Facebook Share Image

Elkezdődött az iskola: biztonsági tippek járművezetők számára

Tematikus hírek / Autó

Iskolai napokon mindig nagyobb a torlódás az utakon: szülők próbálják bevinni gyerekeiket az óvodába, iskolába, bicikliző fiatalok igyekeznek beérni a becsengetés előtt, buszokról szállnak le fürtökben a gyerekek.

diakbiztositas-web1.jpg

Iskolai napokon mindig nagyobb a torlódás az utakon: zaklatott szülők próbálják időben bevinni gyerekeiket az óvodába, iskolába, bicikliző fiatalok igyekeznek beérni a becsengetés előtt, buszokról szállnak le fürtökben a gyerekek. Ilyenkor különösen fontos, hogy a járművezetők lassítsanak és figyeljenek az úton és járdán közlekedőkre, de bizonyos szabályokat nem árt a gyerekeknek is megtanítani.

Gyerekek szállítása

Az iskolák környékén komoly parkolási problémák tudnak kialakulni, hiszen az ott dolgozók autói, és a gyereküket autóval szállító szülők is sok helyet foglalnak. Gyakran alkalmaznak ezért speciális közlekedési szabályokat az intézmények környékén: van, ahol például tilos várakozni, csak pár pillanatra szabad megállni.

Hiába nem találunk szabad parkolóhelyet, akkor se parkoljunk duplán, vagyis ne álljunk le egy parkoló jármű mellé, hiszen ezzel más gyerekek és járművek láthatóságát blokkoljuk. Kerüljük el lehetőleg azt is, hogy az intézmény túloldalán tegyük ki a gyerekeket. Sokat segítünk azzal is, ha több szülővel felváltva, egyfajta telekocsiként több gyereket hozunk-viszünk az iskolába, hiszen ezzel is csökken a járművek száma az épületek előtt.

Ügyeljünk a fiatal gyalogosokra!

Sajnos mai napig rengeteg gyerek veszíti életét közlekedési balesetekben, gyakoriak az olyan balesetek, mikor egy megálló busz mellett – szabálytalanul – elhaladó autós üt el kilépő gyermeket. Iskolák, óvodák, játszóterek környékén különösen óvatosan közlekedjünk, mindig álljunk meg a zebrához közelítők előtt. Ne dudáljunk rá a gyerekekre még akkor sem, ha nekünk lenne elsőbbségünk. Ha busz mögött haladunk, mindig hagyjunk nagyobb követési távolságot, hiszen nem látjuk, mi halad előtte, mikor kényszerül hirtelen fékezésre.

Ügyeljünk a biciklisekre!

A legtöbb úton a kerékpárosoknak ugyanazok a jogaik és kötelezettségeik, mint az egyéb járműveknek, azonban a kerékpárosok sok esetben nehezen észrevehetők. A biciklivel közlekedő gyermekek különösen problémásak lehetnek a sofőrök számára, hiszen általában nem tudják megfelelően felmérni a forgalmi viszonyokat. Ügyeljünk rájuk fokozottan! Mikor elhaladunk egy kerékpáros mellett, lassítsunk le és tartsunk megfelelő távolságot. Kanyarodásnál mindig várjuk meg, amíg a biciklis elhalad mellettünk és mindig használjuk az irányjelzőt. Ügyeljünk arra is, hogy a kerékpárosok gyakran körültekintés és jelzés nélkül is irányt váltanak, különösen a gyerekek. Sokszor okoz balesetet az ajtók rányitása a biciklisekre, nézzünk bele mindig a visszapillantó tükrökbe, mielőtt kiszállunk az autóból!

Tanítsuk meg őket az alapvető közlekedési szabályokra!

Fontos, hogy már egészen kicsi korban megtanítsuk a gyerekeknek a biztonságos közlekedés alapszabályait, hogy egyedül is át tudjanak menni az úton. A legegyszerűbben példamutatással tehetjük ezt meg, amibe az is beletartozik, hogy mi magunk sem megyünk át piros jelzésnél a zebrán, még akkor sem, ha üres az úttest! Hasznos munkafüzet készült néhány éve kisiskolások számára az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság megbízásából, amely összefoglalja és gyakoroltatja a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait. A Közlekedő kisokos munkafüzet innen tölthető le.

2020.09.01.

SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás