veszélytelenek. Ha pedig bekövetkezik a baj, biztosítás nélkül akár több millió forintra is rúghat a kórházi számla.

Síelni csak megfelelő védőfelszerelésben szabad. Mindenképp legyen rajtunk sisak, hogy elkerüljük az esetleges fejsérüléseket. Jó szolgálatot tehet a lesiklásnál a gerincvédő, térd-, könyök és csuklóvédő is. Figyeljünk a síbakancsok és kötések helyes beállítására is! Azonban a legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat, hogy baleset történik.

Ilyenkor az egyik legnagyobb költség, ha hegyi mentésre, például helikopteres szállításra van szükség. Ennek költsége igencsak magas, például egy osztrák síterepen történő baleset esetén 5-15 ezer euró, azaz másfél – négy és fél millió forintra is rúghat ez az összeg. Nagyon fontos szempont, hogy ha utasbiztosítást kötünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a biztosító a helikopteres mentés költségeit is fedezze.

Ha műtétre kerül a sor, a kórházi ellátás költségei 8-20 ezer euró közötti összegbe kerülnek, ez forintba átszámolva 2 és fél – 6 millió forintot emésztenek fel.

A szokásos ellátási rend az szokott lenni, hogy a rehabilitációra már a beteg hazájában kerül sor, vagyis az illetőt haza kell szállítani. Ennek költsége Ausztriából 1000-1500 euró, vagyis körülbelül 300-500 ezer forint, nagyobb távolságról pedig ennek többszöröse is lehet, például Franciaországból ennek két-, háromszorosáért hozzák haza a beteget.

A fentieket alapul véve, ha valakit Ausztriában ér síbaleset, megfelelő utasbiztosítás nélkül akár 11-12 millió forintot is ki kell fizetnie egy komolyabb baleset esetén.

A statisztikákat alapul véve egyébként a legtöbb síelő Ausztriában sérül meg, évente 60 ezer embert látnak el, aki téli sport közben szenved kisebb-nagyobb sérülést.

Olaszországban az sem örülhet, aki törés nélkül megússza a síelést, de például tüdőgyulladással kerül kórházba, ott ugyanis a gyógyszerek költségének 100 százalékát a betegnek kell megtérítenie. Ráadásul itt a kórházi napidíj is igen magas, akár 1 millió forintot is elkérhetnek naponta! Egy ambuláns orvosi ellátás is belekerülhet akár 300 ezer forintba.

Vagyis egy súlyos baleset esetén akár a házát is elveszítheti egy család, mire minden költséget kifizet. Nem is beszélve arról, hogy ha a családfőt éri baleset, akkor a rehabilitáció alatt kieshet a fő bevétel is. Ha pedig gyermeket ér baleset, akkor a szülők nem utaznak haza a kezelések idejére, hanem meghosszabbítják tartózkodásukat. Ilyenkor a tervezetten és a kórházi költségeken felül több százezer forintba kerülhet a szállás és az élelmezés.

A megfelelő utasbiztosítás ugyanakkor szinte minden felmerülő költséget térít. Például a SIGNAL IDUNA HóBarát Biztosítás téríti többek között a felmerülő külföldi orvosi költségeket, a tartózkodás meghosszabbításának költségeit, ha arra baleset miatt van szükség, közeli hozzátartozó látogatási költségeit (például, hogy a szülők kiutazhassanak gyermekükhöz), valamint a helikopteres mentést is. A versenyzők és a pályán kívül síelők szerelmesei számára pedig a Sport + csomag nyújt megfelelő védelmet.

2017.02.24.

HóBarát utasbiztosítás

Utasbiztosítás a téli sportok kedvelőinek