Facebook Share Image

Te is internetfüggő vagy?

Mutatjuk, hogyan változtathatsz a káros szokásaidon!

Tematikus hírek / Család

Még ki sem keltél reggel az ágyból, már a telefonodat nézed, este pedig azzal fekszel? Lehet, hogy megérett az idő egy kis „digitális detoxra”!

Még ki sem keltél reggel az ágyból, már a telefonodat nézed, este pedig azzal fekszel? Munka után is a laptop előtt görnyedsz? Ha felszállsz egy buszra, azonnal a telefonod után nyúlsz? Lehet, hogy megérett az idő egy kis „digitális detoxra”!

Ma már tagadhatatlanul digitális világban élünk, amikor a legtöbb dolog online történik, amit a pandémia csak fokozott. A technológia az életünk része lett, különösen azoknak, akik napi nyolc órát számítógép előtt dolgoznak. Sajnos ennek megvannak a veszélyei, nem csak szellemileg, de fizikailag is. Az alábbiakban bemutatunk néhány digitális méregtelenítő tippet, amik jó kiindulópontot jelenthetnek az egyensúly megtalálásához, az internetfüggőség legyőzéséhez.

Töltsd a munkaszüneteket távol a képernyőktől

Ha teljes munkaidőben számítógépen dolgozol, próbáld meg a napközbeni szüneteket nem videók megtekintésével vagy a telefon görgetésével tölteni, mert ettől csak fáradtabbnak érzed magad. Állj fel, mozogj egy kicsit, tégy egy rövid sétát, végezz egy gyors edzést, mosogasd el a bögrédet és főzz egy teát. Ezzel időt adsz a szemednek a pihenésre is, hiszen a képernyők órákon át történő nézése megerőltetheti a szemet.
Ha a munkanapod során nem sikerült kimenned egy kis szünete a friss levegőre, akkor feltétlen pótold ezt a nap végén, akár csak 15 percre!

tematikus_digitalis_detox_300x300

Kapcsold ki az értesítéseket!
A telefonodon lévő összes alkalmazás közül mennyi az igazán nélkülözhetetlen? Ha ésszerűsíted az alkalmazásaid számát és azok értesítéseit, akkor kevésbé fogod öt percenként nézegetni a telefonodat, és jobban élvezheted a nem digitálisan töltött időt. Határozz meg egy időszakot a napodban, mikor ellenőrződ a magánüzeneteidet, a hírleveleket, a magazinokat vagy bármi mást, amit a telefonodon szoktál nézegetni.

Tölts időt a szabadban!
A természet sok mindenre gyógyír. Nem számít, mennyire érzed magad fáradtnak mikor kilépsz az ajtón, egy természetben eltöltött nap (vagy akár csak néhány óra) megszabadít minden olyan stressztől és szorongástól, amit egész héten felhalmoztál. Túrázz, kerékpározz, gyalogolj, napfürdőzz a barátaiddal egy kávézó teraszán, és biztosan nem érzel késztetést, hogy folyamatosan ellenőrizd a telefonodat.


Ne a telefonoddal indítsd és fejezd be a napot!
A legtöbb ember felébredés után azonnal a telefonjához nyúl. Valójában agyunknak körülbelül 30 percre van szüksége ahhoz, hogy felébredjen az alvási tehetetlenségből (Sleep Inertia). Hasonlóan nem egészséges közvetlenül lefekvés előtt képernyőt nézegetni. Agyadnak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy alvási módra váltson, amit a kék fény hátrányosan befolyásol.

Tervezd meg a napod!
A digitális függőség kezelésének legjobb módja az, ha napirendet készítesz és betartod azt. Rangsorold a tevékenységeket és kerüljenek első helyre azok, amik egészségessé és boldoggá tesznek, a többi másodlagos. Az online időtöltés (legyen szó közösség médiáról, videó nézésről, hírolvasásról, e-mailről) csak akkor jöhet szóba, ha a listán szereplő dolgokkal végeztél.

Tartsd távol a telefonod (vagy repülő üzemmódban) és élvezd a pillanatot!
A legfontosabb, hogy távol tartsd a telefont, miközben olyan tevékenységet folytatsz, amely fontos számodra, vagy hozzájárul az egészségedhez és a jólétedhez. Amikor egy pillanatban jelen tudsz lenni az elejétől a végéig, teljesebbnek érzed magad, és sokkal több dolgot képes leszel elvégezni egy nap alatt. Ezzel szemben, ha egyszerre több dolgot csinálsz, nem igazán tudsz teljesíteni és még az időpazarlás érzését is kelti. Ha tehát a konyhában főzöl, kávézol a családdal, sétálsz vagy pihensz az erkélyen, ne vidd magaddal a telefonod vagy laptopod.

Vegyél ki digitális szabadnapot!
A digitális méregtelenítés radikálisabb módja, ha hosszabb időre teljesen lemondasz az internetről. Van, akinek már 24 óra is nehezére esik, mások néhány napra törekszenek, megint mások ezt csak úgy tudják megtenni, ha elszigetelik magukat valahol, ahol nincs internetkapcsolat vagy telefonjel.

Ha a szigorú szabályok számodra is jobban működnek, kezdj szabályokat felállítani magadnak, kezdetben könnyebben teljesíthetőeket. Állíts fel célt, hogy hány órát szeretnél naponta, hetente offline tölteni, alkoss ütemtervet, állíts be emlékeztetőket és végezz minél több offline tevékenységet az adott órákban. Ugyanígy meghatározhatsz helyeket is, ahol nem szeretnél online lenni. Eldöntheted például, hogy soha nem használsz telefont az erkélyen vagy a hálószobában.

Amikor egy időre lekapcsolódsz a világhálóról, rájössz, hogy nem sok mindenről maradtál le, míg távol voltál. Ezek az időszakok bizonyítják, hogy a lemaradástól való félelem, a sürgősség érzése és sebesség, ahogy élsz, csak öntudatlan szokások, amelyeket az évek során felépítettél, és amiket egy kis gyakorlással és elszántsággal kiiktathatsz.
Próbáltad már valamelyik digitális méregtelenítő módszert? Neked melyik vált be igazán?

2021.06.20.

SIGNAL Életbiztosítások