Facebook Share Image

Egyre nő a lakások elektronikai berendezése: erre is ügyelj!

Tematikus hírek / Lakás

Ha a lakásbiztosításodat nem körültekintően kötötted meg, vagy nem vizsgálod felül az elektronikai berendezések tekintetében, akkor nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt.

Az utóbbi évtizedben jelentősen gyarapodott a magyar háztartások tulajdonában lévő tartós fogyasztási cikkek állománya. Néhány alapvető cikk esetében, mint például a televízió vagy a mosógép mára közel teljes az ellátottság. Emellett számos család korábban kevésbé elterjedt eszközökkel is felszerelte a lakását. Ha nemrégiben te is lecserélted a régi TV-t vagy a mosógépet, esetleg beruháztál egy új mosogatógépre, érdemes a lakásbiztosításodat is felülvizsgálni. Cikkünkből kiderül, miért.

A KSH 2019-es háztartások életszínvonalát vizsgáló jelentéséből számos érdekesség kiolvasható. Különösen érdekesek a háztartások tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottságáról szóló adatok. Például a televízióval való ellátottság ma már közel teljesnek mondható. Kiugróan gyorsan növekszik a LED-, LCD- és plazmatelevíziók népszerűsége: míg 2010-ben a háztartások 11,1%-a, 2019-ben már 69,8%-a rendelkezett síkképernyős tévével!

A háztartások tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottsága, %

tartos fogyasztási cikkek ksh


Talán nem meglepő, hogy a háztartási nagygépek közül mosógéppel szintén közel minden magyar háztartás rendelkezik (86,8%), szárítógép azonban még csak százból négy háztartásban található. Egyre inkább terjed a mosogatógépek használata is: tíz év alatt közel két és félszerelésre nőtt az ellátottság: 10,3%-ról 24,5%-ra. Légkondicionálóból is kétszer annyi jutott 2016-ban: száz háztartásra 8 berendezés, szemben a 2010-es néggyel.

A szórakoztató elektronikai cikkek állománya, így a lakosság személyi számítógép- és mobiltelefon-ellátottsága is rendkívül dinamikusan nőtt. Egyfajta modernizációs folyamatként az asztali számítógépek népszerűsége csökkent, viszont nőtt a laptopoké, napjainkban már ez a legelterjedtebb számítógéptípus. 2019-ben a háztartások 52,2%-a rendelkezett laptoppal vagy notebookkal, 39,2%-ában volt asztali számítógép, 16,1%-ában pedig valamilyen kézi számítógép (netbook, tablet).

A mobiltelefon használata már 10 évvel ezelőtt is magas volt, ma már azonban szinte minden háztartásban megtalálható (95,4%), tipikusan több is, hiszen száz háztartásra 202 készülék jutott 2019-ben. Talán ezzel is összefügg, hogy a digitális fényképezőgépek csak az évtized közepéig íveltek felfelé, akkor tíz háztartásból 4-ben volt ilyen készülék, majd 2019-re a háztartások ellátottsága 22,6%-ra csökkent.

Több berendezés, nagyobb anyagi kockázat

Amint a statisztikákból is látszik, jelentősen megnőtt a háztartásokban található elektronikai berendezések száma, ezzel együtt az értéke is az elmúlt években. Ha te is lecserélted a régi TV-t esetleg beruháztál egy új mosogatógépre, vagy a gyerekek kaptak egy új laptopot az otthon tanuláshoz, az bizony a lakásbiztosításodat is érinti!

A lakásbiztosítások estében ugyanis a biztosított vagyontárgyakba nem csak az ingatlan, de az ingóságok is beletartozhatnak. Konstrukciótól függően tehát az ellopott tablet, a villámcsapás miatt tönkrement számítógép, sőt a tűzben megsemmisült ruhák után is kaphatsz kártérítést, feltéve, hogy szerződéskötéskori díjszámításnál ezek mind bevonásra kerültek a fedezeti körbe.

Ha ingóságaid értéke növekszik, értelemszerűen a biztosítási szerződésnek is követnie kell ezt az értéknövekedést. Fontos tehát, hogy legkésőbb a szerződés megújításakor tájékoztasd biztosítódat ezekről a fejleményekről, máskülönben egy káreseményt követően csak a károd töredékét fedezi csak a biztosítás.

2021.04.08.

SIGNAL Lakásbiztosítások