Facebook Share Image

Erre figyeljen, hogy ne történjen baleset az ünnepek alatt!

Tematikus hírek / Család

A karácsonyi ünnepek során számos baleseti veszélyforrás van a csillagszórótól a halszálkáig. Az alábbiakban néhány hasznos javaslatot olvashat, mire figyeljen.

A karácsonyra való készülődés egyik első mozzanata, amikor beállítjuk a talpba a fenyőfát. Ha vastagabb a törzse, akkor késsel, baltával próbálják a férfiak lefaragni a felesleget. Vigyázzunk, az éles szerszámok könnyen okozhatnak szúrt, vágott sérülést! Mélyebb sebet össze kell varrni, ilyenkor forduljunk azonnal orvoshoz! Annak érdekében, hogy elkerüljük a sérülést, használjunk védőkesztyűt.

A sütés-főzés során ne kapkodjunk, hagyjunk elég időt a készülődésre! Ellenkező esetben könnyen leforrázhatjuk, megégethetjük magunkat. A halpucolás, csirke, pulyka feldolgozása során is óvatosan kell bánni a konyhakéssel. Előfordulhat, hogy a csont vagy a szálka a köröm alá szúródik, ez fájdalmas sérülést okozhat. A sebet minden esetben fertőtlenítsük, ragasszuk le, súlyosabb esetben keressünk fel egy sebészt.

Ha leforráztuk magunkat, azonnal kezdjük meg az égett bőrfelület hűtését! Ne kössük be a bőrt, mert beletapadhat a géz vagy a törölköző, hanem forduljunk szakemberhez.

Ilyenkor szezonálisan nő a lakástüzek száma is. Mind az adventi koszorúk, mind a fenyőfára aggatott gyertyák balesetveszélyesek lehetnek. Ne hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül! Szintén veszélyesek lehetnek a csillagszórók is, ezeket se a fenyőfa közvetlen közelében gyújtsuk meg, nehogy lángra kapjon egy szikra. Használat közben legyen egy vödör víz a kezünk ügyében.

Az ünnep egyik fő eseménye a közös étkezés, alkalmanként az alkoholfogyasztás. Mind az étel, mind az ital tekintetében legyünk mértékletesek, nehogy rosszul legyünk. Gyakoriak a gyomorpanaszok ott, ahol egyszerre akarják megkóstolni az összes fogást, süteményt. Teltségérzet esetén tartsunk egy kis szünetet, beszélgessünk az asztalnál ülve, osszuk ki az ajándékokat, és később kóstoljuk meg a kimaradt ételeket.

Családi körben, beszélgetve az alkoholból is több fogyhat. Ha valakin a rosszullét jeleit tapasztaljuk, finoman figyelmeztessük, adjunk neki egy kis vizet inni. A mértéktelen alkoholfogyasztás hatására másnap kiszáradva, fejfájással ébredünk, ezt jobb elkerülni. Aki alkoholt fogyasztott, semmiképp se üljön aznap autóba! Sajnos közlekedési balesetek száma is megnő az ünnepek alatt, fokozottan figyeljünk arra, hogy ki tudjon ürülni a szervezetünkből az alkohol.

A halas ételek is veszélyt rejtenek magukban, a torkon akadó szálka miatt. Finoman tapintsunk végig a haldarabon, vegyük ki a szálkákat fogyasztás előtt. Ha megakad valaki torkán, kisebb szálkánál segíthet egy falat kenyérhéj. Ha ez sem segít, forduljunk a gégészeti ügyelethez.

A veszélyforrások között kell említeni azt is, hogy sok egyedülálló ember még magányosabbnak érzi magát az ünnepek alatt, ami megnövelhet az öngyilkossági hajlamot. Ha van az ismeretségi körünkben egyedülálló személy, legalább egy telefonhívással jelezzük felé, hogy gondolunk rá az ünnepek alatt is.

2017.12.13.

Balesetbiztosítás