Facebook Share Image

Egészséges farsangi fánk? Lehetséges!

Tematikus hírek / Család

Nagyon sokan év végi fogadalomként valamilyen diétát vagy egy egészségesebb életmódot tűznek ki célul, nekik szeretnék segítséget nyújtani, hogy a farsangi időszak se szabjon gátat ennek.

Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt a farsangi időszak, a húsvét előtti nagy mulatozás időszaka. Mivel nagyon sokan év végi fogadalomként valamilyen diétát vagy egy egészségesebb életmódot tűznek ki célul, nekik szeretnék segítséget nyújtani, hogy a farsangi időszak se szabjon gátat ennek.

Bár a farsangi fánk eredetét több mende-monda övezi, még sincs kiforrott álláspont arra vonatkozóan, miért is az egyik legelterjedtebb édesség ez idő tájt. Egy biztos, ki ne áhítozna ilyenkor egy nagyon finom, porcukorral meghintett, lekváros szalagos fánkra?

Nos, a jó hír az, hogy számtalan alternatív hozzávaló és elkészítési mód van már, amivel egészségesebbé tehetjük ezeket a fogásokat.

Előre le kell szögeznünk, hogy a sztereotípiáktól ellentétben attól, hogy valami egészséges vagy épp valamilyen allergéntől mentes, még nem biztos, hogy diétás és attól, hogy valamit „diétásnak” mondanak az egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is.

De már pár apró lépéssel is segíthetünk magunknak, ha például a fehér lisztet teljes kiőrlésű búzalisztre, zablisztre, esetleg valamilyen maglisztre (pl. mandulaliszt) cseréljük. Egyre több embernek problémát okoz a glutén, szerencsére már ezekből a lisztekből is egyre nagyobb a választék a boltok polcain. Jó hír a laktóz- vagy tejallergiában vagy érzékenységben szenvedőknek, hogy már számos alternatív tej (pl. magtejek, szójatej, kókusztej) közül válogathatunk, ami még a vércukrunkat sem emeli meg nagy mértékben.

Azt mondják, a cukor minden diéta legnagyobb mumusa. Már azzal is sokat teszünk egészségünkért, ha a fehér finomított cukrot mézre cseréljük, de még jobb, ha valamilyen természetes édesítőt használunk. Én szívesen nyúlok mindig a stíviához vagy az eritrithez. A mesterséges édesítőket azonban – annak ellenére, hogy legtöbbjük kalóriamentes – jobb, ha kerüljük, mert a cukornál is ártalmasabbak lehetnek a szervezetünkre.

A legtöbb fánkot bő olajban sütik ki. Ha tenni akarunk magunkért, ilyenkor a legjobb, ha az olaj helyett kókuszzsírt használunk a sütéshez, de bátran kísérletezhetünk egy-egy recept esetében azzal is, hogy sütőpapírral bélelt sütőben sütjük ki.

Első körben egy nagyon egyszerű és gyors, sütőben süthető receptet mutatok.

Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)

 

almafank_web

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók kb. 8-10 db-hoz:

  • 2 db nagyobb alma (kb. fél kg) - meghámozva, lereszelve kb. 350 g
  • 100 g kölesliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 50 g eritrit
  • 2 db tojás
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. almaecet
  • csipet só
  • kókuszzsír a forma kikenéséhez

Az almákat meghámozom és lereszelem. A legjobb, ha közepesen leveses almát használunk, hiszen az sem jó, ha túl sok levet ereszt, de az sem, ha nagyon száraz fajtát használunk, hiszen éppen az alma adja a tészta szaftosságát. A reszelt almához adom a két egész tojást, az eritritet, az almaecetet, végül a fahéjjal, egy csipet sóval és a szódabikarbónával elkevert köles- és barna rizslisztet. Alaposan elkeverem, majd kókuszzsírral kikent szilikonos fánkformákba adagolom. 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Ki lehet sütni bő kókuszzsírban is, ekkor érdemes evőkanalanként adagolni a zsiradékba. Mindkét esetben több napig is puha marad.

Nem csak Magyarországon divat a fánk. Szerencsére az egész világ ismeri a fogalmát, Európában is számtalan helyen kedvelt desszert. Spanyolországban például nemzeti nyalánkságnak számít az úgynevezett „churros”, amit fahéjas cukorral meghintve, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva tálalnak.

Erre is van szerencsére egészségesebb változatom.

Reform churros, forró karob mártogatóssal
(kb. 4 adaghoz)

 

churros_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tésztához:

  • 70 g tk. zabliszt
  • 80 g tk. tönkölyliszt
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 200 ml víz
  • 3 ek. ghí
  • egy csipet só
  • 50 g eritrit
  • 3 db tojás

Sütéshez:

  • ghí, zsír vagy kókuszzsír

Szóráshoz:

  • fahéj
  • eritrit

Forró karob italhoz:

  • 100 ml cukormentes kókusztej
  • 2 púpozott tk. karobpor vagy cukrozatlan holland kakaópor
  • 2 púpozott tk. eritrit

A zab- és tönkölylisztet átszitálom, majd a szódabikarbónával elkeverem. Eközben a vizet, a ghí-vel és egy nagyobb csipet sóval felteszünk melegedni egy edényben. Amikor már forró, de még éppen nem forr, lehúzom és hozzáadom az eritritet. Ha ez is feloldódott benne, jöhet a lisztes keverék, amit egy fakanállal gyors mozdulatokkal addig keverek, míg az egész egy masszává nem áll össze. Hagyom kissé hűlni, majd 3 felvert tojást is keverek hozzá apránként. Csillagcső és habzsák segítségével hosszabb csíkokat nyomok belőle a már forró, bő zsiradékba (lehet ghí vagy kókuszzsír) és szép aranybarnára sütöm. Tényleg kell hozzá a bő zsiradék, tehát ne sajnáljátok, hiszen egyébként laposak lesznek a fánkok. Zsírpapíron kissé felitatom róla a zsiradékot, majd fahéjas eritritbe forgatom tálalás előtt.

A karob italhoz a karobport és az eritritet apránként oldom fel a tejjel, majd az egészet felteszem forrni. Amikor már megjelennek az első buborékok és besűrűsödött (a karobpornak sűrítő hatása is van), lehúzom a tűzről és a churrosok mellé mártogatósként tálalom.

További egészséges receptek a szerző blog oldalán találhattok: izjarat.blogspot.com

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások