Facebook Share Image

Érdekességek a szökőévről: még a KGFB-t is érintheti!

Tematikus hírek / Autó

Az év végi évfordulós KGFB-k esetén szökőévben február 29. a díjfizetési határidő, nem pedig március 1.!

szokoev-web

Már az ősi egyiptomiaknál is volt szökőév, hogy szinkronba hozzák a naptárjaikat a csillagászati év hosszával. Idén is egy nappal hosszabb az év, mint (majdnem) minden negyedik évben, azonban nem február 29-e a szökőnap!

Szinkronizálásra azért van szükség, mert a Föld saját tengelye körüli fordulatainak, vagyis a napoknak a száma semmilyen módon nem kapcsolódik ahhoz, hogy mennyi idő alatt kerüli meg a Föld a napot, vagyis az év a napnak nem egész számú többszöröse.

Földünk 365 nap 5 óra 48 perc 46,07 másodperc alatt kerüli meg a napot, így a 365 napos naptárakkal évente egy negyed napot elveszítünk. A szökőévet már Julius Ceasar bevezette a Julián naptárban: rendelete szerint 4 év közül három 365, míg a rákövetkező 366 napos. A szökőnapot február 23. és 24. közé iktatták be – vagyis a szökőnap nem 29-e! Ez már elég jól megközelítette az év valós hosszát, de 128 évenként mégis okozott egy napnyi eltérést. Az 1500-as években emiatt már 13 nappal eltolódott a tavaszi napéjegyenlőség időpontja.

XIII. Gergely pápa kezdeményezésére újabb naptárreform következett be, amelyet 1582-ben vezettek be, és Gergely-naptár néven mind a mai napig ismeretes. Elrendelték, hogy minden 4-gyel osztható év szökőév legyen, de a 100-as évek közül csak minden 400-zal osztható lehet szökőév. A maradék eltérések így már csak 3000 év alatt növelik egy nappal az év hosszát.

Kevés hagyomány kapcsolódik hozzá

Meglepően kevés hagyomány kapcsolódik a szökőévekhez, illetve szökőnaphoz. A leghíresebb ezek közül, amely szerint egyes országokban szökőévben (máshol csak szökőnapon) a nők is megkérhették a férfiak kezét. A legenda szerint az 5. századi Írországban Kildarei Szent Brigitta elpanaszolta Szent Patriknak, hogy a nőknek túl sokáig kell várniuk, míg egy férfi megkéri a kezüket, ezért Szent Patrik engedélyezte, hogy a nők február 29-én megkérjék a férfiak kezét.

Egyes országokban ugyanezen hagyományhoz az is hozzá tartozott, hogy a férfiaknak büntetést kellett fizetniük, ha egy nő házassági ajánlatát elutasítják. A büntetés sok helyen 12 pár kesztyű megvásárlásával volt leróható, ami elegendő ahhoz, hogy a nő elrejtse kezét, amin nincs jegygyűrű.

Szökőévhez kapcsolódó világrekordok

A Guinness Rekordok Könyve szerint egyetlen olyan család volt eddig, ahol három egymást követő nemzedék tagjai február 29-én születettek, ez a Keogh család. Peter Anthony Írországban született 1940-ben, míg fia, Peter Eric az Egyesült Királyságban született 1964. február 29-én. Peter Eric lánya, Bethany Wealth szintén szökőnapon született az Egyesült Királyságban, 1996. február 29-én.

A norvégiai Henriksen család tartja azt a hivatalos rekordot, ahol az egy családban, február 29-én született gyermekek száma a legtöbb. Karin Henriksen három gyermeket szült február 29-én: lányát 1960-ban és két fiát 1964-ben és 1968-ban.

Fontos határidőt érinthet a szökőév!

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) szerződések esetében jogszabály szerint a KGFB-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő lejártáig, azaz legkésőbb március 1-jén éjfélig be kell érkeznie az esedékes díjrészletnek a biztosító társaságokhoz. Szökőévben azonban a türelmi idő február 29. éjfélkor jár le! Ez a határidő 1,2 milliót meghaladó gépjárművet, köztük 726 ezernél is több személygépkocsit, illetve ezek tulajdonosait érinti. Amennyiben a biztosítóhoz nem érkezik meg a díj összege, a biztosítási szerződés megszűnik.

2020.02.06.