Facebook Share Image

Első kézből – Mit kell tudni a balesetekről?

Tematikus hírek / Család

Tudod, hogy melyek a leggyakoribb balesetek és hogyan lehet megelőzni őket?

Évről évre megjelennek a baleseti, halálozási statisztikák, de kevés olyan cikk, riport található a médiában, amely rámutat arra is, hogy hogyan lehet megelőzni a baleseteket. Arra vonatkozóan, hogy hogyan előzzük meg otthonunkban, a házunk körül, a kertünkben bekövetkező baleseteket, gyakran kevés figyelem irányul.

Baleset banán

Cikkünk célja felhívni a figyelmet az érdekességekre, és a balesetek megelőzésére.

Kezdjük egy döbbenetes ténnyel:

2019-ben a KSH adatai szerint Magyarországon 602 személy szenvedett halálos balesetet a közutakon, azonban a legmeglepőbb adat most jön:

közel háromszor ennyien vesztették életüket otthoni baleset következtében (1683 fő).

 

 

 

baleset-diagram1.png

 

 

 

 

 

 

 

Nézzük a nem halálos kimenetelű baleseteket:

Az elmúlt egy évben a SIGNAL IDUNA Biztosítónál bejelentett baleseti káresemények közül a munka közben és a szabadidőben bekövetkezett balesetek aránya is azt mutatja, hogy a szabadidőben bekövetkező események sajnos sokkal gyakoribbak:

a szabadidőben történt balesetek száma több mint nyolcszorosan meghaladja a munkabalesetek számát.

Érdekes a baleseti csoportok megoszlása is, ugyanis gyakoriak az olyan kisebb sérülések, amelyek megelőzhetők lettek volna.

baleset-diagram2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan előzhetők meg a balesetek?

Mindössze két egyszerű alaptételt kell betartanod, és máris sokat tettél a védelmed érdekében:

1. Ne kapkodj, figyelj oda, gondolkodj előre! – Légy körültekintő!
Gyakran előfordul, hogy késésben van az ember, ilyenkor biztosan te is hajlamos vagy a kapkodásra.
Főként igaz ez az adventi időszakban, amikor sietsz a boltokba, rohansz haza, otthon ezerrel megy a sütés-főzés, és már meg is van a baj: elcsúszás, megbotlás, ami zúzódást, ficamot, szerencsétlenebb eséskor kéz-lábtörést okozhat, de a konyhai tevékenykedés közben akár súlyosabb égési, vágási sérülést is elszenvedhetsz.

2. Viselj megfelelő védőfelszerelést!
Legyen az sport, kerti munka, lakás-házfelújítás, vagy akár csak sütés-főzés, viselj mindig megfelelő ruházatot, védőfelszerelést!
Ez persze nem véd meg a balesetektől, de ha az odafigyelésed ellenére is bekövetkezne, a védőfelszereléssel nemhogy csökkentheted a sérülés súlyosságát, de akár teljesen meg is gátolhatod azt.
Például: védőkesztyű, edényfogó kesztyű, védőszemüveg, bizonyos esetekben hosszú nadrág és hosszú ujjú, magas nyakú felsőrész. zárt cipő és ruházat viselése javasolt, stb.

Sajnos vannak olyan balesetek, amelyek a kellő körültekintés ellenére sem kerülhetők el. Ilyenkor a táppénz miatt kiesett bevétel, az orvosi költségek ill. a gyógyszerek többletkiadást, akár nagy anyagi veszteséget is jelenthet a család számára.

Ezekben az esetekben óriási segítséget nyújthat a balesetbiztosítás után járó térítés.A balesetbiztosítások kis összegűek, akár havi, tervezhető díjfizetéssel nem túl magas kiadást jelentenek és egész évben biztonságot nyújtanak, érdemes utánanézni a lehetőségeknek.

Ha még nincs tanácsadód, aki segít eligazodni az opciók között, akkor írj nekünk itt: https://www.signal.hu/hu/balesetbiztositas

2020.12.18.

SIGNAL balesetbiztosítás