Facebook Share Image

Első kézből - Szakértőnket kérdeztük a nyugdíjbiztosításról

Tematikus hírek / Megtakarítás

A pénzügyileg biztonságos nyugdíjas évekhez most kell elkezdeni félretenni, de a hosszú távú elköteleződés előtt számos kérdés felmerülhet.

Pál Csaba

A 20-as, 30-as, 40-es éveikben járók már tudják, hogy a pénzügyileg biztonságos nyugdíjas évekhez most kell elkezdeniük félretenni, ez azonban egy olyan hosszú távú elköteleződést jelent, amely nagyon sok kérdést felvet az érdeklődőben.

Szakértőnk, Pál Csaba, a SIGNAL IDUNA Belső értékesítési hálózati főosztályvezető elmondta, hogy a leendő ügyfeleket mely kérdések foglalkoztatják a leggyakrabban a nyugdíjbiztosítások kapcsán, és azonnal meg is adta mindegyikre a választ.

1. Ügyfélkérdés:
Mi a különbség a magánnyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás között?

"Először is tisztáznunk kell, hogy a két konstrukció alapjaiban különbözik. A magánnyugdíj pénztári befizetések gyakorlatilag a nyugdíjalapba befizetett speciális zsebbe történt befizetések voltak, amiket magán pénztárak kezeltek. Bizonyos években kötelezte az állam a munkavállalókat, hogy lépjenek be magánnyugdíjpénztárba, mert a munkáltatónak kötelező volt a nyugdíjjárulék egy részét magánnyugdíjpénztárba fizetni. 2011-ben az állam ezt a lehetőséget bezárta és külön nyilatkoznia kellett az ügyfeleknek, hogy az addig befizetett összeggel visszatérnek-e az állami kasszába vagy megtartják a magán számlán. A zöme a lakosságnak visszavitte a pénzét az állami kasszához.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás egy teljesen privát megtakarítás, amivel az állam is jól jár, mert kevesebb szegény nyugdíjas lesz a jövőben."

2. Ügyfélkérdés:
Mi történik, ha emelik a nyugdíjkorhatárt?

"A legtöbb nyugdíjcélú megtakarítási konstrukcióban be van építve a nyugdíj korhatár lekövetése. Vagyis, ha időközben emelkedik a nyugdíjkorhatár, akkor csak később kaphatjuk meg a megtakarításunkat is.

A nyugdíjbiztosítás ebből a szempontból kivételnek számít, mert a szerződésben nem a nyugdíjba vonulást, hanem a szerződéskötés évében aktuális nyugdíjkorhatárt rögzítik a kifizetés feltételeként. Tehát, ha felemelik a nyugdíjkorhatárt mondjuk 68 évre, ezt a konstrukciót az ügyfél ettől függetlenül - a ma érvényben lévő nyugdíjkorhatárnak megfelelően - 65 éves korában veheti fel, ahogy eredetileg rögzítve lett."

3. Ügyfélkérdés:
Mi történne akkor, ha eltörölnék a befizetések után járó adókedvezményt?

"A 20%-os adókedvezmény rendkívül nyomós érv ezen megtakarítás mellett, de ezen kívül is van még számos pozitív eleme.

A biztosítók különböző befektetési alapok segítségével jobb hozamokat tudnak elérni, mint ha számlánkon vagy banki lekötésben tartanánk a pénzünket.

Emellett életbiztosítási és rokkantsági védelmet is nyújtanak, vagyis nyugdíj megtakarítást és védelmet egyben. A szerződés tulajdonosa delegált módon mondhatja meg az örökös személyét, a haláleseti kedvezményezettet.

Szinte az összes biztosító tanácsadók segítségével éri el ügyfeleit és tartja velük rendszeresen a kapcsolatot. Ez a mai felgyorsult és állandóan változó pénzügyi világban egy nagyon fontos előnyt jelenthet az ügyfelek számára."

4. Ügyfélkérdés:
Ez bizony egy elég hosszú távú szerződés, mi van, ha nem tudom végig fizetni?

"Erre az eshetőségre is felkészültek a biztosítók. Több lehetősége is van ügyfélnek a nehéz időszak átvészelésére jelentős anyagi veszteség nélkül.

Gondolok itt akár a tartam alatti 6 hónapos díjszüneteltetési lehetőségre vagy a díjmentesítésre. Az első egy átmeneti, pénzügyi nehézséget tud jól kezelni az utóbbi pedig ugyan azonnali pénzhez jutást nem jelent, de további befizetési kötelezettségektől mentesíti az ügyfelet. Az addigi megtakarításait az eredetileg megállapított időben megkapja, és nem kell a megszerzett adókedvezményét sem elbuknia."

5. Ügyfélkérdés:
Mi történik, ha az adókedvezményt én már nem tudom igénybe venni?

"Ha egy ügyfél bármilyen okból kifolyólag elveszíti az adó visszatérítési lehetőségét (KATA-s lesz, családi adókedvezmény mértéke akkora, stb), akkor lehetősége van szerződőt cserélni. Így a szerződésre továbbra is tud adójóváírást igénybe venni, igaz másnak az adó visszatérítésével, de ez egy teljesen legális forma. Ha a későbbiekben az ügyfél újra igénybe tudja venni az adójóváírást, akkor vissza tudja állítani az eredeti állapotot és jogilag újra ő lehet a szerződő."

 

Ha te is fontolgatod, hogy nyugdíjbiztosítást köss, de további kérdéseid vannak, kérjük, kattints az alábbi linkre, és kérj ingyenes tanácsot:

www.signal.hu/hu/tudatospillanatok/

2020.10.02.

SIGNAL NYUGDÍJPROGRAM