Facebook Share Image

Építkezni készülsz? Erre a 6 dologra mindenképp figyelj!

Tematikus hírek / Család

Többek között: időben lefoglalni a szakembereket, beszerezni az anyagokat, elindítani a hiteligénylést.

Családi ház építés alatt - web

Van, amit tudsz befolyásolni, és van, amit nem.

Sajnos az időjárást nem tudod irányítani, de beszerezheted időben a szükséges anyagokat és lefoglalhatod a szakembereket. Nézd meg, mi az a 6 dolog, amire mindenképpen figyelj a SIGNAL IDUNA javaslata alapján.

  1. Kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy hitelbevonás nélkül tudjanak levezényelni egy teljes építkezést. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor a nulladik lépés a precíz költségvetés és a hitelkérelem leadása, ugyanis az elbírálási időszak hosszú hónapokat emészthet fel, ami az építkezés ütemtervét áthúzhatja.
  2. Építkezés során számos olyan nehezítő tényezővel kell számolnunk, amikre részben fel tudunk készülni, részben pedig a helyzeti adottságok felmérése után kell megfelelő „b” tervvel előállnunk. Az egyik ilyen, sok bosszankodást jelentő faktor, az időjárás: ugyanis a túl sok eső vagy az elhúzódó fagy lelassíthatja az építkezés menetét, áthúzva a precízen kiszámolt ütemtervünket. Épp ezért javasolt a kalkulált időre rászámolni 1-2 hónapot.
  3. Az időjárási viszontagságokkal nehéz előre számolni, viszont amiről jó, ha időben gondoskodsz az a kiválasztott szaniterek és burkolatok beszerzése. A legtöbb esetben - ugyanis - a bemutató darabokon túl nem tartanak többet a termékekből, importálják őket. Egy olasz vagy német csempére akár két-három hetet is várni kell, ezért érdemes időben megkeresni az igazit, és érdeklődni a megrendelési idő felől.
  4. A nyílászárók beszerelésével is hasonló a helyzet: Építkezési szezonban a gyártásra szintén több hét vagy akár egy-két hónap várakozási idővel is számolni kell, ezért jó, ha időben felvesszük a kapcsolatot a gyártóval.
  5. A jó szakemberek megtalálása és lefoglalása szintén nem tartozik az egyszerű folyamatok közé: már az építkezés előtt (ha nem egy komplett kivitelező gárdával dolgozunk) vegyük fel a kapcsolatot a szakemberekkel és szerződésben rögzítsük a közös munka részleteit, ugyanis sok bosszúságot tud okozni, ha nem találunk munkaerőt, vagy akivel leegyeztettük a feladatot, kihátrál a megbeszélt feltételek mögül és ezért áll az építkezés.
  6. Meghibásodás, rongálódás, lopáskár: sajnos gyakori problémát jelent, hogy a létesítmény megvalósításához szükséges anyagokat, szerkezeti elemeket, gépeket, segédszerkezeteket, építéshelyszíni berendezéseket kár éri. Ilyen lehet a betöréses lopás: nem ritka, hogy a nem megfelelően védett építményekből meglovasítják a fűtésberendezést, az építőanyagokat vagy egyéb más, értékes alapanyagot (veszélyben vannak a nem elzárható építőanyagok pl: ereszcsatorna, nyílászáró), aminek a pótlása nagy és nem várt költséget róhat ránk. A legjobb szakemberek, alapanyagok, és a precíz tervezés sem tudja száz százalékban kizárni az építkezés során nem látható, véletlenszerűen bekövetkezett építési kárt. Ha elkerülni nem is tudjuk, építkezési biztosítás kötésével sokat tehetünk annak érdekében, hogy zökkenőmentesen épüljön meg az új családi házunk!

ALAPKŐ (CAR) építés- szerelésbiztosítás